Nusikaltėlių veidų nuo pareigūnų nepaslėps net tamsa

„Geriau matysime žmones, mašinas“, – naujomis didelės raiškos vaizdo kameromis viešose miesto erdvėse džiaugėsi Kauno patrulių rinktinės vadas Gintaras Gatulis. Moderni vaizdo stebėjimo įranga gali filmuoti 25 metrų atstumu net aklinoje tamsoje, rašo „Lietuvos rytas“.

Viešose Kauno vietose šiuo metu veikia 70 vaizdo kamerų. Dar 50 jų ketinama įrengti 2014 metų pradžioje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Viešose Kauno vietose šiuo metu veikia 70 vaizdo kamerų. Dar 50 jų ketinama įrengti 2014 metų pradžioje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Nov 3, 2013, 5:05 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:37 PM

Iki šiol nusikaltėliai dažnai išlipdavo sausi iš balos, nes vaizdas būdavo nekokybiškas.

2013 metų vasaros mėnesiais vaizdo kameros pasitarnavo tiriant 142 nusikaltimus ir administracinius pažeidimus.

Dabar pareigūnams turėtų būti dar lengviau, nes policija apginkluota naujomis priemonėmis. Šią savaitę mieste pradėjo veikti 52 naujos kameros, modernesnės už senąją filmavimo techniką. Vaizdą bus galima priartinti 240 kartų. Tamsoje jis bus ryškus ir už 25 metrų.

Chuliganai – demaskuoti

Kai nėra nei liudininkų, nei įkalčių, filmuota medžiaga pareigūnams tampa svarbiausiu ramsčiu. Ypač svarbų vaidmenį ji vaidina sekant karštais nusikaltimų pėdsakais.

Štai Vilniaus gatvės požeminėje perėjoje įrengtos kameros spalio 21-osios vakarą užfiksavo du girtus chuliganus, spardančius auką – kitą vyriškį. Po kelių minučių nusikaltėliai buvo sučiupti netoliese esančioje M.Daukšos gatvėje.

Spalio 5-osios rytą senamiestyje, Birštono gatvėje, kilo jaunuolių muštynės. Patruliai greitai apsupo įvykio vietą ir sulaikė peštukus.

Nufilmavo šiurpią avariją

Rugpjūtį Savanorių prospekte auksinę grandinėlę praeivei nuo kaklo nuplėšęs 18-metis buvo iškart sulaikytas Utenos gatvėje. Peržiūrėję vaizdo kameras pareigūnai suprato, kur jo ieškoti.

Liepos 22-osios naktį Savanorių prospekte baltarusį užpuolę trys plėšikai maždaug už pusvalandžio buvo nufilmuoti Šv.Gertrūdos gatvėje. Jie dalijosi grobį, kurį buvo atėmę iš aukos.

Vienu svarbiausių įrodymų 2013 metų liepos 3 dieną Baltų prospekte du žmones pražudžiusio kelių erelio Luko Jablonsko byloje taip pat tapo vaizdo kameros įmažintos kraupios akimirkos. Apie 100 kilometrų per valandą skriejantis 20-mečio L.Jablonsko BMW rėžėsi į 44 metų moterį ir jos 10-metę dukterį. Nuo smūgio jos pakilo į orą ir nukrito ant asfalto.

Tyrėjai išgirsta: „Kaltas“

Nufilmuoti vaizdai dažniausiai padeda ištirti avarijas, eismo taisyklių pažeidimus, muštynes, vagystes, taip pat nustatyti asmenis, viešumoje vartojančius alkoholį ar kvaišalus.

Sulaikyti įtariamieji paprastai iš paskutiniųjų neigia savo kaltę ir tik prispirti vaizdo kamerų užfiksuotų vaizdų nunarina galvas.

„Filmuota medžiaga būna ypač vertinga tiriant eismo įvykius. Vairuotojai gali pateikti įvairias versijas, bet avarijos vaizdas padeda nustatyti, kas kalba tiesą: pamatoma, kaip mašina buvo lenkiama, kas kur suko, ką kliudė“, – sakė Patrulių rinktinės vadas G.Gatulis.

Vaizdo kameros užfiksuoja ne tik nusikaltimą, bet ir jį padariusio žmogaus judėjimo vietą. Žinant, kur jis bėga, paieška būna daug veiksmingesnė – pareigūnai nepameta nusikaltėlio pėdsakų. Be to, gerokai sutaupoma laiko ir degalų.

Kitais metais veiks 120 kamerų

Iš viso viešose miesto vietose šiuo metu veikia 70 vaizdo kamerų. Daugiausia jų yra įrengta centre ir senamiestyje – Laisvės alėjoje, Rotušės aikštėje, Karaliaus Mindaugo, Vytauto prospektuose, Vilniaus gatvėje.

2014 metų pradžioje planuojama įrengti dar 50 kamerų – Šilainiuose, Vilijampolėje, centre, kai kuriose požeminėse perėjose. 52 naujos kameros priklauso bendrovei „Teo“, kuri jas įrengė, laimėjusi savivaldybės skelbtą konkursą. Už įrengimą ir priežiūrą miesto valdžia sumokės 2,6 mln. litų.

Likusios 18 kamerų priklauso savivaldybei ir bendrovei „Siemens“.

Vaizdo kameros įrengiamos ten, kur rekomenduoja policija, atsižvelgdama į avarijų, nusikaltimų statistiką.

Kameros valdomos iš centrinio pulto, įrengto Patrulių rinktinės patalpose Savanorių prospekte. Vaizdo įrašai yra saugomi mėnesį. Jie laikomi nenuginčijamais įrodymais atliekant ikiteisminius tyrimus ir tiriant administracinės teisės pažeidimus.

Daugelis restoranų, barų savininkų ketina savo lėšomis įsirengti kameras ir prisijungti prie bendros stebėjimo sistemos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.