D.Medvedevo ir A.Butkevičiaus pokalbio temų sąrašas: vizos, televizija, pienas, dujos

Artėjant Rusijos ir Lietuvos premjerų Dmitrijaus Medvedevo ir Aleksandro Butkevičiaus pokalbiui telefonu aiškėja jo temos. Rusijos premjeras pageidauja kalbėtis apie bevizio režimo su Kaliningradu galimybę ir Pirmąjį Baltijos kanalą, tuo tarpu Lietuvos Vyriausybės vadovui rūpi pieno importo į Rusiją ir dujų klausimai.

Artėjant Rusijos ir Lietuvos premjerų Dmitrijaus Medvedevo ir Aleksandro Butkevičiaus pokalbiui telefonu aiškėja jo temos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Artėjant Rusijos ir Lietuvos premjerų Dmitrijaus Medvedevo ir Aleksandro Butkevičiaus pokalbiui telefonu aiškėja jo temos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 22, 2013, 6:33 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:42 PM

Rusijos ir Lietuvos premjerai telefonu turėtų kalbėti kitą savaitę.

"Iš jo pusės buvo pageidavimas, kad būtų kalbama apie bevizį režimą iš Kaliningrado į Lietuvą. Lietuva laikysis penkiasdešimties kilometrų atstumo", - patikino A.Butkevičius.

Kitas klausimas, kuris, pasak Premjero, domina jo kolegą iš Rusijos, yra Baltijos pirmasis kanalas. Jis teigė paprašęs tuo pasidomėti savo patarėjo užsienio klausimais.

"Dėl Baltijos pirmo kanalo, tai yra ne mano kompetencijos klausimas", - sakė A.Butkevičius.

Savo ruožtu A.Butkevičius ketina priminti D.Medvedevui judviejų susitikimą Sankt Peterburge, per kurį buvo sutarta plėtoti ekonominius santykius. "Iš jo pusės buvo pasakyta, kad pagaliau Lietuva ir Rusija pradėjo kalbėtis", - prisiminė Lietuvos Premjeras.

Tęsiantis pieno blokadai, Lietuvos Vyriausybės vadovas ketina priminti D.Medvedevui Pasaulio prekybos organizacijos (PPO), kurios narė yra Rusija, taisykles.

"PPO taisyklėse yra numatyta, kad jei rengiesi apriboti importą į savo šalį, tai turi perspėti iš anksto ir argumentuotai išdėstyti dėl kokių priežasčių, kokių reikalavimų neatitikimų visa tai daroma", - sakė A.Butkevičius.

Lietuvos atveju taip neįvyko. Lietuvai pritaikytų sankcijų priežastys oficialiai neįvardintos iki šiol. Apie pieno importo į Rusiją draudimą bendrai paskelbė net ne ta tarnyba, kuriai priklauso tai daryti.

Kaip ELTA jau rašė, apie draudimus per visuomenės informavimo kanalus pirmoji paskelbė Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnyba "Rospotrebnadzor", kuriai vadovavo Genadijus Oniščenka. Nors tokių sankcijų gali imtis nebent Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnyba "Rosselchoznadzor".

Galutinis rezultatas yra toks, kad į šį paskelbimą sureagavo Rusijos muitinės tarnyba, ir lietuviškų pieno produktų importas į Rusiją yra apribotas jau trečia savaitė.

Pirmadienį į Lietuvą atvyko "Rospotrebnadzor" ekspertai. A.Butkevičius sakė, kad jiems bus parodytos pasaulinius standartus atitinkančios lietuviškos laboratorijos, į kurias buvo sudėtos didžiulės investicijos.

Tuo tarpu Rusijoje pasirodė prieštaringos žinios, kad G.Oniščenka traukiasi iš savo posto, o įstaigai imsis vadovauti jo pavaduotoja Ana Popova, tačiau Rusijos premjero atstovė spaudai vėliau šią informaciją paneigė.

A.Butkevičius komentuoti informaciją apie G.Oniščenkos traukimąsi atsisakė, esą iš jo pusės tai būtų nekorektiška.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.