Vėlinių laužai degė 8 dienas

Penktadienį tik Margionių kaimo (Varėnos r.) kapinėse laužai liepsnos paskutinę Vėlinių aštuondienio dieną. Jie degė nuo Visų šventųjų dienos, o kaimo žmonės prie laužų meldėsi ir bendravo, rašo „Lietuvos rytas”.

Prisiminti mirusiųjų ir melstis margioniškiai renkasi į kapines prie laužo. Malkos jam ruošiamos visus metus.<br>R.Averkienės nuotr.
Prisiminti mirusiųjų ir melstis margioniškiai renkasi į kapines prie laužo. Malkos jam ruošiamos visus metus.<br>R.Averkienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Nov 8, 2013, 7:12 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:47 PM

Margionys – paskutinis kaimas Lietuvoje, iki šiol išsaugojęs šimtametes tradicijas Vėlines, anksčiau vadintas Ilgėmis, minėti ne vieną, o aštuonias dienas.

Kasdien popietę sutartu laiku daugiausia moterys susirenka aplink laužą prie senos drevėtos pušies pasimelsti už mirusiųjų vėles ir jų prisiminti.

Po maldų prasideda kalbos apie kasdienius rūpesčius, darbus, vaikus ir anūkus. Laužo ugnis neleidžia sužvarbti, o kibirkštys sušildo ir kapelius.

Malkos laužui ruošiamos visus metus – į vieną vietą kraunami seni aplūžę mediniai kryžiai, sukapoti išvirtę ar išpjauti aplink kapines ar prie kapų medžiai. Ir sutrešusio šventinto kryžiaus išnešti už kapinių tvoros negalima.

Didžiausias būna pirmas laužas, užkuriamas Visų šventųjų dieną, kai į kapinaites aplankyti artimųjų kapų susirenka ne tik vietiniai, bet ir seniai iš šio kaimo kitur išvykę gyventi margioniškiai.

Niekur kitur nematę tokio reginio vaikai, jaunimas pajunta gyvą protėvių perduotą tradiciją, kuri čia sukuria gyvųjų ir mirusiųjų pasaulį jungiančius vartus.

Margionių Vėlinių laužai yra įtraukti į Nematerialaus kultūros paveldo sąvadą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.