Kratos žurnalistų namuose ir nurodymai atskleisti šaltinį - apskųsti

Vilniaus apygardos teismui

BNS redaktorė buvo įpareigota atskleisti informacijos šaltinį.<br>D.Umbraso nuotrauka iš archyvo
BNS redaktorė buvo įpareigota atskleisti informacijos šaltinį.<br>D.Umbraso nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-11-15 09:41, atnaujinta 2018-02-20 08:53

„Teismas nepagrįstai apribojo žurnalisto teisę išsaugoti informacijos šaltinio paslaptį. Šią teisę gina Konstitucija, Visuomenės informavimo įstatymas, Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksas bei Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija“, - teigiama penktadienį išplatintame BNS pranešime spaudai.

BNS teigia, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas neatsižvelgė į Europos Žmogaus Teisių Teismo praktiką ir Lietuvos konstitucinę doktriną, kad teisė išsaugoti informacijos šaltinio paslaptį gali būti apribota tik tuo atveju, jei tai būtina užtikrinti gyvybiškai svarbius interesus, ir jau išnaudojus visas kitas informacijos šaltinio atskleidimo priemones.

Europos Žmogaus Teisių Teismas laikosi pozicijos, kad žurnalistų šaltinių apsauga yra vienas svarbiausių žiniasklaidos laisvės principų. Nesant tokios apsaugos, šaltiniai gali būti atgrasomi nuo visuomenei reikšmingos informacijos teikimo žiniasklaidai. Pagal Europos Žmogaus Teisių Teismo praktiką, žurnalistų teisė neatskleisti savo šaltinių negali būti laikoma eiline privilegija, kuri būtų suteikiama arba atimama, priklausomai nuo šaltinių teisėtumo arba neteisėtumo.

„Vilniaus miesto apylinkės teismo pritaikytos procesinės prievartos priemonės nebuvo proporcingos ir nebuvo būtinos demokratinėje visuomenėje“, - nurodo BNS.

Įpareigojimo atskleisti informacijos šaltinį BNS redaktorė sulaukė po to, kai BNS pranešė apie Valstybės saugumo departamento perspėjimą valstybės vadovams ir dviem Seimo komitetams, jog Rusija rengia naujas aktyvias informacines atakas ir artimiausiu metu gali būti platinama dezinformacija apie prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Generalinė prokuratūra ketvirtadienį pranešė, kad ikiteisminiame tyrime dėl valstybės paslapties atskleidimo nustatyta, kaip įslaptinta informacija pateko į žiniasklaidos priemones ir kas iš valstybės tarnautojų tame dalyvavo. Įtarimai šiuo metu dar niekam nėra pateikti, tyrimas tęsiamas.

Tyrimas dėl valstybės paslaptį sudarančios informacijos atskleidimo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente pradėtas šių metų spalio 31 dieną, jį atlikti pavesta Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pateikė pataisas, pagal kurias teismas žurnalistą atskleisti informacijos šaltinį galėtų įpareigoti tik prieš tai surengęs posėdį, kuriame būtų išklausomi žurnalisto ir prokuroro argumentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.