Jokios šventės mūsų nesuartins ir nesutaikys

Lietingomis paskutinėmis Advento dienomis, kai sunku pasakyti, ar dar neišaušo, ar jau temsta, o besigrūdančių prekybos centrų aikštelėse automobilių šviesos ir kalėdinių lempučių girliandų žiburiai neišsklaido tirštėjančios tamsos, be galo sunku atrasti savyje jėgų susieti tą besaikio pirkimo ir persivalgymo ritualą su gimtadieniu prieš du tūkstančius metų gyvenusio žmogaus, kurį aš ir dar daugiau kaip milijardas žmonių vadinam mūsų nuodėmių Atpirkėju.

Daugiau nuotraukų (1)

Romas Kvietkevičius-Sadauskas

Dec 23, 2013, 5:45 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:18 PM

Jei nebūtų tokio rimto preteksto švęsti Kalėdas, jas vis tiek reikėtų sugalvoti vien todėl, kad kažkaip suskaidytumėm dalimis tą nepakeliamai ilgą metų dalį nuo vėlyvo rudens iki pirmųjų pavasario daigų. Kad turėtumėm ko laukti, kai viltis sulaukti pavasario dar atrodo pernelyg tolima.

Visiems veidmainiams, kasmet bambantiems, kad prekybininkų keliama kalėdinė vartojimo karštinė nustelbia tikrąją šios šventės prasmę palinkėčiau pradėti nuo savęs. Jei esate tokie dvasingi, kad nenorite matyti kalėdinių reklamų per televizorių - išjunkite tą prietaisą. Nenorite stumdytis bevertes dovanas ir konservantais pagardintas mišraines perkančių žmonių eilėse - eikite į bažnyčią arba mišką, o ne prekybos centrą.

O gal tiesiog negalite atsispirti pagundai, tarsi mažo kaimelio pijokėlis, kuris išvažiavęs į miestelį pensijos paimti, grįžta giedodamas ir vartydamas tvoras, o paskui keikia Lietuvą ir kažkodėl vis dar V.Landsbergį, kad nebeliko pinigų pernykštės vėtros nuplėštam tvarto stogui sulopyti ir skoloms grąžinti?

Paskutinėmis politikų darbo dienomis prieš šventes veidmainystė sužibo naujomis spalvomis, kai LSDP pirmininkas, premjeras Algirdas Butkevičius išplatino pranešimą „Partijos nario Broniaus Bradausko pasisakymus dėl valstybinių pensijų žydų gelbėtojams vertinu labai neigiamai. Tai nėra partijos pozicija“. O tai ką tas žmogus turėtų padaryti, kad partija ne tik „įvertintų neigiamai", bet ir imtųsi kažkokių politinių veiksmų?

Jau po filmo apie Sausio 13-ąją uždraudimo LSDP frakcija Seime buvo pasmerkusi savo narį B.Bradauską. Bet, kai atėjo metas balsuoti, ar už tai reikia jį šalinti iš Ekonomikos komiteto pirmininko pareigų, tas pasmerkimas kažkur išgaravo.

Šviežiausias B.Bradausko pasisakymas, ypač frazė, neva žydai „...tik žiūri, ką paimti iš Lietuvos“, gali sugriauti trapų pasitikėjimą tarp lietuvių ir žydų, kurį kantriai bando lipdyti ir dešiniųjų, ir kairiųjų vyriausybės.

Neįsivaizduoju, kaip po tokio pasisakymo vienoje frakcijoje su B.Bradausku jaučiasi Arkadijus Vinokuras, Juras Požėla ir kiti antisemitizmo apraiškas mūsų visuomenėję nuosekliai smerkdavę tikrieji socialdemokratai.

Konservatorius Mantas Adomėnas ta tema pajuokavo, kad pačiam B.Bradauskui pensiją, o gal ir algą turėtų mokėti Rusija. Ir jau visai rimtai pasiūlė atkreipti dėmesį į B.Bradausko balsavimus Seime bei pagalvoti, kam jie naudingi.

„Šis Dieduška Morozas išties šiemet yra ant 12 Step Program, užsibrėžęs iki Naujako ir Kremliaus Kurantų skambesio praeiti visus piktybinio kenkėjiškumo lygius iki pat viršūnės. Gruodžio 31-ąją jis pareikš pagarbą Pol Potui, Osamai bin Ladenui ir Vytautui Petkevičiui“, - socialiniame tinkle „Facebook“ pakomentavo B.Bradausko pasisakymą žurnalistas Andrius Užkalnis.

Labai norėčiau palinkėti visiems savo skaitytojams paskutinėmis 2013 metų dienomis kažkaip išvengti šventinės nuotaikos gadinimosi tokiais nusišnekėjimais. Kiekviename gausesnės giminės baliuje privalo būti ryšio su aplinka nejaučiantis antros eilės pusseserės uošvis, kuris jau po aštuntos taurelės ims agituoti neparduoti šventos tėvynės žemės skeltanagiams užsieniečiams, o dėl pragerto vairuotojo pažymėjimo kaltins pasaulinį žydmasonių sąmokslą.

Kolchozo pirmininko našlė būtinai susibars su tremtyje gimusiu giminaičiu, įrodinėdama, jog „už ruso“ buvo geriau, nes visi buvo lygūs, o tada ims skųstis, kaip brangiai kainuoja vėlyvojo brežnevizmo epochoje pasistatyto dviejų aukštų silikatinio namo šildymas.

Jauniausi giminaičiai jų įkyrių monologų net negirdės, nes per vakarą taip ir neišsitrauks iš ausų išmaniojo telefono ausinių ir nepaliaus juo susirašinėti net tada, kai ateis laikas atplėšti dovanas.

Mes visi šioje šalyje esame tokia didelė įsivaizduojamoje užstalėje susirinkusi nutolusių ir susipriešinusių tolimų giminaičių kompanija.

Jokios šventės, balta mišrainė ir putojantys vynai, jokios Kalėdų Senelio dovanos mūsų jau nesuartins ir nesutaikys nei šiemet, nei 2014-aisiais, kai kibsime vieni kitiems į atlapus ir plėšysimės marškinius ant krūtinės dėl prezidentės ir Europos Parlamento rinkimų.

Ir net jeigu dabar raudamasis barzdą jums krikščioniškai palinkėčiau ramybės ir atsiprašyčiau už visus per metus prirašytus bjaurius žodžius, jūs mane vis vien kur nors tolokai pasiųstumėte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.