A.Butkevičius neparašė sau pažymio už pirmųjų metų darbą

Pirmųjų metų darbą Vyriausybėje premjeras ir socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius vertina teigiamai, tačiau jis atsisako parašyti sau pažymį. Esą tai turėtų padaryti rinkėjai. Premjeras apgailestauja, kad šiemet nepavyko baigti derybų su „Gazprom“ ir pažadėjo neskubėti didinti mokesčių uždirbantiems daugiau.

A.Butkevičius pažadėjo kitąmet nedidinti mokesčių naštos.<br>M.Kulbio nuotr.
A.Butkevičius pažadėjo kitąmet nedidinti mokesčių naštos.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Dec 16, 2013, 10:20 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:42 PM

Premjeras akcentuoja gerėjantį žmonių gyvenimą ir augančią ekonomiką. Pirmadienį Vyriausybėje vykusioje spaudos konferencijoje jis pakartojo pagrindinius savo Vyriausybės darbo laimėjimus. Šalies ekonomikos augimas yra vienas sparčiausių Europos Sąjungoje. A.Butkevičius tikisi, kad taip bus ir kitais metais. Jis pastebi, kad žmonių geros nuotaikos ir lūkesčiai, auga vartojimas.

„Lietuvos ekonomikos augimas išlieka viena sparčiausių, tikimės kad ir jis kitąmet toliau augs. Tai rodo, jog Vyriausybės vykdoma ekonomikos skatinimo politika - teisingame kelyje“, - sakė premjeras. 

Paklaustas, ko nespėjo padaryti, A.Butkevičius pripažino apgailestaująs, kad nepavyko per pirmuosius metus užbaigti derybų su „Gazprom“ dėl mažesnių dujų kainų. Tiesa, jos mažės pačios dėl palankios situacijos tarptautinėse rinkose.

A.Butkevičius taip pat pripažino, kad daugiabučių renovacija nevyksta taip greitai, kaip jis norėjo.

Premjeras paneigė prielaidas, kad kitų metų pradžioje rengiamasi keisti kai kuriuos prasčiau dirbančius ar mažiau patirties turinčius ministrus. Matyt, tai bus padaryta tik po prezidento rinkimų kitų metų vasarą. 

A.Butkevičius taip pat nenorėjo vertinti politologų kalbų, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė jo vadovaujamos Vyriausybės darbą įvertino teigiamai tik todėl, kad jis su ja nekonkuruos šalies vadovo rinkimuose. A.Butkevičius pakartojo jau anksčiau pasakytą nuomonę, kad jam premjero darbas yra svarbiausias ir įdomiausias.  

Jis taip pat paneigė gandus, kad artimiausiu metu Lietuvoje gali būti didinami mokesčiai gaunantiems didesnes algas. Vyriausybės vadovas sako, jog jam svarbiausia, kad didėtų pajamos ir mažėtų mokesčiai tiems, kurie uždirba mažiau.

Primename, kad nuo kitų metų neapmokestinamas pajamų dydis padidės šimtu litų iki 570 litų. Dėl to mažiausias pajamas gaunančių žmonių piniginės papilnės kiek daugiau nei dešimt litų. 

Uždirbantiems daugiau mokesčiai artimiausiu metu esą nebus didinami, o visi sprendimai dėl mokesčių bus paremti ekspertų išvadomis.

A.Butkevičius džiaugėsi, kad Lietuva sėkmingai išlaikė pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai egzaminą.

Jis sako, kad pagaliau pavyko pasiekti energetikos kainų lūžį. Nuo kitų metų mažės dujų ir elektros kainos verslui ir paprastiems žmonėms. Pavyzdžiui, standartinio buto gyventojai per šildymo sezoną būstui išleis apie 300 litų mažiau. Todėl liks daugiau pinigų kitoms svarbioms reikmėms.

Teigiama, jog kitais metais šilumos kainos mažės 38 savivaldybės. Vėliau išlaidos šilumai turėtų dar mažėti dėl šiemet pradėtos masinės daugiabučių renovacijos, savivaldybės vis dažniau pereis nuo dujų prie biokuro, modernizuos savo šilumos ūkius.

A.Butkevičius priminė, jog kitais metais jau augs algos kultūros ir kitiems viešojo sektoriaus darbuotojams, valdininkams, policininkams bei kitiems pareigūnams. Algų augimas sieks 10-12 proc. Premjeras pabrėžė, kad algos augs ir tiems žmonėms, kuriems per krizę jos nebuvo sumažintos.

Žadama, kad regionai sulauks daugiau investicijų ir ES paramos, nedarbas ir toliau mažės, o iš užsienio grįžtantys emigrantai galės lengviau surasti savo vietą tėvynėje.

Premjeras taip pat džiaugėsi praėjusią savaitę patvirtintu 2014 metų valstybės biudžetu, o griežta finansų politika padės įsivesti eurą 2015 m.  

„Tai buvo nelengvas egzaminas Vyriausybei“, - pripažino premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.