Seimo komitetas pritarė projektui dėl abortų draudimo

Seimo Sveikatos reikalų komitetas (SRK) trečiadienį pritarė projektui, kuriuo išskyrus retas

Seimas po pateikimo yra pritaręs grupės parlamentarų parengtam Gyvybės prenatalinėje fazėje įstatymo projektui.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Seimas po pateikimo yra pritaręs grupės parlamentarų parengtam Gyvybės prenatalinėje fazėje įstatymo projektui.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 11, 2013, 1:25 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:21 PM

Už atitinkamą Gyvybės prenatalinėje fazėje įstatymo projektą balsavo 6 komiteto nariai, prieš buvo du, vienas susilaikė. Sveikatos reikalų komitetas šį projektą svarstė kaip papildomas, pagrindiniu yra paskirtas Žmogaus teisių komitetas.

Po svarstymų komitetuose projektas toliau bus svarstomas plenarinių posėdžių salėje. Jam priimti dar reikėtų dviejų Seimo balsavimų.

Vyriausybė projektui siūlo nepritarti. Pasak Vyriausybės išvados, pataisomis siaurinama moters teisė į privatų gyvenimą, be to, kyla abejonių, ar jos atitinka Konstitucinio Teismo doktriną, Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos principus, Europos Žmogaus Teisių Teismo suformuotą jurisprudenciją.

Seimas po pateikimo yra pritaręs grupės parlamentarų, kurių dauguma - Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) frakcijos narai, parengtam Gyvybės prenatalinėje fazėje įstatymo projektui.

Pagal projektą, nėštumą gydytojas galėtų nutraukti tik tuo atveju, jei nėštumas gresia nėščios moters gyvybei ar sveikatai, arba yra pagrįstų įtarimų, kad moteris pastojo dėl išžaginimo. Nutraukti nėštumą esant aukščiau minėtoms sąlygoms būtų leidžiama, jei nuo nėštumo pradžios praėjo ne daugiau kaip 12 savaičių.

Lietuvoje šiuo metu leidžiama iki 12 nėštumo savaitės nutraukti nėštumą be papildomų sąlygų.

Europos Sąjungoje (ES) abortai draudžiami Maltoje, Airijoje ir Lenkijoje. Likusios valstybės, tarp jų ir Lietuva, abortų nedraudžia, tik nustato ribą, iki kurios jie leidžiami. Šis terminas svyruoja nuo 10 iki 18 savaičių.

Statistika rodo, kad kasmet abortų Lietuvoje mažėja. 2004 metais jų buvo atlikta 10 tūkst. 644, 2007-aisiais - 9596, 2008-aisiais - 9031,o 2011 metais – 6205.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.