Kaip R.Paksas Strasbūre pasiklydo

Ar Europos Sąjungos parlamentaras Rolandas Paksas nežino, kad Europos

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

Feb 3, 2014, 11:53 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:59 PM

Kaip suprasti R.Pakso viešai per televizijų žinių programas išplatintą mintį, kad jo vedamos partijos „Tvarka ir teisingumas" valdyba priėmė sprendimą siūlyti jį į prezidentus tik todėl, kad ES teisė viršesnė už Lietuvos?

„Tai suponuoja mintį, kad Europos žmogaus teisių teismas, kuriame išreikšta piliečių valia laisvai apsispręsti rinkti tą, ką ji nori, galioja Lietuvos respublikoje", - pranešė pašalintas prezidentas.

Veiksmas - kaip detektyve: Konstitucinis teismas savaitės pabaigoje paskelbė sprendimą, ten R.Paksas perskaitė pastraipą ir staiga viską suprato. Sprendime buvo parašyti žodžiai, jog susikertant arba išsiskiriant Europos Sąjungos teisei ir Lietuvos teisei, galioja Europos Sąjungos teisė.

Tikrai taip, Europos Sąjungos teisė tokiais atvejais viršesnė. Bet kuo čia dėtas Europos žmogaus teisių teismo sprendimas?

Europos žmogaus teisių teismas, esantis Strasbūre priklauso Europos Tarybai - tarptautinei organizacijai. O už upelio stovi kitas milžiniškas pastatas - Europos Sąjungos parlamentas, į kurį Europos Sąjungos parlamentarai atvyksta posėdžiauti. Vieni kitus mato pro langus.

Bet Europos Tarybą sudaro 47 Europos valstybės, tarp jų ir Rusija bei Ukraina. Jos yra ratifikavusios Žmogaus teisių konvenciją, ir Žmogaus teisių teisme posėdžiauja po vieną teisėją iš šių valstybių.

Europos žmogaus teisių teismo sprendimai privalomi valstybei, kurios atžvilgiu priimtas sprendimas.

Tuo tarpu ES nėra net prisijungusi prie Žmogaus teisių konvencijos. Būtent šios konvencijos straipsnį pažeidė Lietuva, neleidusi R.Paksui dalyvauti Seimo rinkimuose ir nenustačiusi šio draudimo pabaigos. Apie prezidento rinkimus kalbos nebuvo.

Europos Sąjunga irgi turi tarybą, kuri sutrumpintai vadinama Europos Taryba, bet tai - ne ta Europos Taryba, kuri stovi Strasbūre greta Europos Parlamento ir kuriai priklauso Strasbūro teismas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.