Vilniui naudos duoda ir mirę užsienio muzikantai

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 21, 2013, 9:00 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:53 PM

Įamžinti garsų muzikantą Rokiškis ketino prieš keletą metų. Tačiau provincijos miestas tol trypčiojo vietoje, kol idėją pasičiupo Vilnius.

Nesiryžo rokiškėnai statyti paminklo bitlui, nes sulaukė labai daug prieštaraujančių balsų. Be to, ir skulptūros idėjos pagrindas buvo skystokas. Esą Rokiškio pavadinimas panašus į žodį „rokas“.

Gali būti, kad Rokiškis greičiau pasistatys paminklą kiškiui. Mat šio gyvūno pavadinimas taip pat primena Rokiškio vardą.

O sostinė nepabūgo įamžinti J.Lennono. Ir priešgynų nebuvo labai jau daug.

Neseniai būsimai J.Lennono skulptūrai Oslo namų skvere, šalia viešbučio „Comfort“, įmūrytas pamatinis akmuo. Simbolinį pamato ženklą atidengė meras A.Zuokas.

Jis pareiškė, kad paminklas tokiai neeilinei pasaulio asmenybei kaip J.Lennonas mūsų miestui labai svarbus, nes jo muzika, tekstai ir juose skleidžiamos tiesos bei apdainuojamos vertybės ir po tiek metų aktualios ir reikšmingos.

Padovanojęs Oslo namams J.Lennono žmonos Y.Ono vinilinę plokštelę, A.Zuokas prisiminė grupės „The Beatles“ dainos žodžius: „Nereikia keisti Konstitucijos, reikia pakeisti galvas.“

Žinoma, J.Lennonas neturėjo nieko bendra nei su Vilniumi, nei juo labiau su Rokiškiu. Bet, A.Zuoko nuomone, šis muzikantas tikrai vertas būti Vilniuje, kad visi galėtume prisiliesti prie jo asmenybės ir kūrybos.

Paminklas J.Lennonui iškils po metų. O kito garsaus muzikanto F.Zappos biustas Vilniuje stūkso jau kone du dešimtmečius.

F.Zappa nė karto nesilankė Vilniuje ir neturėjo nieko bendra su šiuo miestu. Bet Vilnių F.Zappa tikrai išgarsino.

F.Zappos biustas įtrauktas į visus turizmo maršrutus, o kai kurie svečiai pirmiausia kopia ne į Gedimino kalną ar grožisi senamiesčiu, bet ieško paminklo šiam muzikantui.

Maža to, kai kurie atvykėliai tvirtina, kad F.Zappos skulptūra simbolizuoja kovą su komunizmu, kovą už laisvę, kuri yra visko pagrindas. Žmonės gali keliauti, laisvai išsakyti savo nuomonę, kritikuoti politikus.

Įsismarkavę vilniečiai F.Zappos biusto kopiją net nuvežė už Atlanto ir padovanojo Baltimorės miestui, taip dar labiau Vilnių išgarsindami pasaulyje.

Atrodo, kad Vilnius neketina sustoti. Klausimas tik vienas: kas bus trečias?

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.