Kaip rusas mane išmokė nekęsti SSRS

Esu pagamintas Sovietų Sąjungoje, kaip ir dainą panašiu pavadinimu koncerte Vilniuje užvakar skandavęs rusų atlikėjas O.Gazmanovas.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Dec 31, 2013, 5:00 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 3:55 PM

Esu pagamintas ir gimęs Sovietų Lietuvoje, kaip ir dauguma suaugusiųjų, vyresnių nei 23-ejų. Nežinau, kodėl apie tai reikia dainuoti, bet jei užtraukčiau, daina atrodytų maždaug taip: „Mes buvome sukūrę valstybę nuo jūrų lig jūrų, kurią pragėrėm smagiai/Iššaudėme žydus kaimynus, miškuose spirginom padus NKVD, tempėme namo šieną iš kolūkių, dešras iš gamyklų/Davėm pasauliui Čiurlionį, Maironį, Sabonį, Henytę ir Graužinienę/Mes – Lietuva!“

Suprantu, tai skamba ciniškai ir absurdiškai. Bet pasiklausykite O.Gazmanovo šlagerio „Sdelan v SSSR“ („Pagamintas SSRS“) ir suprasite, ką turiu galvoje.

Daug triukšmo sukėlusi daina, kai įsiklausai, tėra šūkių marmalienė primityvaus maršo ritmu. O.Gazmanovas ją nužiūrėjo nuo užmarštin nugrimzdusio amerikiečių roko dievaičio B.Springsteeno „Born in the USA“ („Gimęs JAV“).

Bet kai O.Gazmanovas uždainuoja, tūkstančiams jo klausytojų daina atrodo patraukli ir žadinanti ilgesį. Ir anaiptol ne tik rusakalbiams. Artipilnėje „Siemens“ arenoje užvakar daugiausia buvo girdėti lietuviškai kalbančių žiūrovų, kurie plojo ir kartu traukė „Pagamintas SSRS“.

Jie nėra jokie KGB agentai ar tautos priešai – tokiais laikyti galima nebent asilus, save laikančius patriotais ir raginančius neįsileisti rusų atlikėjo į Lietuvą. Tokiu atveju atrodytume ne geriau už žodžio laisvę trypiančią V.Putino vairuojamą Rusiją.

Pasiklausiau ir aš to daug ginčų sukėlusio šlagerio.

Jaučiuosi laimingas, kad gimiau ir augau SSRS. Jauni žmonės niekada nesupras to palaimos jausmo, kuris apėmė matant šios nukvakusios milžinės ant molinių kojų žlugimą. Ačiū O.Gazmanovui, priminusiam tą nuostabią akimirką, kai supratau, jog SSRS nebėra ir niekada nebebus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?