Apie kiaulių marą įspės ir ženklai

Įvažiuojant į Alytaus rajoną vairuotojus apie afrikinį kiaulių marą įspėja specialūs ženklai prie kelių. O aplink patį židinį – Varčios mišką atsirado į jį draudžiantys patekti ženklai ir 3 pakeliamieji užtvarai.

Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė

Feb 11, 2014, 8:09 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:35 AM

Kai medžiotojai praėjusį sekmadienį ieškojo kritusių šernų ir tykojo jų pamiškėse iš bokštelių, plušėjo ir Alytaus veterinarijos tarnybos darbuotojai.

Iš vakaro atsivežtus iš Vilniaus apie maro pavojų perspėjančius ženklus jie skubėjo kabinti pakelėse, prie miško aikštelių, autobusų stotelėse.

Įvairiose vietose prie kelių ant įkaltų stulpų atsirado daugiau nei 20 plakatų su žinia, kad teritorija užkrėsta kiaulių maru.

Tokią informaciją gyventojai ras ir autobusų stotelėse, kitose žmonių susibūrimo vietose.

Afrikinio kiaulių maro židinyje aplink Varčios mišką, kurio pakraštyje, prie Nedzingio ežero, jau Varėnos rajono ribose, sausio 23 dieną buvo nušautas pavojingu virusu užsikrėtęs šernas, atsirado ženklai, draudžiantys įvažiuoti ar į jį įeiti. Taip pat ir trys kilnojamieji užtvarai.

„Plakatuose yra nurodyti du telefono numeriai. Jais paskambinusieji susiras Maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojus ir esant būtinybei gaus leidimus įvažiuoti ar įeiti. Bet privalės atlikti visas saugumo priemones – taip pat ir dezinfekciją.

Tie, kurie nepaisys šio draudimo, iš pradžių gaus 100 litų baudą. O keliskart taip pažeidę reikalavimus gali turėti reikalų ir su prokuratūra“, – tvirtino Alytaus apskrities maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Romas Černius.

Šią savaitę tokie ženklai turėtų būti pastatyti ir kituose į maro užkrėstą zoną patekusiuose rajonuose – Lazdijų Trakų, Varėnos ir Šalčininkų rajonuose, Druskininkų savivaldybėje.

Alytaus miškų urėdija jau yra įsigijusi dezinfekcinių preparatų ir numačiusi dvi vietas dezinfekuoti iš miško išvažiavusių mašinų ratus, važiuokles.

Tokiomis priemonėmis išpurškiama ir vairuotojų, ir dirbusiųjų miške avalynė.

Kritusių – daug

Varčios miške, kuriame medžioja trys klubai, iki afrikinio kiaulių maro židinio nustatymo sausio 24 dieną buvo rasti kritę 18 šernų, o po to – dar 17.

Pirmą vasario šeštadienį šiame miške „Kalesnykų“ klubo medžiotojai rado 10, praėjusį šeštadienį – dar 7 kritusius šernus (vienas nugaišo pašautas).

Naujausi tyrimai dar neaiškūs, o iš dešimties nė vienam nebuvo nustatytas maro virusas.

Tiesa, dalis smarkiai suirusių palaikų netinkami tyrimams, todėl nepaaiškėja tų gyvūnų kritimo priežastis.

Apie Varčios mišką dešimties kilometrų spinduliu kiaules auginantys ūkininkai privalės jas per dvi tris savaites paskersti, o už kiekvieną gaus kompensaciją iki 190 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.