Pirmininkavimą baigiančiai Lietuvai – istorinė dovana

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su ES Tarybos generalinio sekretoriato vadovu Uwe Corsepiusu, kuris pirmininkavimą baigiančiai Lietuvai perdavė ypatingą dovaną - Lietuvos eurointegracijos kelią įamžinantį dokumentų ir nuotraukų rinkinį.

D.Grybauskaitė iš U.Corsepiuso gavo ypatingą dovaną.<br>R.Dačkaus nuotr. (president.lt)
D.Grybauskaitė iš U.Corsepiuso gavo ypatingą dovaną.<br>R.Dačkaus nuotr. (president.lt)
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-20 10:12, atnaujinta 2018-02-19 18:12

ES Tarybos sekretoriato archyvuose sukaupti ir išsaugoti 1991-2013 m. teisiniai dokumentai ir istorinės nuotraukos nuo pirmųjų atkurtos valstybės kontaktų su ES iki pirmininkavimo ES Tarybai akimirkų. Rinkinyje - ir 1991 m.

Užsienio reikalų ministrų tarybos deklaracija dėl paramos Baltijos valstybių nepriklausomybės atkūrimui bei valstybių pripažinimo, akimirkos iš 1994 m. Lietuvos ir ES derybų dėl laisvosios prekybos sutarties, kurioms vadovavo D.Grybauskaitė, 2003 m. premjero Algirdo Brazausko pasirašoma Lietuvos stojimo į ES sutartis.

Dokumentų rinkinio įžangoje rašoma: „nuo nepriklausomybės iki pirmininkavimo - štai tokį kelią Lietuva nuėjo nuo 1991 metų. Per vieną žmonių kartą SSRS tikslų nulemtą Lietuvos piliečių pasaulėžiūrą pakeitė platesnė, visą pasaulį apimanti Europos Sąjungai pirmininkaujančios valstybės narės vizija. [...] Archyvuose saugoma daugybė dokumentų [...]. Visi jie svarbūs: nuo paprasto pranešimo iki antspaudais patvirtintos sutarties. Yra ir nuotraukų, ir net kompaktinių diskų. Galiausiai šiuo rinkiniu parodomas šalies augimas Europos Sąjungoje tarp kitų jai lygių šalių".

„Tai 22 metų Lietuvos istorija, bylojanti apie nelengvą, tačiau nuoseklų mūsų kelią link demokratinės, teisinės ir europietiškos valstybės. Lietuvos ir ES bendradarbiavimas - tai pagarba, tarpusavio pagalba ir vakarietiškomis vertybėmis grįsta sėkmės istorija", - teigia Prezidentė.

ES Tarybos generalinis sekretoriatas labai reikšmingai prisidėjo ir prie pirmojo Lietuvos pirmininkavimo sėkmės.

Penktadienį D.Grybauskaitė Europos Vadovų Tarybai (EVT) pristatys pirmojo Lietuvos pirmininkavimo rezultatus ir kartu su EVT vadovu Hermanu Van Rompuy Europos žurnalistams pristatys Europos ateičiai svarbius sprendimus, pasiektus Lietuvos pirmininkavimo metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.