Kariuomenės pinigus ryja ir namai vaiduokliai

Prasidėjęs šildymo sezonas atskleidė juodųjų skylių. Pasirodo, Lietuvoje yra daugybė butų, kuriuose niekas negyvena, tačiau už jų šildymą mokama iš mokesčių mokėtojų pinigų.

Šio bendrabučio Beržų gatvėje nereikia nei Krašto apsaugos ministerijai, nei Panevėžio miesto savivaldybei.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Šio bendrabučio Beržų gatvėje nereikia nei Krašto apsaugos ministerijai, nei Panevėžio miesto savivaldybei.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Nov 15, 2013, 6:47 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:58 AM

Panevėžyje, Beržų gatvėje 46b numeriu pažymėtame bendrabutyje, pasijunti kaip Černobylio zonoje. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Krašto apsaugos ministerijai priklausančiame 52 butų name – tuščia ir tylu.

Voratinkliais aptrauktuose koridoriuose skamba žingsniai, mėtosi tuščios skardinės.

Pro išdaužtą pirmojo aukšto langą švilpauja vėjas. Nors čia gyvena tik kelios šeimos, šildyti tenka visą pastatą.

Viliasi neatsidurti gatvėje

Beldžiamės į visas duris iš eilės. Tačiau už jų – tyla. Viename bute pasigirsta šuns lojimas, tačiau niekas neatidaro.

Užlipę į trečiąjį aukštą už vienų durų išgirstame muziką. Paskambinus atidaro jauna moteris, vardu Simona.

Du vaikus auginanti panevėžietė šiame name gyvena nuo vaikystės. Jos tėvas – į atsargą išėjęs Lietuvos karininkas.

Simona neslepia, kad už vieno kambario šildymą tenka mokėti apie 200 litų. Tačiau namuose vis tiek šalta.

„Viso namo gyventojai gavome lapelius, kuriuose esame raginami palikti tarnybinius butus.

Šią vasarą labai daug žmonių išsikraustė. Likome mes su tėčiu, pirmame aukšte gyvena vyresnio amžiaus sutuoktinių pora, o antrame aukšte – šeima”, – vardijo Simona.

Moteris sako nebijanti gyventi ištuštėjusiame daugiabutyje, nors gyventojai buvo perspėti saugotis čia užklystančių atsitiktinių nekviestų svečių.

„Mes neturime kur išsikraustyti. Žadėjo, kad butus kartu su likusiais gyventojais perims miesto savivaldybė”, – vylėsi moteris.

Siūlo atiduoti bendrabutį

Vaiduokliu virstantį namą prieš kurį laiką kartu su jame likusia saujele gyventojų Krašto apsaugos ministerija bandė įsiūlyti Panevėžio savivaldybei.

Atnaujinus pastatą jame galėtų įsikurti per pusšimtį socialiai remtinų šeimų, bet Panevėžio valdininkai atsisakė tokios dovanos.

Panevėžio savivaldybės administracijos direktorė Kristina Vareikienė prisiminė, kad dar 2010 metais savivaldybė kreipėsi į ministeriją prašydama perduoti Panevėžio centre, Respublikos gatvėje, esančias buvusio sovietinio karinio komisariato patalpas.

Tačiau tuometė ministrė Rasa Juknevičienė tai padaryti sutiko su viena sąlyga – savivaldybė turi kartu paimti ir Beržų gatvėje esantį tarnybinį bendrabutį.

„Savivaldybei prireiktų labai didelės sumos, kad būtų galima pertvarkyti esamus butus ir pritaikyti juos socialiniams būstams. Mes tiek pinigų neturime.

Šiame name yra padaryta daug savavališkų pakeitimų – išgriautos sienos, kitaip perdalyti kai kurie butai. Ir visa ta pertvarka nėra įforminta dokumentais”, – kalbėjo K.Vareikienė.

Ji pridūrė, kad pagal galiojančius įstatymus neįmanoma perimti butų kartu su gyventojais. Net būdami socialiai remtini jie turėtų iš naujo stoti į eilę socialiniam būstui gauti.

Purtosi brukamos dovanos

Dabartinius gyventojus palikti tarnybiniuose butuose būtų įmanoma tik vienu atveju – nebent būtų padaryta pataisa esančiuose įstatymuose.

Šiuo metu mieste socialinio būsto eilėje laukia daugiau kaip 1000 gyventojų. Bet kasmet butai suteikiami maždaug 20 laukiančiųjų.

