Socialdemokratai apsigalvojo – V.Uspaskichui kyla pavojus

Seimo etikos sargai nutarė, kad parlamentas turės dar kartą balsuoti dėl generalinio prokuroro Darius Valio prašymo panaikinti teisinę neliečiamybę Darbo partijos tikrajam lyderiui Viktorui Uspaskichui.

V.Uspaskichui gresia dar vienas teismas.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
V.Uspaskichui gresia dar vienas teismas.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Dec 18, 2013, 2:03 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:47 PM

Toks persilaužimas pasiektas po to, kai savo poziciją dar kartą pakeitė socialdemokratai. Jie iš pradžių balsavo už komisijos sudarymą, po to artėjant svarstymui dėl kitų metų valstybės biudžeto balsavo už Darbo partijai naudingą poziciją ir komisijos sudarymas Seime užstrigo.

Tuomet buvo teigiama, jog socialdemokratai taip pasielgė, nes juos šantažuoja Darbo partija. Ji esą mainais už savo lyderio saugumą pažadėjo palaikyti balsavimą dėl kitų metų valstybės biudžeto. Kitu atveju biudžeto patvirtinimas Seime galėjo žlugti.

Sutapimas ar ne, tačiau Seimui priėmus 2014 m. biudžetą, pagrindinė valdžios partija vėl pakeitė savo nuomonę. Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje socialdemokratai balsavo taip pat kaip konservatoriai, liberalas ir mišrios Seimo narių grupės atstovas. Tuo tarpu V.Uspaskichą ginantys „darbiečiai“ ir Tvarkos bei teisingumo atstovas Petras Gražulis liko mažumoje.

Komisijos pirmininkas Valentinas Stundys teigė, kad viename iš artimiausių Seimo posėdžių turės būti vėl balsuoja dėl komisijos, kuri svarstys prašymą panaikinti V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę, sudarymo.

Primename, kad Seimas prieš kelias savaites jau bandė panaikinti teisinę neliečiamybę Darbo partijos įkūrėjui. Tačiau Seimo nariams nesutarus dėl komisijos, kuri turėjo vertinti Generalinės prokuratūros prašymą, pirmininko Petro Gražulio kandidatūros, komisijos sudarymas žlugo.

Prokuratūra kreipėsi į Seimą, nes V.Uspaskichui gresia atsakomybė už teisėjų įžeidinėjimą. Jis koneveikė teisėjus už tai, kad jie nuteisė jį Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje.

Praėjusį kartą dauguma Seimo Etikos ir procedūros komisijos narių nutarė, kad jeigu Seimas nesudarė komisijos prokuratūros prašymui tirti, klausimo svarstymas yra baigtas. Protestuodama prieš tokią Darbo partijai naudingą išvadą iš Seimo komisijos pasitraukė visi opozicijos atstovai. Jie teigė, kad komisijoje vis dažniau balsuojama pagal partinius interesus, o ne Seimo Statutą.

Opozicijos atstovai manė, kad nesudarius komisijos Seime, klausimą būtų galima svarstyti iš naujo keičiant jos sudėtį.

Opozicija grįžo į Seimo komisiją tik šią savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.