Skandalo muitinėje pamoka neišmokta – kyšiai vėl duodami

Prieš beveik metus plačiai nuskambėjęs įvykis, kai Medininkų kelio poste demaskuoti kyšius ėmę muitininkai, neišgąsdino kitų šios profesijos atstovų. Portalui lrytas.lt vilkiko vairuotojas patvirtino, kad nedidelis mokestis pareigūnams – savaime suprantamas dalykas ir apie kyšio nedavimą negali būti jokių kalbų. 

Muitininkams daug nereikia - nusistovėjęs "mokestis" siekia 20 litų.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Muitininkams daug nereikia - nusistovėjęs "mokestis" siekia 20 litų.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

2013-11-15 20:37, atnaujinta 2018-02-20 08:28

„20 litų reikia duoti. Visur tiek, ne tik Medininkuose. Ką reiškia, jei su kroviniu viskas gerai? Neduosi ir nebus gerai“, - neslėpė daug metų krovinių vežimu užsiimantis Viktoras.

Jį labiau nustebino klausimas, ar po skandalo Medininkuose muitininkai nebijo imti kyšių. „Čia niekam ne paslaptis, visi juos duoda. Ne tik pasienyje, bet ir muitinėje mieste. Tai normalu“, - užtikrino jis.

Beveik prieš metus, 2012-ųjų gruodžio 5 dieną Medininkų kelio poste buvo sulaikytas 21 darbuotojas, o įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba pareikšti net 33 muitinės pareigūnams. Tai – daugiau nei trečdalis Medininkų poste dirbusių pareigūnų.

Trys iš jų iš karto pripažino savo kaltę ir sutiko su skirtomis baudomis. Dar vienas pareigūnas nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas, nes padėjo atskleisti nusikalstamas veikas, o likę 29 pareigūnai penktadienį stos prieš teismą.

Muitinės departamento teigimu, tai didžiausia korupcinio pobūdžio byla Lietuvos muitinės istorijoje, bet panašu, kad tai nesulaikė kitų pareigūnų nuo „papildomų mokesčių“ ėmimo.

Muitinės kriminalinės tarnybos direktorius Mantas Kaušilas patvirtino, kad Medininkų posto pareigūnai ne pirmi ir ne paskutiniai įtariami kyšių ėmimu. „Šitas procesas vyksta, - sakė jis. - Negaliu teigti, kad Medininkų atvejis vienetinis ir juo pasibaigė korupcija muitinėse.“

Tačiau, pasak pareigūno, kova su korupcija yra vienas iš Muitinės departamento prioritetų ir tyrimai vyksta toliau.

Per šiuos metus, sausio-rugsėjo mėnesiais, muitinėse užfiksuoti 6 korupcijos atvejai, o įtarimai dėl kyšio ėmimo pareikšti 15 pareigūnų. Tarp jų yra ne tik Klaipėdos ir Kauno teritorinių muitinių postų pareigūnų, bet ir iš kolegų klaidos nepasimokiusių Medininkų kelio posto darbuotojų.

Dar 10 ikiteisminių tyrimų pradėta žmonėms, bandžiusiems duoti kyšius muitinės pareigūnams.

Kaip rašė lrytas.lt, Medininkų pasienio posto pareigūnai įkliuvo, kai jų veiksmus užfiksavo spausdinimo aparate įrengta slapta vaizdo kamera.

Nuolat skundų dėl imamų kyšių ir atsainaus darbo iš vairuotojų gaudavę Muitinės departamento Tarnybinių tyrimų tarnybos pareigūnai nutarė patys įsitikinti, ar tai, apie ką pasakojo nepatenkinti žmonės, yra tiesa.

Muitinės kambaryje, kuriame tvarkomi į Lietuvą įvažiuojančių asmenų ir krovinių dokumentai, buvo nutarta įrengti vaizdo stebėjimo kamerą.

Kamera veikė puikiai, joje buvo įamžintas ne vienas kyšio ėmimas ir muitininkams netinkamas elgesys su krovininių automobilių vairuotojais, tačiau spausdinimo miltelių kasetę nusprendusi pakeisti muitininkė aptiko vaizdo kamerą, todėl tyrimą vykdę pareigūnai nusprendė nebelaukti.

Įtariamieji buvo sulaikyti prieš žiemos šventes, kai vilkikų eismas pats intensyviausias.

Per tyrimą paaiškėjo, kad muitininkai nebuvo brangininkai. Už sklandų įvažiavimą iš krovininių automobilių vairuotojų jie imdavo tik 20–40 litų.

Pinigai būdavo paduodami kartu su asmens ar krovinio dokumentais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.