„Maxima“ bėdos Vilniuje. Ar pastatas dabar saugus?

Vilniuje prekybos tinklui „Maxima“ yra tekę uždaryti vieną savo parduotuvę dėl pastato broko. 2006 metais sostinės Pašilaičių rajone, Gabijos gatvėje, prekybos centras netikėtai buvo uždarytas rekonstrukcijai vos po metų veiklos.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Nov 26, 2013, 9:16 AM, atnaujinta Mar 8, 2021, 9:22 PM

Nemalonumai prasidėjo, kai virš „Maxima“ parduotuvės verslininkai pradėjo statyti daugiabutį. Tik pradėjus statybas žmonės pradėjo nerimauti, ar tokiame name gyventi bus saugu – butai buvo statomi lyg ant polių.

Žmonių baimė greitai pasitvirtino. Dar nepabaigus statybų namas pradėjo irti, buvo skubiai uždaryta „Maxima“ parduotuvė, sustabdytos ir daugiabučio statybos.

Jos lankytojai tuomet žurnalistams tvirtino, kad viduje matė smarkiai sutrūkinėjusias sienas, o per liūtis pro stogą čiurkšlėmis tekėdavo vanduo.

Ant „Maxima“ stogo turėjo iškilti 9 aukštų pastatas. Tačiau jam pradėjus irti statybininkai vėliau sumažino jo aukštingumą iki 7 aukštų.

Statybos staiga sustojo

Tik pradėję statybas verslininkai sėkmingai išpardavė dalį butų ir biurų. Tačiau po kurio laiko statytojai informavo savo klientus negalintys užtikrinti, kad statomas daugiaaukštis bus saugiai eksploatuojamas, ir pasiūlė klientams nutraukti sutartis.

Teisindamiesi įmonių atstovai tikino, kad negali tęsti butų statybos dėl techninių priežasčių. Statytojai patyliukais pradėjo atšaukinėti sutartis su butus jau rezervavusiais vilniečiais.

2006 m. žurnalistams apsilankius Gabijos gatvėje prie minėto pastato, jis buvo lyg apmiręs. Statybininkai išsivežė kranus, darbininkų nebuvo matyti ir nebaigto pastato viduje.

„Mes laikinai nedirbame, nes patalpų savininkai norėjo patalpas rekonstruoti. Tai gali užtrukti keletą mėnesių. Esame čia tik nuomininkai“, – tuomet teigė prekybos centrų „Maxima“ tinklą valdančios bendrovės atstovė ryšiams su visuomene Viktorija Jakubauskaitė.

Būtent parduotuvės klientai ir darbuotojai pirmieji pastebėjo sutrūkusias sienas ir pradėjo skambinti pavojaus varpais dėl viršuje vykstančių statybų.

Broką vadino gandais

Pastatą statę verslininkai kalbas apie griūvantį prekybos centrą vadino „gandų lygio“. Esą „Maxima“ buvo uždaryta, nes negalėjo dirbti statybų sąlygomis – dėl triukšmo ir dulkių.

Verslininkai pripažino, kad statybų metu kai kurios sienos suskilinėjo. Tačiau sėdant namui tai esą yra natūralu.

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad sustabdyti statybas verslininkus pareikalavo statybų inspektoriai. Tai buvo padaryta pastebėjus įtrūkius. Tokių defektų priežastis – konstrukcijoms tenkančios per didelės apkrovos.

Pastatą valdančio bendrovės „Tadlita“ vadovas Stasys Šliažas portalui lrytas.lt teigė, kad greitai bus jau dešimt metų, kai Gabijos gatvėje įsikūrusi „Maxima“ parduotuvė. Teigiama, kad per tą laiką nebuvo jokių rūpesčių dėl statinio kokybės. Pastatas nuolat prižiūrimas, kaip to reikalauja įstatymai.

„Prieš dvi savaites mus tikrino priešgaisrinės apsaugos inspekcija. Ji patvirtino, kad viskas yra gerai“, - gyrėsi verslininkas.

„Parduotuvės konstrukcijos atskiros nuo namo konstrukcijų. Tai nieko bendro neturi su prekybos centru. O pastato konstrukcijos buvo patobulintos. Įdėjus papildomų medžiagų viskas buvo sutvarkyta“, - paklaustas, kaip pavyko ištaisyti statybos metu atsiradusius nesklandumus, pasakojo verslininkas.

Prekybos tinklo „Maxima“ atstovai, paklausti, ar pastatas yra saugus, situacijos nekomentavo.

Po tragedijos Latvijoje, Lietuvos valdžia nurodė patikrinti visus didžiuosius prekybos centrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.