Vilniaus autobusų ir troleibusų vairuotojai grasina streiku

Vilniaus viešojo transporto darbuotojai prieš šventes šurmuliuoja, bet anaiptol ne šventiškai. Jie piktinasi sumažintais ir vėluojančiais atlyginimais.

Nepatenkinti sumažėjusiais atlyginimais viešojo transporto darbuotojai grasina streiku.<br>V.Balkūno nuotr.
Nepatenkinti sumažėjusiais atlyginimais viešojo transporto darbuotojai grasina streiku.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Dec 13, 2013, 7:14 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 8:41 PM

Gruodžio 20 dieną (penktadienį) sostinės viešojo transporto darbuotojai ketina surengti įspėjamąjį streiką. Pagal sumanymą, tą dieną dvi valandas ryte į gatves neišvažiuos miesto autobusai ir troleibusai.

Ketvirtadienį Vilniaus miesto vežėjų profsąjungos susitikimo su sostinės meru Artūru Zuoku metu buvo bandoma rasti išeitį iš kritinės padėties. Autobusų ir troleibusų vairuotojai piktinasi iki šiol negavę viso atlyginimo net už spalio mėnesį, o artėja didžiosios metų šventės.

Vežėjai taip pat skundėsi, kad pagal naujas darbo sutartis atlyginimai jiems sumažėtų 10 proc.

„Per krizę mums buvo sumažinti atlyginimai 17 proc. ir neatstatyti. Dabar savivaldybė gudrauja sakydama, kad pakels tarifinį atlyginimą nuo 7 Lt 37 ct už valandą iki 9 Lt. Bet mažinama kintamoji dalis, kuri turėtų sudaryti 50 proc. darbo užmokesčio. Tai neteisinga ir mes nenusileisime“, - kalbėjo Vilniaus viešojo transporto profesinės sąjungos pirmininkas Jonas Dekaminavičius.

Jis tvirtino, jog tik nedidelė dalis vairuotojų, turinčių ilgametį stažą, gauna 3 tūkst. Lt „ant popieriaus“ (neatskaičius mokesčių).

„Jauni vairuotojai uždirba apie pusantro tūkstančio litų. Su tokia alga Vilniuje neįmanoma pragyventi“, - sakė J.Dekaminavičius.

Vilniaus viešojo transporto įmonės generalinis direktorius Gintaras Nakutis pripažino, jog padėtis įtempta.

„Nors ir pavyko nuo 2011 metų įmonės skolas sumažinti apie 70 mln. Lt, o bilietų pardavimai po optimizavimo išaugo daugiau nei 14 procentų, tačiau įmonės „Vilniaus viešasis transportas“ finansinė situacija išlieka tikrai sudėtinga. Turime atsiskaityti už degalus, autobusų ir troleibusų remontą, kad viešasis transportas nesustotų ir važiuotų. Darbuotojams šiuo metu esame sumokėję didžiąją dalį spalio mėnesio atlyginimų ir tikimės, kad atsiskaityti pavyks iki Kalėdų“, - kalbėjo G.Nakutis.

Susitikime su viešojo transporto darbuotojais A.Zuokas paaiškino, kad didelių atlyginimų, premijų negalima tikėtis, kol įmonė neišbris iš skolų ir nepradės dirbti pelningai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.