R.Paksas pasiryžęs kovoti dėl prezidento posto

Dauguma Seimo narių mano, kad iš posto pašalintas „tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas galėtų vėl dalyvauti prezidento rinkimuose. Seimas antradienį pirmą kartą balsavo dėl R.Paksui reikalingo Konstitucijos keitimo. Baimintasi, kad tam nepakaks balsų. Tačiau taip neatsitiko. Politikas sako, kad prezidento posto sieks net 2019 metais, jei to reikės.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Oct 22, 2013, 9:05 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:17 PM

Už Konstitucijos keitimą balsavo 101, prieš buvo  1, o susilaikė 21 Seimo narys. Vieningai pritarė visų partijų atstovai išskyrus konservatorius ir liberalus, kurių nariai pasidalijo į dvi stovyklas. 

Kad Konstitucija būtų pakeista R.Pakso naudai už tai turėjo balsuoti bent 94 Seimo nariai. Dar tiek pat balsų reikės surinkti per antrą balsavimą po trijų mėnesių.

Šiandien 17.20 val. "Lietuvos ryto" televizijos laidoje "Lietuva tiesiogiai"  diskusija: ar atsivers Rolandui Paksui Prezidentūros durys?

„Tvarkos ir teisingumo“ vicepirmininkas Valentinas Mazuronis ragino balsuojant ignoruoti asmeniškumus, politines meiles ir neapykantas. Jis ragino vykdyti Europos žmogaus teisių teismo nurodymą ir sušvelninti bausmę už priesaikos sulaužymą iš posto pašalintam politikui. Jam antrinęs socialdemokratas Julius Sabatauskas teigė, kad negali būti amžino draudimo užimti tam tikras pareigas. 

Konservatorius Kęstutis Masiulis Seimo posėdyje ragino balsuoti prieš Konstitucijos keitimą. Jam nesuprantama, kaip galima kartą sulaužius priesaiką po kelerių metų vėl leisti politiką iš naujo prisiekti.  

Pačiame Konstitucijos tekste nėra parašyta, kiek metų priesaiką sulaužęs asmuo negali dalyvauti rinkimuose. Tai ketinama nustatyti atskirame įstatyme. Jame planuojama įrašyti 8 metų terminą. Būtent toks yra palankus R.Paksui. 

Pats „tvarkiečių“ lyderis pirmadienį teigė tikįs, kad Konstitucija bus pakeista. Esą diskusijos ir taip užsitęsė per ilgai. Europos žmogaus teisių teismas dar prieš 2,5 metų pareiškė, kad žmogui negalima uždrausti kandidatuoti į svarbias pareigas visą gyvenimą.

„Valstybė narė turi įgyvendinti sprendimą per 6 mėnesius, tai jau penkis kartus ilgiau Lietuva įgyvendina sprendimą. Kiek žinau, Seimo narių nusiteikimas yra ganėtinai palankus, noriu tikėti, kad sprendimas bus, kad jis bus priimtas“, - kalbėjo R.Paksas.

Svarbią dieną jo nebus Lietuvoje. R.Paksas pirmadienio vakarą išskrido į Strasbūrą, kur posėdžiauja Europos Parlamentas.

Iš pareigų R.Paksas buvo nušalintas 2004 m.

R.Paksas: „Sieksiu prezidento posto, ar tai bus 2014, ar 2019 metais“

R.Paksas sako sieksiantis prezidento posto, kai tik bus galimybė. Apie tai praneša naujienų agentūra BNS.

„Gyvenime esu optimistas, visuomet, jei sieki, jei tiki, gali įgyvendinti, bet galų gale aš esu deklaravęs, kad sieksiu prezidento posto, ar tai būtų 2014 metai, ar tai būtų 2019 metai. Aš įsitikinęs, kad bus atstatyta Konstitucija, įstatymai, ir žmonės galės balsuoti už tai, ką jie nori matyti prezidento poste“, - antradienį sakė R.Paksas, paklaustas, ar sieks prezidento posto, jei tam bus atvertas kelias.  

„Labai džiaugiuosi, vertinu labai gerai, dėkoju politikams, priėmusiems tokį sprendimą. Vertinu tai kaip didžiulį žingsnį demokratijos link ir link to, kad kiekvienas Lietuvos pilietis galėtų pasirinkti, už ką balsuoti, už ką nebalsuoti. Tai iš tikrųjų parodo mūsų politikų brandą“, - sakė R.Paksas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.