Užmojį užtvenkti naktines alkoholio upes Kaune stabdo teismas

Bet toks asortimentas, kuriame nėra vietos alkoholiui, naktinių barų verslo puoselėtojų nedomina.

Policija miesto vadovams raštu nurodė nemažai prekybos vietų, kuriose naktį prekiaujant alkoholiniais gėrimais nuolat fiksuojami viešosios tvarkos pažeidimai, kūno sužalojimai.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Policija miesto vadovams raštu nurodė nemažai prekybos vietų, kuriose naktį prekiaujant alkoholiniais gėrimais nuolat fiksuojami viešosios tvarkos pažeidimai, kūno sužalojimai.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 10, 2013, 3:23 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:43 PM

Teismo nutartys susijusios su visą parą Kaune veikiančiomis alkoholio parduotuvėmis, kurios dėl nuo 2009-ųjų įsigaliojusių atitinkamų įstatymo pataisų buvo pervadintos barais ar kavinėmis.

Lapkričio 14 dieną miesto taryba priėmė sprendimą „Dėl prekybos alkoholiu laiko apribojimo“, kuriuo numatė 24-iems vadinamiesiems pseudobarams neleisti prekiauti alkoholiu nuo 22 val. iki kitos paros 8 valandos. Pačių barų uždaryti nebūtina, ir jei taip norisi dirbti naktį, tai galima prekiauti pienu, daržovėmis, mėsa ar duona.

Bet toks asortimentas, kuriame nėra vietos alkoholiui, naktinių barų verslo puoselėtojų nedomina.

Policija miesto vadovams raštu nurodė nemažai prekybos vietų, kuriose naktį prekiaujant alkoholiniais gėrimais nuolat fiksuojami viešosios tvarkos pažeidimai, kūno sužalojimai (vieno baro Panemunėje klientui - daugiavaikės šeimos tėvui - netgi atimta gyvybė), vagystės, ir kur gyventojai nesijaučia saugūs nakties metu grįždami į namus. Kauno savivaldybės sprendimas lapkritį buvo priimtas, atsižvelgus į tokių barų kaimynystėje gyvenančių kauniečių skundus, policijos, seniūnijų, alkoholio ir tabako kontrolės komisijos, jaunimo organizacijų, bendruomenių centrų prašymus bei rekomendacijas.

Iki 2013-ųjų lapkričio tokie ribojimai įmonėms Kaune irgi būdavo taikomi, tačiau įsitikinus, kad netrukus toje pačioje vietoj analogiško baro šeimininke tampa kita bendrovė (dažniausiai - tų pačių savininkų), ir prekyba alkoholiu naktį vėl klesti, nuspręsta ribojimus taikyti įmonėms ne pagal pavadinimą, bet pagal baro adresą.

Tačiau, kaip paaiškėjo gruodžio pradžioje, ryžtingas savivaldybės nusiteikimas sumažinti Kaune alkoholio upių laisvą tekėjimą, teismui kelia abejonių. Ir šis pristabdė miesto tarybos sprendimo vykdymą, kol teisme bus išnagrinėti įmonių skundai.

Kauno apygardos administracinio teismo teisėjas Audrius Grauželis, tenkindamas barus Kauno senamiestyje ir Šančiuose turinčios „Kristroma“ prašymą, priimtoje nutartyje netgi primena 2008-aisiais buvus panašią situaciją. Tuomet bylą dėl prekybos apribojimo laimėjusi įmonė patyrė nuostolių atnaujindama savo veiklą. Apie tai, jog dėl alkoholio prekybos po 2008-ųjų būta tam tikrų įstatymo pakeitimų, teismo nutartyje nekalbama.

Bet, kad nuostolių dabar išvengtų kita barų savininkė, jei ateityje bus priimtas jai galimai palankus teismo sprendimas, lapkritį miesto politikų valia gimęs savivaldybės dokumentas, Kauno apygardos administracinio teismo nutartimi, laikinai „paralyžiuotas“.

Pareiškėjos reikalavimo užtikrinimo priemonės (sustabdytas savivaldybės tarybos sprendimas dėl prekybos alkoholiu laiko apribojimo) pritaikytos iki tol, kol byloje įsiteisės dar tik būsimas teismo sprendimas.

Nuo 2009 m. sausio 1 d. pakeitus Alkoholio kontrolės įstatymą, buvo uždrausta prekyba alkoholiniais gėrimais nakties metu (nuo 22 val. iki 8 val.) alkoholinių gėrimų parduotuvėse, o visą parą ji leistina tik viešojo maitinimo įstaigose (kavinėse, baruose, restoranuose).

Daugumos Kauno miesto savivaldybės tarybos narių nuomone, buvusios parduotuvės, kur pastatytas 1 ar 3 staleliai bei kelios kėdės, bet tebeliko grotos tarp pardavėjo ir klientų, o šie naktį nusiperka (ir išsineša) 500 ar daugiau alkoholinių gėrimų butelių, negali būti vadinamos viešojo maitinimo įmonėmis.

Nes savo ankstesnės veiklos „profilio“ jos nepakeitė, tad tokiu atveju labiau „limpa“ kiti pavadinimai - pseudobaras ar alkoholio taškas.

Tų „taškų“ pagrindinis tikslas - parduoti kuo daugiau alkoholinių gėrimų naktį. Pradėjus veikti „taškams“, Kauno mieste padaugėjo viešosios tvarkos pažeidimų (prekybos vietos virto girtaujančių piliečių traukos centrais). Padaugėjo dėl to ir gyventojų nusiskundimų.

Kauno mero Andriaus Kupčinsko teigimu, atvirai šnekant, keistoka atrodo teismo nuostata savivaldos atžvilgiu, kai valstybėje deklaruojama būtinybė kovoti su alkoholio vartojimo didėjimu, kas mokesčių mokėtojams atsieina nemažai išlaidų.

„Kadangi tenka daugiau skirti lėšų to vartojimo pasekmėms - alkoholizmo sukeltomis ligomis susirgusių piliečių gydymui, invalidumo pašalpoms ir kitoms reikmėms. Valstybei atstovaujančio Kauno apygardos administracinio teismo nutartyje sakoma, kad barų „darbo laiko ribojimas naktį gresia dalies klientų praradimu“. Bet juk siekiama, kad alkoholizmo plitimas būtų sustabdytas. Tai gal ir nepritinka tokiu atveju „sielotis“ dėl prarastų klientų?

Dar sakoma, kad apribojus naktinę prekybą, sumažės pelnai ir nukentės labiausiai pažeidžiamo socialinio sluoksnio - barų darbuotojų - galimybės dirbti toliau. Betgi ne vien alkoholiu galima prekiauti. Prašom, laisvų darbo vietų pardavėjams ir panašių profesijų žmonėms daug kas siūlo.

Manytume, iš tikrųjų tokiais atvejais derėtų pirmiausia visiems galvoti apie pažeidžiamą visuomenės (daugybės gyventojų) interesą saugiau gyventi, apie šeimas tų piliečių, kurie greta jų namų esančiuose baruose prageria gal paskutinius pinigus, o savo vaikų likimus patiki mokesčių mokėtojams“, - sakė Kauno meras Andrius Kupčinskas, naujienų agentūros ELTA paprašytas pakomentuoti situaciją, galinčią susilpninti savivaldybės ryžtą Kauną paversti pirmuoju miestu šalyje be naktinės prekybos alkoholiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.