Kauniečių tyko pavojingi požeminiai spąstai

Į apleistos siurblinės šulinį įkritus 10 metų berniukui, miesto valdžia pasišovė surasti visus pavojų žmonėms keliančius spąstus. Budrūs kauniečiai talkina paieškose, tačiau ne visada jų balsas girdimas.

Skvere ant Parodos kalno likusio šulinio gylis siekia 3 metrus, todėl mažas vaikas iš jo tikrai neišliptų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Skvere ant Parodos kalno likusio šulinio gylis siekia 3 metrus, todėl mažas vaikas iš jo tikrai neišliptų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Nov 9, 2013, 5:40 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:57 AM

Žaliakalnio rajone gyvenanti Birutė tikina kiekvieną dieną praeinanti pro apleistą šulinį, esantį netoli K.Petrausko ir Parodos gatvių sankirtos. Jis stūkso maždaug už 30 metrų nuo autobusų stotelės. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Prieš kelis dešimtmečius šioje vietoje stovėjo namas, kurio gyventojai iš šulinio kibirais sėmė vandenį. Namų valdos ir statinių neliko, tačiau šulinio likučiai gerai matyti, o viršutinis rentinys virš žemės paviršiaus pakilęs vos per 15–20 centimetrų.

Šulinio gylis siekia 3 metrus, apačioje sumesti plastikiniai buteliai ir kitos šiukšlės. Suaugusiajam išlipti turbūt pavyktų, tačiau vaikui be pagalbos išsiropšti prireiktų daug jėgų ir sumanumo.

Susidomėjo, bet nieko nedaro

Moteris paskambino į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC) ir pranešė apie šį pavojų keliantį objektą.

„Pribloškė reakcija į mano pranešimą – jie pasiūlė paženklinti šulinį ilga lazda“, – kalbėjo kaunietė. Rasti tinkamo ilgio lazdos pensininkei nepavyko.

Tuomet ji paskambino Kauno savivaldybės Civilinės saugos skyriaus darbuotojams. Šie esą labai susidomėjo statiniu ir padėkojo kaunietei už supratingumą.

„Praėjo daugiau kaip savaitė, tačiau niekas to šulinio net nepaženklino“, – stebėjosi kaunietė.

Telefonas kaito nuo skambučių

Miesto savivaldybės atstovai ragina kauniečius apie pavogtus dangčius, duobes ir kitas kliūtis viešosiose erdvėse pranešti įmonės „Kauno švara“ dispečeriams, o šie skundus nukreipia įvairiems savivaldybės ar tarnybų padaliniams.

„Šulinių dangčiai tapo mėnesio tema. Pagarsinti reikšmingi įvykiai pažadina žmones“, – kalbėjo įmonės „Kauno švara“ generalinis direktorius Dalius Tumynas.

Kauniečiai itin aktyviai atsiliepė į kvietimą pranešti apie pavojų keliančias vietas. Vos paskelbus raginimą tai daryti, dispečeriai per vieną dieną užregistravo 47 pranešimus apie atvirus šulinius. Tiesa, kai kurie jų kartojosi.

Pavojai – atokiose vietose

Per porą savaičių nustatyta kelios dešimtys atvirų šulinių. Dauguma jų uždengti arba bent aptverti juosta su įspėjamaisiais užrašais.

Gyventojai taip pat skambino dėl apsemtų rūsių, atvirų bunkerių, smegduobių.

„Miesto centre tokius spąstus labai lengva pastebėti, ir jau per porą valandų viską sutvarkome“, – tikino D.Tumynas.

Kur kas sunkiau ir svarbiau nustatyti pavojų keliančias vietas apleistose teritorijose, be šeimininko likusiuose statiniuose. Daug pavojų keliančių vietų gyventojai nurodė šalia miesto fortų.

Kenčia dėl įžūlių metalo vagių

Nuotekų šuliniai dažnai tampa pavojaus židiniu tik todėl, kad vagys pasisavina metalinius jų dangčius.

Pernai pavogta 560 bendrovei „Kauno vandenys“ priklausančių dangčių – tai sudaro apie 12 proc. visų dangčių.

Metalo laužo supirktuvėse atsiduria ir Laisvės alėjoje esančių vandens surinkimo latakų grotelės.

Pernai pavogtos 127 ketaus grotelės, o šiemet iki metų vidurio dingo jau dvigubai daugiau šių metalo dirbinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.