Tamsus Juodasis kelias tapo mirtina lenktynių trasa

Jeigu atsidūrę sostinės Juodojo kelio gatvės gale pamatysite pagrioviu slenkantį mažą žmogelį su šachtininko žibintu ant kaktos, žvake ir maldaknyge, nemanykite, kad tai piligrimas ar lobių ieškotojas. Veikiausiai tai bus tamsoje skendinčia Juodojo kelio gatve namo grįžtantis atsargus mokinukas, bijantis pakliūti po ratais.

Išvažiuojant iš Vilniaus Juodojo kelio gatve galima suprasti, kur miestas baigiasi, bet atvažiujant į sostinę Šumsko keliu riboženklio nėra.<br>D.Umbraso nuotr.
Išvažiuojant iš Vilniaus Juodojo kelio gatve galima suprasti, kur miestas baigiasi, bet atvažiujant į sostinę Šumsko keliu riboženklio nėra.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Dec 12, 2013, 6:29 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:06 PM

Apie 100 vandenvalos įrenginių įmonės darbininkų ir 11 Juodosios gatvės namų gyventojų tapo tamsos zonos įkaitais ir stebisi, kaip čia atsitiko, kad apšvietimo stulpai ir greičio ribojimo ženklai baigiasi ties sodų bendrijos kvartalu, o jie, senieji Pavilnio gyventojai, gyvena be šviesos ir saugiklio nuo mirtį nešančių greičio mėgėjų.

Šumsko plentu į Vilnių atvažiuojantys automobiliai jau miesto teritorijoje lekia mažiausiai 90 km/val. greičiu. Ties gamykla ne kartą įvyko avarijų, netoliese dideliu greičiu lėkęs automobilis partrenkė ir mirtinai sužalojo žmogų. Kalti ne tik greitį mėgstantys vairuotojai: važiuojantys iš Baltarusijos pusės jie negali žinoti, kur prasideda miestas.

Policija surengė reidą

Riboženklis anksčiau buvo, bet kai vyko geležinkelio ruožo remontas, buvo nuimtas ir atgal neatstatytas. Greitį ribojantys ženklai prasideda jau už pusės kilometro nuo tikrosios miesto ribos.

Gyventojų prašymu neseniai Vilniaus kelių policija atliko reidą. Baudų „derlius“ buvo įspūdingas – kas antras automobilis miesto ribose lėkė ne mažesniu kaip 90 km/val. greičiu.

Gatvė – be šaligatvių ir vargu ar jie bus tiesiami artimiausiu dešimtmečiu.

Bijo dėl vaikų saugumo

„Kai mano anūkai grįžta iš mokyklos, jau būna tamsu. Dairausi pro langą ar net pasitikti lekiu. Jie išlipa autobusų stotelėje toje gatvės vietoje, kur nėra jokio apšvietimo. Šaligatvio irgi nėra, o automobiliai ties šia vieta lekia lyg magistrale, nes greitį ribojantys ženklai prasideda tik nuo sodų bendrijos“, – skundėsi Pavilnių senbuvė Nadiežda Žalnierovič.

Didžioji dalis Juodosios gatvės apšviesta, bet likus apie puskilometriui stulpai staiga pasuka į sodų bendriją, jau seniai tapusį nuolat gyvenamų, gana prašmatnių namų kvartalu.

Seniesiems Pavilnio gyventojams pikta, kad neseniai soduose įsikūrusiems atsikėlėliams šviesa, kitos komunalinės paslaugos kaip ant lėkštės paduotos, o senbuviams, esą, šekit špygą.

Kas sodo namelyje gyvena?

Būtent vienas iš abipus Juodojo kelio nusidriekusių buvusių sodų bendrijų kvartalų aplinkiniams yra didelė mįslė.

„Atrodo, kad ten gyvena įtakingi asmenys ar asmuo. Įtariame, kad kažkas iš miesto savivaldybės valdininkų. Nes kai tik prisninga ar kitos stichijos užgriūva, tik į tą vietą suvažiuoja technika, kitose vietose taip kruopščiai nevalo“, – tvirtino N.Žolnierovič.

Prašo nedaug, bet ir to negauna

Pakrutinti sostinės valdininkus ėmėsi tarptautinį pripažinimą pelniusios vandens valymo įrenginių gamyklos vadovas Filionis Augustas. Jis surinko parašus gyventojų, reikalaujančių iki galo apšviesti Juodojo kelio gatvę, atstatyti miesto pradžią žymintį ženklą ir pastatyti greitį ribojančius ženklus.

Įmonės darbuotojai ir klientai, įvažiuodami ar išvažiuodami iš gamyklos, neretai susidaužia su pro šalį neleistinai dideliu greičiu lekiančiais automobiliais.

„Mūsų gamykla yra viena daugiausia mokesčių sumokanti įmonė, mūsų gaminiai žinomi 44 šalyse, mes Lietuvos vardą garsiname. Prašome tiek nedaug, gatvės gabaliuką sutvarkyti. Bet atsakymo – jokio“, – skėstelėjo rankomis F.Augustas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.