„Bendrabučio tipo butai yra labai nepopuliarūs, nes gyventojams tenka mokėti ne tik už buto, bet ir už bendrųjų patalpų šildymą. O bendrabučio tipo daugiaaukščiuose šios bendrojo naudojimo patalpos užima itin didelius plotus.

Mums pigiau yra nupirkti butus negu gauti dovanų visą daugiabutį ir jį renovuoti”, – sakė Panevėžio savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjas Antanas Stoka.

Šildo tuščius butus

Tokių tarnybinių kariškiams skirtų butų Lietuvoje yra apie 300. Tačiau maždaug tik pusėje jų dar likę gyventojų – kiti stovi tušti.

Artėjant žiemai jau tapo aišku, kad ministerijai ir šiais metais iš mokesčių mokėtojų kišenės teks pakloti nemažą sumą pinigų už tuščių butų šildymą.

Krašto apsaugos ministerijos Viešųjų ryšių departamento Visuomenės informavimo skyriaus vedėja Viktorija Cieminytė „Lietuvos rytui” pateikė tokius duomenis. Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos įgulų aptarnavimo tarnybos valstybės patikėjimo teise valdomame Panevėžio bendrabutyje šiuo metu yra apgyvendinti 6 butai.

3072,96 kvadratinio metro ploto pastate yra 52 butai. Jų išlaikymo išlaidos 2012 metais sudarė 74 tūkstančius litų, 2013 metais vien tik per 7 mėnesius – jau apie 50 tūkstančių.

Kiek kainuoja išlaikyti kur kas didesnius sostinės ir kitų miestų butus, galima numanyti.

Parduos kartu su gyventojais

Sprendimas atsisakyti pareigūnams skirtų tarnybinių butų valstybei rėžė antru lazdos galu.

Dalis karių paliko tarnybinius butus, kita dalis atsisakė išsikraustyti iš būsto, kuriame gyvena daug metų.

Atitarnavę ir į atsargą išėję specialistai tiesiog neturi kur eiti. Tokių „nereikalingų” žmonių Lietuvoje yra apie 50.

Per kelerius metus Turto bankui buvo perduoti 54 tarnybiniai butai. Iš jų 36 jau parduoti.

„Turto bankas priima butus kartu su gyventojais. Jie turi teisę dalyvauti aukcione ir įsigyti butą.

Jeigu būstą nusiperka kitas savininkas, tuomet buvęs valstybės turtas, tarnybinis butas, virsta privačiu.

Iš jo senieji gyventojai privalo išsikraustyti”, – sakė Krašto apsaugos ministerijos Personalo departamento Socialinės saugos ir sveikatos priežiūros politikos skyriaus vedėja Aušra Kazlauskienė.

Ji teigė, kad Krašto apsaugos ministerijai yra kur kas naudingiau tarnybinius butus perduoti Turto bankui, o gautus pinigus investuoti į kito ministerijos turto atnaujinimą: „2007 metais Vyriausybė priėmė sprendimą atsisakyti tarnybinių patalpų. Viena priežasčių – ši socialinė garantija tinkamai neveikė.

Smarkiai trūko tarnybinių butų. Vilniuje būtų tekę smarkiai padidinti butų fondą ir į tai investuoti nemažas pinigų sumas. O pasenusius tarnybinius butus būtų tekę renovuoti. Tam irgi būtų prireikę milijoninių sumų. Juolab išryškėjo tendencija, kai tarnybą baigę kariškiai vengdavo išsikraustyti iš tarnybinių butų.

Todėl buvo nuspręsta tokių būstų atsisakyti, o vietoj jų mokėti butpinigius.

Krašto apsaugos ministerijoje nustatytos butpinigių sumos per mėnesį – nuo 130 litų žemiausią karinį laipsnį turintiems viengungiams iki 420 litų generolams ir admirolams. Šeimas turintiems kariškiams šios sumos siekia nuo 180 iki 600 litų.

Nuo 2009 metų kariams nebeskiriami tarnybiniai butai.

Nuo 2010 metų pradėta butus pamažu perduoti Turto bankui, kuris jiems skelbė pardavimo aukcionus.”

50 000

Tiek litų per septynis šių metų mėnesius Krašto apsaugos ministerija jau išleido ištuštėjusiam daugiabučiui Panevėžyje išlaikyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.