Premjeras Valdovų rūmams žada didesnį kąsnį

Kitąmet europinių lėšų Valdovų rūmams nėra numatyti.

Š.Biručio duomenimis, antrajam Valdovų rūmų korpusui užbaigti iš viso reikia 61 mln. litų.<br>V.Balkūno nuotr.
Š.Biručio duomenimis, antrajam Valdovų rūmų korpusui užbaigti iš viso reikia 61 mln. litų.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 9, 2013, 5:29 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:03 PM

Valdančiųjų pozicijos dėl šio objekto buvo išsiskyrusios: finansų ministro socialdemokrato Rimanto Šadžiaus iniciatyva Valdovų rūmų B korpuso statyboms kitąmet biudžete numatyta skirti per 13 mln. litų, o kultūros ministras Š.Birutis tam planavo duoti 4,5 mln. litų.

Pasak premjero, pirmadienį sutarta, kad suma Valdovų rūmams „truputį bus padidinta“, palyginti su pirminiu ministro pasiūlymu.

„Kiek, dar neaišku, bet truputį bus padidinta. Mes žiūrime labai atsakingai į kiekvieną objektą, kurį reikia finansuoti iš biudžeto suplanuotų asignavimų, situacija tikrai yra įtempta, kai kurie kultūros objektai turi būti baigti finansuoti ir priduoti eksploatacijai 2015 metais, nes buvo naudoti europiniai pinigai“, - pirmadienį po valdančiųjų politinės tarybos posėdžio žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Kultūros ministro teigimu, su premjeru sutarta, kad suma Valdovų rūmams didėtų iki 6-7 mln. litų.

„Mes buvome numatę 4,5 mln. litų, bet dar atsiradus tam tikroms galimybėms arba matant, kad kai kur nebus galimybių pilnai išnaudoti (lėšų - BNS), arba gali palaukti - tai apie 6-7 milijonai. (...) Galutinio sutarimo neturime, bet tokį kompromisinį variantą - tarp 6-7 mln. litų - turėsime surasti“, - BNS sakė Š.Birutis.

Anot jo, už šiuos pinigus turėtų būti atliekami tik būtiniausi darbai - rūmų puošti kitąmet nenumatoma.

„Už juos tikrai bus padaryta daug darbų - pirmiausia sutvarkyti langai, kaip matėte, kurie šiandien yra laikinai užkalti, pabaigtas fasadas, apšildymo, vėdinimo sistemos. Nebus pereita prie apdailos. Tai yra tik tai, kas yra būtina ir neatidėliotina“, - pirmadienį aiškino ministras.

Jo duomenimis, antrajam Valdovų rūmų korpusui užbaigti iš viso reikia 61 mln. litų.

„Reikia 61 mln. litų, vis tiek noras būtų iki kokių 2018 metų Valdovų rūmus pabaigti, tai bandysime kombinuoti ir europines galimybes, ir Lietuvos investicinės programos galimybes“, - sakė Š.Birutis.

Kitąmet europinių lėšų Valdovų rūmams nėra numatyti.

Užpraėjusią savaitę Vyriausybė pritarė kitų metų biudžeto projektui ir Valstybės investicijų programai (VIP), kurioje Valdovų rūmų B korpuso statyboms kitąmet numatoma skirti per 13 mln. litų. Suma Valdovų rūmams buvo patrigubinta kultūros ministrui nedalyvaujant Ministrų kabineto posėdyje. Ministras buvo išvykęs į komandiruotę Briuselyje.

Š.Birutis prieštaravo didesnės sumos Valdovų rūmams skyrimui, nes lėšų būtinai reikia ir Klaipėdos dramos teatrui, ir Jūrų muziejui. Pagal jo sumanymą, daug metų uždarytas stovintis teatras kitais metais turėjo sulaukti 12 mln. litų investicijų, Jūrų muziejus - 8 mln. litų.

Pasak Š.Biručio, už 4,5 mln. litų Valdovų rūmų B korpuse būtų galima sudėti langus, minimaliai sutvarkyti šildymą, fasadus. Jis pripažino, kad iš esmės tai būtų dalimis pastato konservavimas. Vyriausybės vadovas tuo metu apkaltino Kultūros ministeriją vienašališkai sumažinus lėšas nebaigiamiems statyti rūmams.

„Formuojant biudžetą liepos mėnesį jau buvo numatyta Valdovų rūmams skirti 13,3 mln. litų. Kultūros ministerija paėmė ir vienašališkai šiuos asignavimus sumažino, perkėlė kitiems projektams. Taip niekas nesielgia“, - BNS anksčiau sakė A.Butkevičius.

Jo tvirtinimu, Valdovų rūmų statyba turi būti baigta per penkerius metus.

Pagal rangos sutartį, kurią šių metų kovo 22 dieną pasirašė Vilniaus pilių direkcija ir konkursą dėl Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų B dalies atkūrimo laimėjusi bendrovė „Panevėžio statybos trestas“, statyboms reikėtų 63 mln. litų. Dar maždaug 10-12 mln. kainuotų baldai, įranga.

Iki šių metų gegužės mėnesio atlikus darbų už 261 mln. litų, buvo atkurta vadinamoji A dalis - 53 proc. viso pastato ploto. Nepabaigta vadinamoji B dalis, kurią sudaro šiaurinis, dalis vakarinio ir rytinio rūmų korpusai.

Prieš 200 metų nugriauti Vilniaus žemutinės pilies Valdovų rūmai atkuriami virš 1987-2001 metais atkastų rūmų liekanų. Tai Vilniaus pilių komplekso sudėtinė dalis - kunigaikščių rūmai, stovėję tarp Katedros ir Pilies kalno. Rūmai susideda iš keturių korpusų su uždaru kiemu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.