Šiemet teismų darbuotojų algoms trūksta per 3 mln. litų

Teisėjų taryba prašo kitų

Pagal susidariusią praktiką, gruodį iš tų metų atlyginimo fondo lėšų būdavo išmokami avansai, o lėšos atlyginimams už gruodį sausį jau imamos iš kitų metų biudžeto.<br>M.Astrausko asociatyvi nuotr.
Pagal susidariusią praktiką, gruodį iš tų metų atlyginimo fondo lėšų būdavo išmokami avansai, o lėšos atlyginimams už gruodį sausį jau imamos iš kitų metų biudžeto.<br>M.Astrausko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 13, 2013, 6:05 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:44 AM

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) antradienį nusprendė siūlyti Vyriausybei aiškintis, kodėl šių lėšų pritrūkta.

„Nežinau dėl ko susidarė tas trūkumas, pavedėme Vyriausybei išsiaiškinti. Jeigu tikrai trūksta, tai... Jeigu jie išsimokėjo jau kompensacijas, ko neprivalėjo šiais metais, tai tegu patys ir galvoja...“ - BNS sakė B.Bradauskas.

Konstituciniam Teismui paskelbus, kad neproporcingas valstybės tarnautojų bei teisėjų atlyginimų koeficientų ir priedų sumažinimas prieštarauja Konstitucijai, nuo spalio padidintas darbo užmokestis daliai valstybės tarnautojų, tarp jų ir teisėjams.

Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius BNS paaiškino, kad lėšų trūkumas atlyginimų fonde susidarė pirmiausia dėl to, kad 2012-uosius teismai baigė su įsiskolinimais. Jo teigimu, vien Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) šiuos metus pradėjo būdamas skolingas apie 260 tūkst. litų už praėjusių metų darbo užmokestį.

Pagal susidariusią praktiką, gruodį iš tų metų atlyginimo fondo lėšų būdavo išmokami avansai, o lėšos atlyginimams už gruodį sausį jau imamos iš kitų metų biudžeto.

„Kuo daugiau imame pinigų iš kitų metų, tuo labiau didėja trūkumas“, - sakė LAT vadovas.

Jis pripažino, kad daugelis teismų nuo spalio atkūrė buvusius sumažintus koeficientus. Anot G.Kryževičiaus, tai padaryta taupant valstybės lėšas.

„Didžioji dalis teismų taip padarė. Laikydamiesi finansinės drausmės taip darome. Jei dabar nemokėtume atkurtų koeficientų, valstybė turėtų delspinigius, - dėstė Teisėjų tarybos pirmininkas. - Galvodami, kaip nedidinti valstybei finansinės naštos, pasirodo, tapome kvailiais.“

Mat kitų metų biudžete Finansų ministerija yra numačiusi specialią programą su 34 mln. litų, kurie bus skirti lėšų mokėti nuo spalio 1-osios padidintų koeficientų ir priedų neturėjusioms valstybės institucijoms. Iš šių pinigų bus mokami ir delspinigiai.

„Dabar išeina, kad tie, kurie stengėsi ekonomiškai pasiekti rezultato, tie atsidūrė blogesnėje padėtyje“, - sakė G.Kryževičius.

Jo tvirtinimu, 3,2 mln. litų reikia, kad šiemet teismai baigtų metus be įsiskolinimų savo darbuotojams. Tačiau į šią sumą neįeina nuo spalio 1-osios atkurti didesni atlyginimų koeficientai.

G.Kryževičius tvirtino, kad kai kurie teismai neturi lėšų net lapkričio atlyginimams mokėti. Pavyzdžiui, Šiaulių miesto apylinkės teismui ketinama pinigų skirti iš kitų teismų sutaupytų lėšų.

Pagal Vyriausybės nutarimą, nuo spalio 1-osios mokėti už atkurtus koeficientus ir priedus gali tik tos įstaigos, kurios turi vidinių rezervų tam. Neturinčiosioms lėšų siūloma su darbuotojais atsiskaityti iki kitų metų kovo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?