Kodėl prezidentė nesumalė į miltus Vyriausybės darbo?

Karingais pareiškimais garsėjanti ir kritikuoti politikų nevengianti šalies vadovė Dalia Grybauskaitė antradienį vertindama premjero Algirdo Butkevičiaus darbą buvo stebėtinai atlaidi ir nuosaiki. Kodėl D.Grybauskaitė nepasinaudojo proga sukritikuoti vykdančiosios valdžios? Gal tai yra jos būsimų prezidento rinkimų kampanijos strategijos dalis?

Prezidentė D.Grybauskaitė teigiamai įvertino A.Butkevičiaus darbo pradžią.<br>T. Bauro nuotr.
Prezidentė D.Grybauskaitė teigiamai įvertino A.Butkevičiaus darbo pradžią.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Dec 10, 2013, 4:13 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:40 PM

Politologai jau atkreipė dėmesį, kad artėjanti prezidento rinkimų kampanija turėtų būti gana nuobodi. Pasitraukus premjerui A.Butkevičiui, prezidentė, jei nutars tęsti savo darbą, bus neabejotina rinkimų favoritė.

D.Grybauskaitė ir A.Butkevičius jau kurį laiką vengia kritikuoti vienas kitą. Prezidentė remia socialdemokratus, kaip atsvarą Darbo partijai. Todėl nereikia stebėtis pasklidusia informacija, jog A.Butkevičius prisakė būsimam partijos kandidatui prezidento rinkimuose Zigmantui Balčyčiui rinkimų kampanijos metu nekritikuoti šalies vadovės.

Kalbama, kad tokiu būdu socialdemokratai bando užsitikrinti galimybę sulaukti D.Grybauskaitės palaikymo kuriant naują Vyriausybę po rinkimų.

„Paprastai prezidentė kritiškai pasisakydavo visų Vyriausybių ir premjerų darbo atžvilgiu. O šiuo atveju mes matėme labai draugišką darbų įvertinimą. Atrodo, kad jie kartu dirbo ranka rankon“, - pastebėjo Seimo narys Linas Balsys, buvęs D.Grybauskaitės patarėjas.

Jį nustebino, kad prezidentė nesukritikavo socialdemokratų už tai, kad jie neskuba kompensuoti per krizę sumažintų pensijų.

„Gal D.Grybauskaitė turi kokių nors ketinimų dėl prezidento rinkimų kampanijos? Gal yra tam tikri susitarimai? Matome, kad socialdemokratų būsimas kandidatas į prezidentus Z.Balčytis taip pat nekritikuoja šalies vadovės, ją vertina pozityviai. Atrodo, kad ranka ranką plauna. Gal planuojama naujos kadencijos pradžia, premjero skyrimas. Matyt, apie tai pasišnekama“, - klausimus kėlė buvęs prezidentės patarėjas.

Politologas Vytautas Dumbliauskas mano, kad jei prezidentė nutarė dalyvauti kitais metais vyksiančiuose rinkimuose, ji nekritikuodama Vyriausybės elgėsi teisingai.

Taip gali būti bandoma prisijaukinti Vyriausybę remiančius rinkėjus, balsuojančius už socialdemokratus, Darbo partiją, „tvarkiečius“. Politologas priminė, kad prieš metus prezidentei kritikuojant Vyriausybės formavimo procesą, Darbo partijos deleguotus ministrus, jos reitingai smuko.

„Įsivaizduokite situaciją. Jei A.Butkevičius būtų prieš kelias dienas pareiškęs, kad jis dalyvaus prezidento rinkimuose. Ar įsivaizduojate, kad prezidentė girtų Vyriausybę, kuriai vadovauja jos konkurentas? Peršasi atsakymas, kad teigiamas vertinimas susijęs su tuo, kad A.Butkevičius jau yra ne konkurentas. Todėl jam nesunku pasakyti gerą žodį“, - kalbėjo politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.