Išgirdę O.Gazmanovo „Pagamintas SSRS“ vieni vilniečiai plojo, kiti bėgo iš salės

Olegas Gazmanovas nebijo tų, kurie siūlo jį paskelbti nepageidaujamu asmeniu Lietuvoje. Raginamas tūkstančių „Siemens“ arenoje susirinkusių žiūrovų plojimų, desertui pačioje koncerto pabaigoje rusų atlikėjas užtraukė dainą: „Pagamintas SSRS“.

O.Gazmanovas traukė senas ir naujas dainas.<br>A.Jančio nuotr.
O.Gazmanovas traukė senas ir naujas dainas.<br>A.Jančio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Dec 29, 2013, 8:08 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:13 PM

Ši Lietuvoje prieštaringai vertinama daina sulaukė karštų plojimų ir prašymų pakartoti. Vyrauja įsitikinimas, kad O.Gazmanovo gerbėjų dauguma yra rusakalbiai, bet sekmadienį „Siemens“ arenoje tarp žiūrovų daugiausiai buvo girdėti kalbant lietuviškai. Žurnalisto kalbinti žmonės, rusakalbiai ir lietuviai, tvirtino negarbinantys komunizmo ir sovietų valdžios, tačiau jie gimė ir gražiausius jaunystės metus praleido toje šalyje, visi turėjo darbo, gavo mažus atlyginimus, bet visiems iš valstybės buvo galima saikingai vogti ir be rūpesčių gyventi.

Kita dalis žiūrovų tvirtino O.Gazmanovo dainų nesiejantys su politika.

Skandalas kilo dar gruodžio viduryje, kai minint Rusijos Federacijos Konstitucijos dvidešimtmetį Kremliaus Didžiuosiuose rūmuose jis uždainavo šią Sovietų Sąjungą šlovinančią dainą, kurioje rusų atlikėjas „Pabaltijį“ vadina savo šalimi. Tuomet būta siūlymų O.Gazmanovą paskelbti nepageidaujamu asmeniu Lietuvoje. 

Sekmadienį prie Vilniaus „Siemens“ arenos stovėjo sustiprinta apsauga – tvarkdariai būgštavo, kad gali kilti kivirčų tarp rusų estrados atlikėjo Olego Gazmanovo gerbėjų ir radikaliai tautiškai nusiteikusio lietuvių jaunimo. Tačiau jokių konfliktų nekilo, tik keli rusakalbiai pasipiktino jaunuoliais, laikiusiais plakatą  „Gazmanovai, lauk iš Lietuvos“. Pusamžė moteris juos išvadino „fašistais, negerbiančiais istorijos“.

Ne pirmąkart į Vilnių koncertuoti atvykstantis O.Gazmanovas traukia ne tik romantiškus šlagerius, bet ir rusų karines-patriotines dainas, kurios Lietuvoje suvokiamos kaip rusiško šovinizmo, sovietinės praeities šlovinimas.

Žiūrovų į „Siemens“ areną susirinko beveik pilna salė. Atėjo ne tik rusakalbiai - lietuviškai kalbančių klausytojų irgi buvo daug. Lietuviškai kalbančių žiūrovų girdėjosi net daugiau, nei rusiškai.

Patinka daina apie SSRS

Gasparu prisistatęs 30-metis vilnietis sakė, kad jam labiausiai patinka O.Gazmanovo daina „Pagamintas SSRS“.

„Nežinau, koks gyvenimas buvo sovietų laikais, per mažas buvau. Gal ir šūdinas. Bet dabar ne ką geresnis. Apskritai, dėjau skersą ant politikos, man tos dainos melodija patinka. Ir žodžiai. Aš gimiau Sovietų Sąjungoje, tai faktas, ir taškas!“ - aistringai postringavo įsilinksminęs vyriškis.

Kitokios paskatos į „Siemens“ galeriją atvedė 40-metį Valerijų. O.Gazmanovo dainos jam primena prie Grozno (Čėčėnija) žuvusį brolį.

„Taip jau atsitiko, kad aš tapau Lietuvos piliečiu. brolis liko Rusijoje. Jis tarnavo specialiosios paskirties dalinyje ir žuvo nuo čėčėnų teroristų rankos. Šiandien sužinojau, kad teroristai Volgograde susprogdino taikius žmones. Rusų kariai į mūšius Čečėnijoje ėjo su O.Gazmanovo dainomis lūpose. Šios dienos koncertas yra paminklas mano broliui ir visiems žmonėms, kuriuos nužudė išprotėję banditai fanatikai“, - kalbėjo Valerijus.

Politika ir muzika - skirtingi dalykai

Tačiau kai koncerto pabaigoje O.Gazmanovas vis tik užtraukė sovietinės epochos ilgesio kupiną dainą, būrelis žiūrovų paliko salę.

Maždaug 40 metų vyriškis su žm0na ir dviem vaikais išėjo iš arenos, griežtai pareikalavęs žurnalistų jo nefotografuoti, pasakė savo nuomonę: „Aš atėjau faktiškai dėl jo filosofinio turinio dainų, tokios, pavyzdžiui, kaip "Man nepatinka lietus". Jai skambant su žmona susipažinau. Žinojau, kad jis dainuos ir apie SSRS. Aš jos nesiilgiu, žinojau, kad išeisiu šiai dainai suskambus išeisiu, ir išėjau. O.Gazmanovas turi savo pažiūras, o aš savo. Bet muzikantas jis puikus“, - tvirtino vilnietis.

