Lietuva pinigų turės daugiau, tačiau jų vis tiek trūks

Seimas ketvirtadienį grąžino Vyriausybei tobulinti kitų metų valstybės biudžeto projektą. Pirmasis biudžeto svarstymo etapas Seime vyko be aršių diskusijų, nors parlamentarai prikepė papildomų pasiūlymų, kurie biudžeto išlaidas padidintų vos ne milijardu litų.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-11-21 12:18, atnaujinta 2018-02-20 05:59

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas nepritarė daugeliui parlamentarų pasiūlymų ir paprašė, kad juos papildomai įvertintų Vyriausybė. Komitetas laikėsi Finansų ministerijos noro nedidinti valstybės išlaidų, nes tai gali pakenkti Lietuvos siekiams 2015 m. įsivesti eurą.  

Gavusi grąžintą biudžeto projektą, Vyriausybė jį, kaip įprasta, šiek tiek patobulins ir vėl teiks Seimui gruodžio pradžioje. 

Įvertino tik mažą dalį idėjų

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto dėmesio sulaukė tik keli Seimo narių pasiūlymai didinti finansavimą kai kurioms sritims. 

Komitetas įpareigojo Vyriausybę 2014 metams papildomai atlyginimams beveik 73 tūkst. litų skirti Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigai.  

Beveik 80 mln. litų komitetas Vyriausybei siūlo surasti ir paskirstyti kelioms prioritetinėms sritims - policijai, žemdirbiams, kultūros darbuotojams ir melioracijai.

Policijai komitetas siūlo papildomai numatyti 10 mln. litų. Šis finansavimas leistų užtikrinti vidutiniškai ne mažiau kaip dviejų patrulių ekipažų darbą ištisą parą kiekvienos savivaldybės teritorijoje. Dabar biudžeto projekte policijai skirta beveik 662,2 mln. litų - beveik 32 mln. litų daugiau nei šiemet.

Tiesioginėms išmokoms siūloma skirti dar 11 mln. litų. Biudžeto projekte įrašyta 106 mln. litų suma.

Kultūros darbuotojų atlyginimus didinti nuo kitų metų liepos siūloma rasti 25 mln. litų - nuo 2014 metų liepos būtų didinami atlyginimai kultūros ir meno darbuotojams.

Melioratoriams Kaimo reikalų komitetas siūlo papildomai rasti 33 mln. litų - dabar tam numatyta 27 mln. litų.

Dar 8 mln. litų siūloma rasti Energetikos ministerijai teisinių paslaugų, susijusių su arbitražo bylomis prieš Rusijos bendrovę „Gazprom, išlaidoms.

Dar 2,2 mln. litų bus ieškoma bendros Baltijos valstybių įmonės „Rail Baltica“ įkūrimui.

Komitetas Vyriausybei perduoda ir pluoštą parlamentinių komitetų ir Seimo narių siūlymų dėl papildomų lėšų skyrimo įvairioms sritims. Ministrų kabinetui siūloma įvertinti prašymus už 813,5 mln. litų.

Biudžetas didės nedaug 

Kitais metais į biudžetą pajamų numatoma surinkti apie 800 mln. litų daugiau pajamų negu šiais metais. Tačiau maždaug trečdalis šio augimo teks išlaidoms, siekiant didinti algas valstybės tarnautojams, politikams ir pareigūnams - vykdant Konstitucinio Teismo sprendimą, jiems numatoma išmokėti papildomai apie 250 mln. litų.

Be to, daugiau lėšų kitąmet ketinama skirti valstybinėms pensijoms, kurios turėtų pasiekti iki krizės buvusį lygį.

Valstybės biudžeto pajamos su Europos Sąjungos (ES) ir kita parama kitąmet turėtų siekti 25,84 mlrd. litų, išlaidos - 26,692 mlrd. litų. Biudžeto deficitas sieks - 851,708 mln. litų.

Bendras viešojo sektoriaus biudžeto deficitas sudarys 1,9 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP).

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius komentuodamas kitų metų biudžeto projektą šaipėsi iš valdančiųjų, o socialdemokratus vadino mitų griovėjais, kurie pamiršo savo pažadus įvesti PVM lengvatas mėsai ir kitiems maisto produktams, įvesti progresinius gyventojų pajamų mokesčius, panaikinti "naktinės reformos" metu įvestus mokesčius.  

A.Kubilius taip pat tvirtino, kad valdantieji labiausiai rūpinasi savimi, o ne pensininkais ir mažiausiai uždirbančiais žmonėmis. Taip jis aiškino Seimo sprendimą pirmiausia didinti algas valdininkams, teisėjams, Seimo nariams ir ministrams.

„Ačiū Dievui, didelių nesąmonių kitų metų biudžete nėra", - reziumavo Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis. Jis siūlė taupyti kitais metais 5 proc. mažinant valstybės tarnautojų skaičių. 

Tuo tarpu valdantieji gyrė kitų metų biudžeto projektą, tačiau pripažino, kad pinigų valstybei vis tiek trūksta. Premjeras Algirdas Butkevičius priminė, kad nuo kitų didės kultūros ir kitų viešojo sektoriaus darbuotojų algos, daugiau pinigų skirta policijai, mokykloms. Daugiau žmonės uždirbs ir dėl padidinto neapmokestinamų pajamų dydžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.