Vyriausybė - prieš ankstesnę pensiją daugiavaikiams tėvams

Vyriausybė nepritaria, kad tris

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 27, 2013, 8:21 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:55 AM

Pagal Seime registruotas pataisas, siūloma daugiavaikėms mamoms suteikti galimybę išeiti į pensiją sulaukus 58-erių, o tėvams - 60 metų ir 2 mėnesių amžiaus.

Vyriausybės posėdyje trečiadienį patvirtintoje išvadoje sakoma, kad siūlomas teisinis reguliavimas vertintinas kaip pažeidžiantis solidarumo ir lygiateisiškumo principus valstybinių socialinio draudimo pensijų sistemoje.

„Visiems dirbantiems asmenims pagal darbo sutartį, narystės ar tarnybos pagrindu yra nustatytas vienodo dydžio valstybinio socialinio pensijų draudimo įmokos tarifas, todėl valstybinės socialinio draudimo pensijos turi būti skiriamos taikant vienodus reikalavimus (vienodas senatvės pensijos amžius, valstybinio socialinio pensijų draudimo stažas)“, - teigiama išvadoje.

Kartu Vyriausybė pažymi, kad anksčiau išeinant į pensiją mažėtų gaunamos senatvės pensijos dydis.

Be to, atkreipiamas dėmesys, kad jei šis siūlymas būtų įgyvendinamas nuo 2014 metų, tai kitąmet papildomai pareikalautų iš Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto apie 113 mln. litų.

Šiuo metu galiojančiame įstatyme motinoms ir tėvams, išauginusiems ar auginantiems tris ir daugiau vaikų, numatyta tokia pati išėjimo į pensiją tvarka kaip ir asmenims, neauginantiems vaikų.

Nuo 2012 metų palaipsniui vėlinama senatvės pensijos amžiaus pradžia, kol 2026 metais moterys ir vyrai pensininkais taps sukakę 65 metų. Senatvės pensijos amžius didinamas keturiais mėnesiais per metus moterims ir dviem mėnesiais vyrams.

2013 metais moterys į pensiją išeina sulaukusios 60 metų ir 8 mėnesių, vyrai - 62 metų ir 10 mėnesių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?