Pirmieji Vyriausybės metai - atsiskleidę ir nuvylę ministrai

Metus Vyriausybei vadovaujantis socialdemokratas Algirdas Butkevičius nesiryžta įvertinti savo veiklos, tačiau giria Vyriausybę ir kitiems metams žeria daug pažadų. Apie dabartinės Vyriausybės darbo metus aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjosi ekonomistas, „SEB“ banko prezidento vyriausiasis patarėjas Gitanas Nausėda, politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka bei verslininkas, statybų bendrovės „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 16, 2013, 7:28 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:25 PM

- Pone R.Valatka, premjeras sau pažymio už pirmuosius darbo metus neparašė. Kokį Jūs rašytumėte? - paklausė laidos vedėja Daiva Žeimytė.

- Kažkada mano literatūros profesorius Albertas Zalatorius, gal 1991 metais, parašė straipsnį „Mus valdo trejetukininkai“. Nuo to laiko niekas nepasikeitė. Šiais laikais būtų penki ar šeši. Tokioj valstybėj norėtųsi, kad valdytų dešimtukininkai.

A.Butkevičiaus Vyriausybė man primena lietuvišką kino filmą „Moteris ir keturi jos vyrai“, ten yra toks šokis, šaukia stintas. Jie irgi šaukia tą gerą gyvenimą. Lietuvoj jau seniai netrokštame rinktis tarp gero ir geresnio. Kadangi renkamės tarp blogo ir dar blogesnio, tai ačiū Dievui, kad šita Vyriausybė nieko nenuveikė. Jeigu būtų įvykdę bent pusę savo pažadų, tai daug kam būtų blogiau ir ėjimas į priekį būtų blogesnis.

- Prezidentė yra patenkinta Vyriausybės veikla.

- Jeigu aš galvočiau apie savo reitingus, tai irgi būčiau patenkintas. Lietuvoj geras yra tas politikas, kuris net nedrįsta mesti iššūkio prezidentei rinkimuose.

- Ar yra sritys, kuriose A.Butkevičius vis dėl to susitvarkė?

- Gal pašnekovai tiksliau pasakys, aš tokių sričių nežinau. Pastarųjų metų Vyriausybės gyvena iš to, kad nieko neveikia. A.Kubilius padarė didelį žygį, per naktį pakeitė visus mokesčius ir daugiau nieko neveikė, bet jo daugiau niekas ir nemylėjo. A.Butkevičius minimalią algą pakėlė iki 1000 litų, daug kas pamilo ir nuo to laiko daugiau nieko nėra daroma. Bet ta meilė gal yra pagrįsta.

- Pone G.Nausėda, ar ir jūs manote, kad nėra apie ką kalbėti?

- Prisiminkime, kad socialdemokratų partijoje yra daug fundamentalistų, kurie nuolat teikia visokius pasiūlymus. Vien tai, kad nemaža dalis jų buvo pristabdyta, aš laikyčiau laimėjimu. Tai yra nuopelnas, nes tos figūros partijose yra gana įtakingos.

Minimalios algos padidinimas buvo geras sprendimas, nepadaręs nieko blogo darbo rinkos būklei. Pamačius, kad nieko neatsitiko, gali užeiti laimėtojo jausmas, kad jūra iki kelių ir apskritai galima taškytis, kaip nori ir paspirti ekonomikos dėsnius.

- Yra pasiūlymų minimalų atlyginimą didinti dar.

- Tai čia ir yra didysis pavojus - ar pakaks blaivaus proto ir pristabdys. Aš tikiuosi, kad bus einama nuoseklaus minimalaus atlyginimo didinimo keliu. Tikrai nemanau, kad pakėlus atlyginimą jau galima 5 metus iki kadencijos pabaigos miegoti ir nieko nedaryti.

- Ar sutinkate su premjero pasakymu, kad gyvenimas Lietuvoje gerėja?

- Gerovę kuria patys žmonės, o valstybė susirenka, kas jai priklauso, arba nesugeba susirinkti. Verslas padarė tai, ką buvo labai sunku padaryti, ypatingai eksporto įmonės pastaraisiais metais išdarinėjo stebuklus.

Bet stebuklai negali amžinai tęstis. Rezervai senka, eksporto tempas lėtėja. Būtų labai gerai, kad atsirastų daugiau paspirties vidaus rinkoje. Viena vertus, pajamos didėja, bet žmonės yra pakankamai susispaudę, nes nėra tikri dėl rytojaus. Problemų yra, bet pateiktų skaičių neigti negali.

- Pone A.Avuli, atstovaujate tiems, kuriems reikia tiesiogiai susidurti su Vyriausybės sprendimais. Apžvalgininkai teigia, kad didžiausias Vyriausybės nuopelnas yra tai, kad ji nieko nesugriovė. Ar sutinkate?

- Reikia pabrėžti, kad nieko blogo nebuvo padaryta ir tai yra labai daug. Verslas Lietuvoje yra pakankamai konkurencingas, stiprus ir jeigu nebus sudaromos dirbtinės kliūtys, su viskuo susitvarkysime. Akivaizdžiai auga ir atlyginimai, kai kuriuose sektoriuose daugiau, kai kur mažiau.

