Seime – aršios diskusijos dėl abortų draudimo

Žmogaus teisių komitetas tęsia diskusijas dėl Gyvybės prenatalinėje fazėje įstatymo projekto. Diskusijos užvirė dėl to, kad keletas Seimo narių užregistravo įstatymo pataisas, drausiančias moterims savo noru nutraukti nėštumą.

Seimo nariai ir įvairios visuomeninės organizacijos nesutaria, ar reikėtų Lietuvoje uždrausti abortus.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Seimo nariai ir įvairios visuomeninės organizacijos nesutaria, ar reikėtų Lietuvoje uždrausti abortus.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Nov 25, 2013, 3:17 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:10 AM

Seimo nariai ir įvairios visuomeninės organizacijos nesutaria, ar reikėtų Lietuvoje uždrausti abortus. Įstatymo projekto priešininkai teigia, kad toks įstatymas grąžins Lietuvą į viduramžius, o įstatymo rėmėjai tvirtina, kad abortas – vaiko žudymas, kuris turi susilaukti teisinių pasekmių.

Pasaulinės gydytojų federacijos „Už žmogaus gyvybę“ Lietuvos asociacijos atstovai išplatino pranešimą, kuriuo ragina pritarti įstatymo projektui. Tokiam kreipimuisi pritarė ir Lietuvos vyskupų konferencijos atstovai.

„Skaudi moterų patirtis, jų išgyvenimai nutraukus nėštumą taip pat parodo motinos ir pradėto kūdikio abipusę priklausomybę“, – tvirtina jie.

Abortų priešininkai tvirtina, kad nėštumas nėra liga, o abortas moters pageidavimu atliekamas ne dėl medicininių, bet dėl socialinių ar psichologinių priežasčių.

„Medicina, kurios tikslas – gydyti žmones, nėštumo nutraukimu neišsprendžia problemų, su kuriomis dažniausiai susiduria kūdikių laukiančios ir apie bortą svarstančios moterys“, – pirmadienį Seimo Žmogaus teisių komitete kalbėjo jie.

Žmogaus teisių aktyvistai priešinasi įstatymui

Spalio viduryje žmogaus teisių aktyvistai išplatino pranešimą, kuriuo kreipiamasi į Seimo Žmogaus teisių komiteto narius prašant nepriimti įstatymo, kuris draustų nėštumo nutraukimą.

„Netoleruosime valstybės ir Bažnyčios atstovų noro spręsti asmeninius ir intymius Lietuvos moterų gyvenimo pasirinkimus, neleisime žlugdyti jų likimų, uždraudžiant pasirinkimo laisvę. Negalime versti moterų ieškotis nelegalių ir nesaugių būdų darytis abortą. Raginame atmesti šį įstatymo projektą, kaip netikslingą ir nepagrįstą“, – rašome kreipimesi.

Kreipimesi į Seimo narius taip pat rašoma, kad moters pasirinkimo teisę gimdyti ar ne patvirtina ir tarptautinės teisės aktai.

Seimo Žmogaus teisių komitetui pirmininkaujanti Seimo narė Rimantė Šalaševičiūtė pranešė, kad Jungtinių Tautų (JT) Vaiko teisių komitetas Lietuvai siūlo uždaryti gyvybės langelius, kuriuose paliekami gimę kūdikiai.

JT Vaiko teisių komiteto atstovų teigimu, būtina legalizuoti anoniminius gimdymus.

Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijoje įtvirtina kiekvieno asmens teisė į pagarbą jo privačiam ir šeimos gyvenimui, o pagal konvenciją yra ginama moters teisė apsispręsti dėl nėštumo nutraukimo, įsikišimas į šią teisę negali būti pateisinamas.

Vyriausybė nepritaria abortų draudimui

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis spalio viduryje tvirtino nepritariantis abortams, tačiau teigė, kad toks įstatymas prieštarautų Konstitucijai.


„Vyriausybė sutiko su Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymu nepritarti šiam įstatymo projektui. Tai – įstatymas, prieštaraujantis Konstitucijos nuostatoms ir Europos Sąjungos teisės aktams, Teisingumo Teismo sprendimui“, – sakė V. P. Andriukaitis.



Ministro įsitikinimu, abortų klausimą reikia spręsti ne draudimais, bet švietimu, psichologinių paslaugų moterims tobulinimu.



„Reikėtų įteisinti galimybes išplėsti mokymo programas: lytinio švietimo, šeimos planavimo, reprodukcinių teisių. Turi būti dedama daug pastangų švietimo sistemoje ir visuomenėje“, – spalio viduryje naujienų agentūrai ELTA sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.