Oponentai išvardijo Vyriausybės pirmųjų metų nesėkmes (atnaujinta)

„LRT Ekonomikos forumo“ ringe pirmadienio vakarą į kovą stojo Lietuvos politikos grandai. Metus laiko vyriausybei vadovaujantis socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius tikina, kad per šį laikotarpį gyvenimas Lietuvoje gerėja – mažėja nedarbas bei emigracija, jaučiamos stiprios reemigracijos tendencijos, ekonomika pastebimai kyla, sparčiai vystomos šalies energetinio nepriklausomumo vizijos.

„LRT Ekonomiko forumo“ ringe pirmadienio vakarą į kovą stojo Lietuvos politikos grandai.<br>Stopkadras
„LRT Ekonomiko forumo“ ringe pirmadienio vakarą į kovą stojo Lietuvos politikos grandai.<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 18, 2013, 9:23 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:18 AM

„Iki 1 tūkst. litų padidinta minimali mėnesinė alga, prasidėjo masinė gyvenamųjų namų renovacija, sutramdytas energetikos kainų augimas. Šie žingsniai leido padidinti žmonių pajamas ir sumažinti nedarbą“, - „LRT Ekonomiko forume“ gyrėsi A.Butkevičius.

Premjeras tikino, kad jo vadovaujamos vyriausybės geri darbai tuo nesibaigia. Ateityje bus siekiama sumažinti šilumos kainą, nors dujų kaina Lietuvai nėra mažinama.

„Ekonomikos augimas išlieka vienu sparčiausių Europos Sąjungoje, o didėjant darbo užmokesčiui auga vartojimas. Vartojimo pasitikėjimo indeksas šiuo metu aukščiausias Baltijos šalyse. Statiniai duomenys liudija, kad gerėja žmonių lūkesčiai surasti darbą ir gauti didesnes pajamas, žmonės daugiau perka bei investuoja, o darbo užmokestis per tą laikotarpį padidėjo 4,6 procento“, - savo vyriausybės nuopelnais tiesioginiame LRT televizijos eteryje gyrėsi A.Butkevičius.

Didžiausia blogybė - „Chevron“ išvarymas

Opozicijos atstovai, liberalų lyderis E.Masiulis, tiek ir buvęs premjeras, konservatorių vadovas A.Kubilius sutartinai kritikavo A.Butkevičiaus savigyrą. Pagrindine vyriausybės nesėkme ir pačiu blogiausiu darbu jie įvardino skalūnų dujų Lietuvoje ketinusios ieškoti korporacijos „Chevron“ išvarymą iš šalies.

Šios galingos bei įtakingos bendrovės pasitraukimas nuskambėjo per visą pasaulį, Lietuvoje ketinusiems investuoti verslininkams buvo perduota žinia, kaip valdžios atstovai žiūri į investuotojus.

Anot E.Masiulio, viso pasaulio investuotojai sulaukė signalo, kad į Lietuvą žengti neverta, nes dabartinė valdančioji koalicija dėl lyderystės stokos bei nesugebėjo susitarti aplaidžiai žiūri į investicijas.

„30 procentų padidintos algos patiems sau, kas įvyks nuo sausio 1-osios. “Chevron” išvarymas, požiūris į kitus stambius projektus. Taip pat vieno jauno profesionalo, Pauliaus Lukausko išvarymas iš „Verslios Lietuvos“ kompanijos. Tai yra požiūris į išsilavinimo ir profesinės patirties svarbą valstybės gyvenime. Akivaizdžiai pasimatė, kad dabartinei valdžiai tai nėra svarbu“, - kritikos negailėjo A.Kubilius.

Vyriausybės vadovas  nenorėjo sutikti su opozicijos atstovų kritika, esą dėl jos sprendimų iš Lietuvos pasitraukė „Chevron“. Socialdemokratų lyderis pareiškė, kad atsakomybę dėl to turėtų prisiimti ir kiti politikai.

„Kalbėjau su aukščiausiais „Chevron“ vadovais, jie atnešė įstatymų paketą už kuriuos balsavo ir konservatoriai, ir liberalai, ir socialdemokratai“, - atkirto premjeras.

R.Paksas: „Chevron“ pasitraukimą nulėmė A.Butkevičiaus pozicija“

Laidoje ne kartą nuskambėjo opozicijos kaltinimai esą A.Butkevičius savigyrai naudoja ankstesnės vyriausybės nuveiktus darbus.

„Energetikoje yra dalykų, kurių procesai buvo taip stipriai pastūmėti į priekį, kad juos sunku sustabdyti. Tikiu, kad suskystintų dujų terminalas bus pastatytas, bet kitur, kaip su „Chevron“ bei atomine elektrine turime daug problemų. Neveiklumas, politinės valios ir lyderystės sukuria vis daugiau problemų, kurias ilgainiui energetiko sektoriuje matysime vis labiau“, - sakė opozicijos lyderis A.Kubilius.

Savotišką staigmeną tiesioginiame eteryje pateikė nušalintasis prezidentas, valdančiojoje koalicijoje esančios partijos Tvarka ir teisingumas lyderis Rolandas Paksas. Ko gero vaikydamasis pigaus populiarumo jis netyčiom prisipažino žaidęs

„Aš visiškai nepalaikau pozicijos dėl skalūnų dujų gavybos ir žvalgybos. Labai esu įsigilinęs į šią situaciją ir žinau labai skirtingą Europos valstybių požiūrį į skalūnų dujas. Daugelis šalių tiesiog gina savo žemę, savo vandenį nuo uolienų plėšymo“,- sakė R.Paksas.

Paklaustas, ar šis prisipažinimas leidžia daryti išvadą, kad jo pavaduotojas, aplinkos apsaugos ministras dirbdamas su „Chevron“ imitavo procesą, nušalintasis prezidentas visą atsakomybę suvertė vyriausybei.

„Šis klausimas buvo diskutuojamas politinėje valdančiosios koalicijos taryboje. Ten buvo išsakytos skirtingos pozicijos, tiek ministro V.Mazuronio, tiek mano. Buvo palikta šį klausimą spręsti vyriausybei, konkrečiai – premjerui A.Butkevičiui“, - tikino nušalintasis prezidentas.

L.Graužinienė opozicijos lyderius išvadino melagiais

Savo pareiškimais laidoje „sužibėjo“ ir Seimo pirmininkė, Darbo partijos lyderė L.Graužinienė. Ne kartą pertraukinėjusi kur kas iškalbingesnius oponentus, politikė vieną savo pasisakymų pradėjo tikriausiai atmintinai išmokta, sovietmečio laikų priesaiką primenančia fraze.

„Jeigu Seimas nuspręs, kad nereikia atsistatyti atlyginimų, tokį sprendimą sveikinu. Jeigu Seimas sau leis prieštarauti Konstitucinio teismo sprendimui, viskas tvarkoje, niekas tų atlyginimų per jėgą nepasiims. Sprendimas visų rankose – tiek A.Kubiliaus, tiek E.Masiulio“, - karštakošiškai kalbėjo Darbo partijos lyderė.

Seimo pirmininkė piktinosi, esą opozicinėms frakcijoms priklausantys parlamentarai kalba skirtingai nei jų lyderiai bei tiesioginiame eteryje A.Kubilių su E.Masiuliu išvadino populistais ir melagiais.

„Jūs kaip lyderiai, norėdami būti populiarūs, žmonėms meluojate. Tai pažiūrėsime kaip jūs balsuosite (dėl atlyginimų padidinimo – red.) - sakė L.Graužinienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.