Po koncerto užkalbinta pensijinio amžiaus moteris ragino O.Gazmanovą vertinti kaip rusų kultūros reiškinį, nepainioti meno su politika.

„Žmogus nekaltas dėl to, kada jis gimė. Aš gimiau SSRS, didžioji dalis mano gyvenimo praėjo tais laikais. Negarbinu komunizmo, bet nenoriu išsižadėti savo gyvenimo. Apie mūsų kartos gyvenimą ir dainuoja O.Gazmanovas“, - jausmingai aiškino moteris.

Dainininkas nusidainavo

O.Gazmanovo daina apie tą laiką, kai jis buvo pradėtas ir gimė, iš tiesų yra gerai sukaltas kratinys su iškilminga melodija, sukurta pagal primiršto amerikiečių pop dievaičio Bruce Springsteeno hito "Born in the USA" pavyzdį. O.Gazmanovas savo dainoje šlovina ir kruvinus komunistų diktatorius Leniną, Staliną, ir nuo bolševikų teroro į Lietuvą pabėgusį rusų operos dainininką Fiodorą Šaliapiną, ir iš sovietinio gyvenimo būdo išsityčiojusį bardą Vladimirą Vysockį.

Į vieną gretą rusiško popso dievaitis surikiuoja milijonus žmonių pražudžiusį neišmanėlį Stalino maršalą Georgijų Žukovą ir tokį rusų literatūros genijų, kaip Aleksandras Puškinas, Sergejus Jeseninas.

Klausosi kareiviai ir banditai

Į Vilnių O.Gazmanovas atvyko su grupe „Eskadron“.

O.Gazmanovo repertuaras įvairus – nuo lyrikos ir linksmų šokių dainų iki rimtų patriotinių kūrinių.  Melodingios, paprastos ir net primityvokos  O.Gazmanovo dainos ilgai išlieka populiarios, tokios kaip:  “Eskadron”, “Oficery”, “Jesaul”, “Moskva”, “Mama”, “Moi jasnyje dni”, “Moriačka” ir daugelis kitų.

O.Gazmanovo auditorija Rusijoje labai plati, bet labiausiai jį garbina kariškiai, jo sentimentaliai vyriškos dainos traukia ir kriminalinės subkultūros pogrindį. Lietuvoje O.Gazmanovas labiausiai populiarus tarp 40-50 metų rusakalbių. Tokio amžiaus grupės jėgos struktūrose dirbantys lietuviai taip pat gana mielai klausosi šio prieštaringai vertinamo rusų atlikėjo.

Organizatoriai sutrikę

O.Gazmanovo koncertą surengė šou verslo naujokas Airidas Karpavičius. Renginio organizaciją galima pavadinti "Jokių žurnalistų!"

Iš tiesų žurnalitams akreditacija buvo duota, bet labai savotiškomis sąlygomis. Patekti į areną buvo galima tik per tarnybinį įėjimą, lipdukas su kodu leido įeiti į arenos visų, o išeiti - ne. Apsaugininkai pro pagrindinius išėjimus neišleido, tad teko stovėti prie tarnybinio išėjimo durų ir laukti, kol kas nors jas pravers.

Žurnalistams apsaugininkai draudė fotografuoti net koncerto pradžią, nors apie tai nebuvo jokio įspėjimo.

"Labai atsiprašau dėl nesklandumų, aš firmoje dirbu tik vienas", - teisinosi A.Karpavičius.   

Pelnė apdovanojimus

O.Gazmanovas gimė Guseve (Karaliaučiaus sritis) 1951 m. liepos 22 d. Baigęs Kaliningrado aukštąją karinę jūreivystės mokyklą tarnavo Baltijos laivyne. 1981 m. baigė Kaliningrado konservatoriją (gitaros klasė). Savo kūrybinį kelią pradėjo viešbučio “Kaliningrad” restorane, kur dainavo vietinėje grupėje “Vizit”. 1989 m. įkūrė grupę “Eskadron”, su kuria koncertuoja iki šiol.

O.Gazmanovo repertuaras žavi ir stebina savo įvairove – nuo lyrikos ir linksmų šokių dainų iki rimtų patriotinių kūrinių. Ryškių melodijų ir artistinio talento dėka daug O.Gazmanovo dainų pelnė ilgą gyvenimą ir mėgstamos jau ne vienos kartos klausytojų – “Eskadron”, “Oficery”, “Jesaul”, “Moskva”, “Mama”, “Moi jasnyje dni”, “Moriačka” ir daugelis kitų.

Dainininkas yra įvertintas ir svarbiais Rusijos apdovanojimais: 1995 m. jau buvo suteiktas “Rusijos nusipelniusio artisto” vardas, 2001 m. – “Rusijos liaudies artisto” statusas, 2006 m. – “Garbės ordino kavalieriaus” titulas. Muzikantas net 15 kartų tapo festivalio “Pesnia Goda” laureatu, 7 kartus laimėjo Rusijos nacionalinį apdovanojimą “Ovacija”. 1992 m. O.Gazmanovas tapo Monake vykusios “The World Music Awards” ceremonijos laureatu (kategorijoje “Best Selling Russian Artist of the Year”). O.Gazmanovas yra kandidatas į sporto meistrus (sportinė gimnastika), trečiojo rango kapitonas atsargoje. Nuo 2002 m. - Jungtinių tautų vaikų fondo “UNICEF” gerosios valios ambasadorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.