V.Ivanovas: sausio 13-ąją merginos voliojosi po stovinčiu tanku

Sovietinės Rusijos padlaižiams nepatinka, kad britų televizijos kompanija nusprendė kurti meninį filmą apie 1991 m. sausio įvykius Vilniuje. Suprantama, kad naujas kompanijos „Gizmo films production“ ir režisieriaus Roberto Mullano, neseniai pristačiusių filmą apie M.K.Čiurlionį, projektas darbiniu pavadinimu „Mes dainuosim“ sulaukė aštrios kritikos. Savo nuomonę apie būsimą filmą išsakė ne kas kitas, o „garsus Lietuvoje istorikas, tų įvykių liudininkas ir tyrinėtojas“ Valerijus Ivanovas. Bent jau taip šį pagarsėjusį „jedinstvininką“ tituluoja propagandistų puslapis newsbalt.ru.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Feb 10, 2014, 3:54 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 12:02 PM

„Jie jau tada buvo aktoriai“, - taip skamba pagrindinė „istoriko“ tezė. Straipsnio pradžioje apverkęs savo kaip kankinio dalią, lygindamasis su iškankintu Ukrainos opozicijos veikėju Dmitrijumi Bulatovu, V.Ivanovas imasi dėstyti savo teoriją. Grįstą... neva bičiulio, besifilmuojančio šio naujo filmo masinėse scenose ir gaunančio po 50 litų už dieną, pasakojimu.

„Ir štai pagal anglo komandą ant mūsų pradėjo važiuoti sovietinis tankas T-74 (sako, atvarė iš kažkokio lietuviško karinio dalinio, uždažę ant jo dabartinę simboliką), o mes pradėjome kaip ir stengtis sulaikyti jį rankomis, stovėdami prieš tą tanką. Štai tuo momentu šalia šito tanko vikšrų dedamas statistas invalidas – be abiejų kojų (jam mokėjo 4 kartus daugiau už gulėjimą sniege ir už invalidumą), ir ant tuščių klešnių, patiestų sniege, užvažiavo ta sunki mašina.

Suprantama, „stop kadras“, režisieriaus padėjėjai negaili pomidorų padažo ir kitų raudonų dažų – ir išeina visai natūralus tanko užvažiavimas ant šaukiančio iš skausmo ir siaubo žmogaus kojų“, - tariamo aktoriaus pasakojimą perpasakoja V.Ivanovas, pateikdamas ir daugiau vaizdų apie filmavime pomidorų padažu „sukruvintą“ sniegą.

Į kino kritiko vaidmenį įsijautęs V.Ivanovas aiškina, kad filmas neatitinka istorinės tiesos – pradedant tuo, kad sniego 1991 m. sausio 13-osios naktį nebuvo, jis iškrito tiktai ryte, ir baigiant tuo, kad niekur nėra nei nufilmuota, nei nufotografuota, kad sovietiniai tankai būtų važiavę ant žmonių.

Dokumentiniai kadrai – surežisuoti, kaip ir tas britų filmas, tvirtina „istorikas“ ir išsamiai analizuoja porą nuotraukų iš sausio 13-osios įvykių, paskelbtų žurnale „Švyturys“.

„Nuotrauka Nr. 1 (kairėje). Daryta 1991 m. sausio 13-ąją Vilniuje prie televizijos bokšto. Tankas stovi, nes kitaip fotografuojantis žmogus pats būtų nublokštas judančio tanko priekine vikšro apsauga. Jis fotografuoja pasilenkęs, beveik iš po tanko, nes matyti kairysis priekinis ratas ir priekinė tanko dugno dalis. Prašau atkreipti dėmesį į tanko vikšro jungiamųjų grandžių „pirštų“ padėtį viršuje, prie jį dengiančios apsauginės plokštės. Po jo vikšrais pakištos moterų kojos – Angelės Pladytės (juodu aulinuku) ir Loretos Tručiliauskaitės (arčiau tanko, koja su kojine). Ant žemės nėra sniego, tai atitinka tikrovę, sniegas iškrito tik ryte“, - išsamiai analizuoja V.Ivanovas.

Pasak jo, kitoje nuotraukoje, darytoje po pirmosios, fotografas jau išsitiesė, nes fotografuota iš aukščiau. Ir – Šerloko Holmso verta įžvalga! - vikšro jungiamųjų grandžių „pirštų“ padėtis tokia pat, vadinasi, tankas tarp pirmojo ir antrojo kadro nepajudėjo iš vietos, įrodinėja „jedinstvininkas“.

Kitaip tariant, per sausio 13-ąją nukentėjusios A.Pladytė (kurio kojos vėliau medikų buvo sudėtos iš gabaliukų)  ir L.Tručiliauskaitė buvo „režisierių“ pakištos po stovinčiu tanku, o aplink susibūrę „statistai“ bandė sukurti stūmimo įspūdį, visai kaip filmavimo aikštelėje. „Prašau atkreipti dėmesį į centre, nuotraukos gilumoje stovinčių dviejų jaunų vyrukų šypsenas“, - dar vieną „įrodymą“ teškia V.Ivanovas.

Iš kur bokšto gynėjai gavo sovietinį tanką pasivoliojimams ir fotosesijai, „istorikas“ neatskleidžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.