Atstatytas „Meridianas“ bures kels kasdien

Istorinis burlaivis „Meridianas“ prikeltas naujam gyvenimui. Praėjusį rudenį apleistas ir sutrūnijęs laivas vos laikėsi ant vandens, šiandien jis pasikeitė neatpažįstamai ir atrodo lyg naujas. Šeštadienį padedant dviem vilkikams, burlaivis iš remonto doko bus partemptas atgal į savo vietą Danės upėje.

Klaipėdos miesto simbolis "Meridianas" ruošiamas kelionei į buvusią vietą Danės upėje.<br>E.Petkutės nuotr.
Klaipėdos miesto simbolis "Meridianas" ruošiamas kelionei į buvusią vietą Danės upėje.<br>E.Petkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Nov 7, 2013, 2:42 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:03 PM

Laive bus įrengtas muziejus, kurio lankytojai galės išvysti „Meridianą“ tokį, kokį kadaise regėjo juo plaukioję jūrininkai. Burlaivio savininkams pavyko rasti išlikusių autentiškų detalių – laivo šturvalus, varpą, senuosius brėžinius ir net prieš kelis dešimtmečius čia veikusio restorano valgiaraštį.

Prie upės vaikštinėjantys žmonės kasdien tuo pačiu metu galės stebėti, kaip pakeliamos laivo burės. Tikimasi, jog ši nauja tradicija taps patraukliu reginiu ne tik miestiečiams, bet ir turistams.

Vaizdas viduje pribloškė

Burlaiviui atstatyti jau išleista apie 5 mln. litų. Dar 2 mln. litų prireiks vidui įrengti ir laivą pritaikyti lankymui. Ši suma yra triskart didesnė nei planuota. Laivo savininkai prisiminė, kad išvydę jo vidų buvo šokiruoti.

„Sunkiausia buvo išvysti, kad iš laivo beveik nieko nebuvo likę – medis buvo tiek sutrūnijęs, kad lentas galėjome laužyti rankomis“, - vaizdžiai pasakojo vienas burlaivio savininkų, jūrų krovos kompanijos „Bega“ generalinis direktorius Aloyzas Kuzmarskis.

Lygiai prieš metus „Meridianas“ buvo nutemptas į bendrovės „Klaipėdos laivų remontas“ teritoriją. Įmonės meistrams buvo patikėta vadovauti laivo atstatymo darbams.

„Laivas galėjo paskęsti dar nespėjus jo pakelti į doką – kai tik pajudinome, pro plyšius į vidų ėmė veržtis vanduo. Pakėlę ir atvėrę laivo vidų, pamatėme visai kitokį vaizdą negu tą, kurį matė praeiviai. Medis buvo visiškai sutrūnijęs. Teko viską išardyti, išliko tik mažiausiai pažeista povandeninė dalis“, - aiškino bendrovės direktorius Alvydas Butkus.

Laivo tvirtumas nekelia abejonių

Šiuo metu jau beveik visiškai baigta atkurti burlaivio išorę. Baigiama įrengti ir inžinerinius tinklus, elektros instaliaciją, vėdinimo, šildymo sistemą. Išorės darbams sunaudota apie 100 tonų metalo, 110 kubinių metrų medienos. Laivo denis ir anstatai padengti Sibiro maumedžiu, kitur naudota lietuviškų pušų mediena. Bendras bortams sunaudotų medžio lentų ilgis sudaro 2 km, virvių ir lynų – 1,6 km.

Atstatant „Meridianą“ dalyvavo apie šimtas Lietuvos ir užsienio kompanijų, kurios tiekė medžiagas. Buvo dirbama dviem pamainomis, kurių kiekvienoje – iki dvidešimties specialistų.

Atkurti autentišką burlaivio išvaizdą padėjo išlikę senieji brėžiniai. Atstatyta ir laivo vairinė, kurios nebuvo matyti jau daugelį metų. Siekiant užtikrinti laivo stabilumą ir atsparumą stipriam bangavimui, į jį pakrauta apie 80 tonų balasto.

Nuo šiol prie Danės krantinės prišvartuotas burlaivis turės ir savo kapitoną. Juo tapo transportiniais laivais iki šiol daugelį metų plaukiojęs Boleslovas Turčinavičius. Jam bus patikėta užtikrinti, kad „Meridianas“ saugiai stovėtų prie krantinės. „Laivas suprojektuotas idealiai, yra visiškai stabilus. Širdis džiaugiasi žiūrint“, - sakė kapitonas.

Burlaivis dar galės plaukioti

„Meridiano“ fondo vadovas klaipėdietis verslininkas Aidas Kaveckis neatmetė, jog po metų kitų istorinė barkentina dar galės išplaukti į jūrą. Tačiau pagrindinė jos paskirtis bus džiuginti klaipėdiečius ir miesto svečius. Žadama, jog kitų metų liepą burlaivis atvers duris visiems norintiems jį pamatyti iš arčiau. Čia bus įrengtas „Meridiano“ muziejus, kuriame bus eksponuojamos su jo istorija susijusios vertybės, dalį dienos šioje erdvėje veiks ir 65 vietų žuvies patiekalų restoranas su 15 vietų banketine sale.

Teigiama, jog už įėjimą bus renkamas simbolinis mokestis, už kurį bus galima ne tik aplankyti muziejų, bet ir išgerti puodelį kavos.

„Meridiano“ globėjai nepraranda vilties, kad pavyks gauti ir europinių fondų paramos laivo atstatymo darbams finansuoti. Iki šiol visos sąnaudos buvo dengiamos fondo valdytojų asmeninėmis lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.