E.Kūris siūlo ilginti parašų rinkimo referendumo iniciatyvai skirtą laiką

Naujasis Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjas Egidijus Kūris teigia, jog referendumo organizavimo

Anot E.Kūrio, pakaktų pakeisti įstatymą prailginant parašų rinkimo terminą.<br>V.Balkūno nuotrauka iš archyvo
Anot E.Kūrio, pakaktų pakeisti įstatymą prailginant parašų rinkimo terminą.<br>V.Balkūno nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 25, 2013, 2:40 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:30 PM

Pasak teisininko, 9-ajį Konstitucijos straipsnį, numatantį reikalingą 300 tūkst. piliečių parašų skaičių referendumo iniciatyvai keisti yra neperspektyvu, kadangi jis yra Konstitucijos pirmajame skirsnyje ir dėl to reikalauja referendumo. E.Kūris teigia, jog tikėtis, kad žmonės ateis į tokį referendumą, jeigu jis vyks ne kartu su rinkimais, yra sudėtinga. Tuo tarpu tokie atvejai, kuomet rinkimai yra suplakami su referendumais, pasak buvusio Konstitucinio teismo pirmininko, yra žalingi tiek rinkimams, tiek referendumams.

Anot E.Kūrio, pakaktų pakeisti įstatymą prailginant parašų rinkimo terminą.

„Šiandien pagal referendumo įstatymą yra nustatomas parašų rinkimo laikotarpis. Tai nėra Konstitucijos norma, tai yra nustatoma įstatymu. Tas laikotarpis yra trumpas - 3-4 mėnesiai, be to jis yra toks trumpas, jog iniciatoriai visada susiduria su problemomis ir jis dar labiau sutrumpėja, pavyzdžiui renka parašus ir įvyksta ginčas, ar galima juos rinkti kokiame nors prekybos centre - kyla teisminis ginčas, laikrodis tiksi, po to dar reikia patikrinti tuos parašus, suskaičiuoti ir atiduoti ponui Zenonui Vaigauskui. Jie turi labai nedaug laiko“, - sakė E.Kūris.

Teisininkas siūlo nustatyti ilgesnį terminą, pavyzdžiui metus. Per tiek laiko, pasak jo, galima surinkti kur kas daugiau parašų ir tai yra žymiai paprastesnis šios problemos sprendimas.

Seimui yra pateiktas projektas kartu su 2014 m. Prezidento rinkimais rengti referendumą dėl Konstitucijos 9 ir 147 straipsnių pakeitimų. Pagal šiuos pakeitimus, referendumui surengti užtektų 100 tūkst. Lietuvos piliečių iniciatyvos.

Šis klausimas buvo įtrauktas į daugelio politinių partijų programas paskutiniuose Seimo rinkimuose, jam pritarimą neseniai išreiškė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.