Vyriausybė yra labai spalvinga. Pagrindinės problemos, kurios iškyla, yra labai greitai paviešinamos ir koalicija bando surasti kompromisinį sprendimą.

- Ar su šita Vyriausybe yra lengviau dirbti nei su prieš tai buvusia?

- Vienareikšmiai negaliu pasakyti. A.Kubilius vykdė labai griežtą finansinę politiką. Šiandien nereikia visko užspaudus laikyti. Visai pasakyti, kad nieko nepadaryta - gal kiek per griežtas pasakymas. Yra logiškų ir protingų sprendimų, bet yra ir pelkių, kur niekas negirdi ir nejuda.

- Pone R.Valatka, kokius ministrus jūs keistumėte?

- Tam reikia būti premjeru ir turėti Seimo daugumą. Galiu pasakyti, kurie ministrai mane nustebino gerąja prasme. Valentinas Mazuronis nustebino maloniai. Kai kurie ministrai yra ne tik ne ministrų lygio, bet jiems ir Seimo nario, ir net Seimo nario padėjėjo vieta būtų per aukštai.

- Šioje Vyriausybėje yra labai daug nematomų ministrų, kurie nežinia dėl ko nekomunikuoja.

- Jie nežino, kas yra ministro darbas. Vis dėl to 24-tais nepriklausomybės metais surandame kokį bandomąjį triušį ir numetame į ministeriją. Neturėtų taip būti - juk esame solidi valstybė, tuoj bus dešimti metai Europos Sąjungoje. Jeigu ministru galima tapti taip greitai, tai kokia žinia yra siunčiama visuomenei? Tereikia kažkur prisiplakti, būti kažkokioje partijoj ir tau nereikia nei išsilavinimo, nei nuolatinio mokymosi. Nieko.

- Suprantu, kad ponią A.Pabedinskienę pakeistumėte. Ką dar?

- Tai apskritai Darbo partijos ministrus, išskyrus turbūt D.Pavalkį, kuris turi mokslinius laipsnius ir savo srityje yra specialistas. Bet ir tai jis politikoje išniro iš nieko, o taip neturėtų būti.

- Tai nėra ko keisti ar nėra kuo keisti?

- Austrijoje socialdemokratų partijoje yra 700 tūkst. narių, o Lietuvoje 40 tūkst. su visais pritempimais. O Austrija yra tik du kartus daugiau gyventojų turinti šalis. Vadinasi, labai didelė visuomenės dalis, kuri turi kompetencijos, nepatenka į politinį lauką.

Dabar jeigu kompetentingas žmogus nori eit gelbėti Lietuvą, sąraše aukščiau 40-tos vietos niekas jam neduotų. Tas vyrauja visose partijose ir dėl to pas mus yra kuriama tiek daug naujų partijų. Žmogus, sumanęs kažką nuveikti, supranta, kad per tą inkubacinį periodą 10-12 metų jis bus nematomas.

- Pone Nausėda, kaip ekonomistas gal taip pat turite asmenybių, kurių nenorėtumėte matyti ministrų kabinete?

- Nekorektiška būtų kalbėti apie asmenybes. Man labai neblogą įspūdį padarė J.Neverovičius – jaunas, tikrai suprantantis savo dalyką. Ponas R.Šadžius dirba sėkmingiau, nei pirmą kartą. Dėl V.Mazuronio taip pat pritarčiau - žmogus atsiskleidė.

Grįžkime prie partijų - joms stinga asmenybių. Žinome, kokių problemų turėjo viena iš valdančiąją koaliciją sudarančių partijų, kai reikėjo siūlyti kandidatus ministrų pareigoms. Buvo ieškoma visur ir labai egzotiškų asmenybių rasta. Tai rodo ne piktą valią, o tai, kad egzistuoja vakuumas. Šiuo požiūriu viskas yra toli nuo idealumo, bet šiuo metu dirbantys ministrai gali susidoroti su savo pareigomis.

- Pone A.Avuli, Jūsų verslui dažnai tenka dirbti su ūkio ministru. Kaip sekasi dabartiniam ministrui Evaldui Gustui?

- Norėtųsi matyti aktyvesnį ūkio ministrą. Buvusi ministrė Birutė Vėsaitė visą laiką buvo dėmesio centre, gal net per daug. Labai ekstremalūs portretai ūkio ministerijoje, vienas į vieną pusę, kitas į kitą. Šiai dienai verslui geriausias pavyzdys yra V.Mazuronis, kuris yra labai atviras, aktyvus ir tvirtai stovintis ant savo kojų. Savo nuomonę dar norėčiau pasakyti apie sveikatos apsaugos ministrą.

- Turbūt iš proto visus išvarė per šiuos metus, daug dirba.

- Norisi asmenybių, kad jos būtų subalansuotos ir turėtų daugiau kompetencijos, būtų dirbančios ir siekiančios aiškaus tikslo. Kartais matom žmones, pasitraukusius į šešėlį, o kiti labai ekscentriškai pasirodo visuomenei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.