Pasenusių šaudmenų išvežti nebereikės - jie bus naikinami Lietuvoje

Anksčiau pasenusius ar pavojų keliančius šaudmenis poligonuose sprogdindavę ar utilizuoti į kitas šalis veždavę Lietuvos kariškiai dabar patys galės naikinti nebetinkamą amuniciją.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2013-12-13 15:09, atnaujinta 2018-02-19 20:24

Penktadienį Radviliškio rajone, Linkaičiuose esančiame Lietuvos kariuomenės Depų tarnybos arsenale buvo oficialiai atidarytas atnaujintas amunicijos ir šaudmenų naikinimo pastatas, kuriame bus naikinama pasenusi ar naudoti netinkama Lietuvos kariuomenės amunicija.

Lėšas atnaujinimui skyrė JAV

Amunicijos ir šaudmenų naikinimo pastatas Linkaičiuose atnaujintas tarpininkaujant JAV ambasadai.

Amunicijai naikinti reikalingiems pajėgumams Lietuvoje sukurti – įrangai įsigyti, infrastruktūrai ir personalui paruošti – JAV skyrė 500 tūkst. JAV dolerių. Lėšos buvo skiriamos per Tarptautinį kredito fondą, skirtą stiprinti žmonių saugumui.

Pagal ypatingus konstrukcijos saugumo reikalavimus įrengtame pastate netinkama naudoti amunicija bus naikinama su specialia įranga, kurią Lietuvos kariuomenei padovanojo Švedija.

Šiuo metu amuniciją naikina specialiai apmokyti trys specialistai – ateityje personalo skaičius turėtų didėti.

Į amunicijos ir šaudmenų naikinimo pastato atidarymo ceremoniją atvyko krašto apsaugos viceministras Antanas Valys, kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius, JAV ambasadorės pavaduotojas Robertas Silbersteinas.

Pastatą pašventino kapelionas

Simbolinę juostelę kartu su A.Valiu perkirpęs R.Silbersteinas pasidžiaugė, kad Lietuvos ir JAV santykiai sėkmingai vystosi ir karinėje srityje.

„Turime nemažai nenaudojamos amunicijos. Jos dalis – sovietmečio paveldas, taip pat yra amunicijos, kuri kadaise buvo gauta kaip kitų šalių labdara ir atnaujinus ginkluotę tapo nebenaudojama.

Lietuvos kariuomenė yra suinteresuota partnerių pagalba sukurti pajėgumus, kurie leis mums dabar ir ateityje patiems tvarkyti nenaudojamos amunicijos atsargas, o arsenalo Linkaičiuose atnaujinimas – šiame procese žingsnis į priekį,“ – sakė krašto apsaugos viceministras A.Valys.

Atidarytą amunicijos ir šaudmenų naikinimo pastatą pašventino bei čia dirbantiems specialistams sėmės palinkėjo Lietuvos kariuomenės kapelionas majoras Virginijus Veilentas.

Svečiams buvo aprodytas pastatas bei pademonstruota, kaip vykdomas šaudmenų naikinimas.

Saugumui skyrė ypatingą dėmesį

Amunicijos ir šaudmenų naikinimo pastatas nėra panašus į tradicinės konstrukcijos statinį. Tai atviro tipo statinys lengvos konstrukcijos stogu ir didžiuliais smėlio pripildytas bastionais vietoj sienų.

Čia atvežta amunicija pirmiausia yra išimamam iš konteinerių ir apžiūrima. Nusprendus, kad apžiūrėtas šaudmuo gali būti ardomas, jis nešamas į išmontavimo postą, kuriame įstatomas į hidraulinį presą. Šaudmenį į presą įdeda du specialistai. Visą šią operaciją per vaizdo kamerą stebi saugioje patalpoje esantis hidraulinio preso operatorius.

Įstačius sprogmenį į presą į saugią patalpą užeina ir abu tai padarę specialistai. Hidrauliniu presu nuo šaudmens yra atskiriamas sprogstamasis užtaisas.

Po to į išmontavimo patalpą sugrįžęs specialistai rankomis nuima sprogstamąjį užtaisą, o šaudmenį perneša į iškomplektavimo postą. Čia išėmus paraką, šaudmens korpusas nunešamas į kapsulės įskėlimo postą, kur įskėlus kapsulę neutralizuojamas padegamasis šaudmens užtaisas.

Potencialiai pavojingiausia šio pastato vieta – šaudmenų išmontavimo postas yra apjuostas 30 centimetrų storio gelžbetonine U formos siena, kuri gali atlaikyti 5 kilogramų sprogmens sprogimą.

Papildomai apsaugai skirti ir 2,15 metro skersmens kelių metrų aukščio smėlio pripildyti bastionai, kurio atstoja pastato sienas bei papildomai saugo postą, kuriame dirba hidraulinio preso operatorius ir kuriame per sprogstamojo užtaiso atskyrimo operaciją būna šaudmenį į presą įstatę specialistai.

Visą pastatą dar juosia taip pat U formos apie 4,5 metrų aukščio smėlio pylimas.

Šaudmenis vežė naikinti į Čekiją

Amunicijos ir šaudmenų naikinimo pastato atidarymo ceremonijoje dalyvavęs Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas A.Pocius pasidžiaugė, kad įgyvendinus šį projektą bus galima utilizuoti ne tik nebereikalingą amuniciją bet ir saugiai neutralizuoti per pratybas dėl vienokių ar kitokių priežasčių nesprogusius šaudmenis.

„Vyresnioji karta gerai prisimena kiek nelaimių sukeldavo neatsakingai palikti sprogmenys. Mes turime padaryti, kad kariniuose poligonuose ar po pratybų neliktų nesaugių šaudmenų. Šis projektas – puikus pavyzdys kaip stiprinti saugumą šioje srityje. JAV partneriams galiu tarti didelį ačiū. Atėjo laikas ir Lietuvoje turėti tokią įrangą“, - žurnalistams sakė A.Pocius.

Bendradarbiavimas su JAV naikinant pasenusią arba naudoti netinkamą amuniciją pasidėjo 2011 metais pasirašius dvišalį Lietuvos ir JAV techninį susitarimą.

2012 metais toliau vykdant šį projektą 360 tonų pasenusios ir nenaudojamos amunicijos iš Lietuvos buvo išvežta ir sunaikinta Čekijos Respublikoje.

Linkaičių arsenale veikti pradėjusiame amunicijos ir šaudmenų naikinimo pastate bus galima naikinti nuo 40 iki 105 kalibro šaudmenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.