Atstatytas burlaivis „Meridianas“ sugrįš prie Danės krantinės

Po metų, praleistų remonto doke, į savo vietą netrukus sugrįš Klaipėdos miesto simboliu vadinamas burlaivis „Meridianas“. Prie Danės krantinės jis bus švartuojamas po dviejų savaičių – lapkričio 9-ąją. Įspūdingą reginį – senovinės barkentinos kelionę upe pro du pakeliamuosius tiltus galės stebėti visi norintieji.

Klaipėdos miesto simbolis "Meridianas" netrukus sugrįš į savo vietą Danės upėje.<br>G.Gudavičiaus nuotr.
Klaipėdos miesto simbolis "Meridianas" netrukus sugrįš į savo vietą Danės upėje.<br>G.Gudavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Oct 25, 2013, 2:08 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:34 PM

Iki šiol ne kartą remontuoti gabentą burlaivį išlydėdavo minios klaipėdiečių ir miesto svečių. Tačiau šios laivo sutiktuvės bus džiugesnės nei iki šiol – laivas sugrįš neatpažįstamai išgražėjęs. „Meridiano“ globėjai kelis kartus atidėliojo laivo sugrįžtuvių datą, siekdami preciziškai tiksliai ir kokybiškai atkurti kadaise buvusį jo vaizdą.

Danės krantinėje nebenaudojamas burlaivis stovėjo keturis dešimtmečius. Per šį laikotarpį, veikiamas besikeičiančių oro sąlygų, laivas ėmė sparčiai trūnyti. Buvę jo šeimininkai nepanoro investuoti į laivo atstatymą ir pernai rudenį paprašė Vyriausybės leidimo jį nuskandinti.

Tačiau tokiems planams pasipriešino dalis klaipėdiečių, o du bičiuliai verslininkai – Aidas Kaveckis ir Aloyzas Kuzmarskis pasiryžo burlaivį atstatyti savo lėšomis ir tapo naujaisiais „Meridiano“ fondo dalininkais.

Laivą statė iš naujo

Baimindamiesi, kad ant vandens vos besilaikantis burlaivis gali bet kurią akimirką imti skęsti, verslininkai pasirūpino nutempti jį į „Klaipėdos laivų remonto“ doką. Praėjusių metų pabaigoje prasidėjo laivo atstatymo darbai. Žiemą pažiūrėti į remontuojamą „Meridianą“ užsukę žmonės kraipė galvas – laivo nebuvo matyti. Iš jo likusi tik maža dalis, kuri paprastai būna panirusi po vandeniu.

Iš arčiau apžiūrėję laivą, specialistai pamatė, kad šis sutrūnijęs labiau negu buvo galima įsivaizduoti. Užuot atnaujinę tik kai kurias konstrukcijas, jie burlaivį ėmėsi statyti iš naujo.

„Meridianas“ atstatytas lietuvių rankomis. Projektui vadovavo klaipėdietis laivų statybos inžinierius Henrikas Mališauskas. Jo vadovaujama komanda rėmėsi išlikusiais autentiškais laivo brėžiniais. Nuleidę laivą ant vandens specialistai įsitikino, kad viską atliko maksimaliai tiksliai – laivas stovėjo tiesus, be jokių nuokrypių į šonus.

Stovės mažiausiai 20 metų

Klaipėdiečiai laivų statytojai ir remontininkai iki šiol sulaukia susižavėjimo kupinų žvilgsnių iš savo kolegų Vokietijoje. „Ten jau niekas nebedirba su medžiu, jie mums pavydi ir prašo pagalbos“, - teigė „Meridiano“ paramos fondo atstovas Gediminas Gudavičius.

Burlaiviui atstatyti naudota lietuviška mediena, iš Sibiro atvežtas tik denio grindims kloti skirtas maumedis. Jo mediena laikoma itin tvirta ir patvaria.

Iš pirmo žvilgsnio burlaivis atrodo visiškai nepakitęs, tik kur kas gražesnis nei buvo. Atstatytas jo korpusas, stiebai, antstatai, naujai iškalti deniai. Šiuo metu dar tvirtinami laivo lynai, apdailos detalės. Šie darbai vyks dar dvi savaites, kol burlaivis bus tempiamas upe prie Danės krantinės.

„Laivas sutvirtintas taip, kad galėtų stovėti ilgai be grėsmės nuskęsti. Kiek metų, pasakyti sunku, bet du dešimtmečius tikrai stovės. Žinoma, kartkartėmis teks jį tempti į remonto doką paremontuoti, nes norint ilgai juo džiaugtis, būtina tinkamai prižiūrėti ir saugoti“, - aiškino G.Gudavičius.

Įrengs muziejų ir restoraną

Legendinį burlaivį, kuriuo iki 1967-ųjų buvo mokomi jaunieji jūrininkai, prikelti naujam gyvenimui, skaičiuojama, kainuos apie 7 mln. litų.

„Meridianui“ sugrįžus į Danę, juo grožėtis bus galima tik iš tolo – dar apie metus užtruks įrengti laivo vidų. Iki kitos vasaros numatyta pakeisti šildymo, vėdinimo sistemas, įvesti vandentiekį, kanalizaciją, elektrą.

Kitą vasarą „Meridianas“ po daugelio metų pertraukos vėl atvers denius lankytojams. Laive planuojama įrengti jo istoriją primenančią ekspoziciją. Viename iš denių įsikurs restoranas. Burlaivį žadama naudoti ir miesto reprezentacinėms reikmėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.