Vilniuje kvėpuoti bus lengviau. Ir ačiū Dievui

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Nov 23, 2013, 9:00 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:07 AM

Tik šią savaitę Vilniaus tarybos politikai susizgribo, kad mieste nėra nė vienos nerūkymo zonos. Ir iš karto nutarė - rūkyti bus draudžiama V.Kudirkos aikštėje ir Bernardinų sode. Draudimas įsigalios nuo kitų metų sausio 1-osios.

O kauniečiai net neprisimena, kas prieš dvidešimt metų buvo idėjos uždrausti rūkyti Laisvės alėjoje autorius. Tiesa, vėliau šis draudimas buvo atšauktas, bet dabar laikinosios sostinės pagrindinėje gatvėje tokių zonų vėl yra. Iš viso Kaune draudžiama rūkyti keturiose vietose.

Vilniečiai rūkaliai bent žinos, kam dėkoti už tai, kad gavo baudą užtraukę dūmą V.Kudirkos aikštėje ar Bernardinų sode. Paskelbti šias vietas nerūkymo zonomis pasiūlė tarybos narių grupė „Už kultūringą Vilnių“, kuriai vadovauja galiūnas Ž.Savickas.

Už nusižengimą vilniečiai ar miesto svečiai bus įspėjami arba baudžiami nuo 20 iki 50 litų baudomis.

Ateityje Vilniaus valdžia ketina pasivyti kitus miestus ir planuoja dar daugiau vietų paskelbti nerūkymo zonomis. Manoma, kad tai bus vaikų žaidimo aikštelių prieigos.

Per tarybos posėdį buvo suabejota, ar skolose skęstantis miestas įstengs sukrapštyti pinigų draudžiamiesiems ženklams įrengti, bet meras A.Zuokas patikino, kad tiek lėšų pavyks rasti.

Bernardinų sodą skelbti nerūkymo zona sugalvota ne iš karto. Iš pradžių valdžia ketino drausti rūkyti tik V.Kudirkos aikštėje. Viskas aišku - tai reprezentacinė sostinės aikštė, kurioje mėgsta rinktis šeimos su vaikais.

Politikai siūlė iš rūkalių atimti ir Katedros, Lukiškių aikštes, J.Basanavičiaus gatvę.

„Paprasčiau būtų visą Vilnių paskelbti nerūkymo zona“, - apibendrino A.Zuokas.

Pasigirdo kalbų, kad reikėtų ne tik drausti rūkyti, bet ir kontroliuoti, kokias cigaretes rūko vilniečiai - legaliai įsigytas ar kontrabandines. Besistengdami tarybos nariai puolė piršti pasiūlymo drausti tam tikrose vietose ne tik rūkyti, bet ir keiktis.

Uždrausdami rūkyti sostinės politikai nebuvo tokie bestuburiai kaip Šiaulių valdantieji. Jie, po ilgų diskusijų patvirtinę nerūkymo zonomis miesto parką ir dvi aikštes, jose numatė ir vietas rūkaliams.

Juokingai atrodo Šiauliai, kai šalia savivaldybės pastato išrikiuoti ženklai, draudžiantys rūkyti, o prie jų glaudžiasi šiukšliadėžė su užrašu, kad čia dūmą traukti galima.

Sako, kad ta vieta labai populiari tarp savivaldybės valdininkų. O rūkaliai, nutverti su smilkstančia cigarete draudžiamose vietose, nebaudžiami, tik draugiškai pabarami.

Todėl Šiauliuose laužančių taisykles sparčiai daugėja. Kaip ir Klaipėdoje, paplūdimiuose prie Baltijos jūros. Nors jie paskelbti nerūkymo zona, čia taip pat įrengta vietų rūkaliams.

Tikėkimės, kad Vilniaus tvarkos sargai elgsis griežčiau ir nerūkymo zonose neatsiras rūkymo vietų.

Draudimas rūkyti Vilniuje sulaukė ir kritikos. „Jeigu savivaldybės pastate nedraudžiama rūkyti, kodėl mes nerūkymo zonomis skelbiame V.Kudirkos aikštę ir Bernardinų sodą? Pirmiausia patys turėtume rodyti pavyzdį“, - samprotavo vienas tarybos narys.

O kitas pasišaipė: „Uždrauskime Vilniuje cigaretes, alkoholį, limonadą, meilę ir bus tvarka.“

Nerūkymo zonų šalininkai atšovė, kad draudimai kaip tik užtikrins laisvę nuo nikotino, vieno pavojingiausių narkotikų.

Draudimais rūkyti sostinė pagaliau prisivijo Kauną. Bet kada Vilnius bus panašus į Niujorką, kuriame cigaretės neišsitrauksi nė viename iš 1700 parkų?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.