Medikų veiklos skaidrintojui tenka lipti per kliūtis

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis norėtų, kad visi valstybinėse gydymo įstaigose dirbantys medikai deklaruotų privačius interesus, tačiau kol kas susiduria su dideliu pasipriešinimu.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Feb 12, 2014, 5:42 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:43 AM

Apie tai, kaip pasiekti, kad sveikatos apsaugos sistema būtų skaidresnė, vakar buvo kalbama ir per diskusiją Seimo Antikorupcijos komisijoje, rašo „Lietuvos rytas“. Čia pristatyta Europos Sąjungos kovos su korupcija ataskaita.

Paaiškėjo, jog 21 proc. Lietuvos žmonių, kurie kreipėsi į viešąsias medicinos įstaigas, prisipažino papildomai sumokėję arba padovanoję vertingą dovaną slaugytojai ar gydytojui. Net 32 proc. apklaustųjų tai esą padarė prieš gaudami sveikatos priežiūros paslaugas.

Sveikatos apsaugos sistemoje klestinčią korupciją bei šešėlinę ekonomiką pripažinęs V.Andriukaitis aiškino, kad ją galbūt pavyktų kiek sumažinti, jei būtų įteisintas gydytojų privačių interesų deklaravimas. Tai numatantis įstatymo projektas šiuo metu svarstomas Vyriausybėje.

V.Andriukaitis už idėjos palaikymą dėkojo Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT), tačiau priekaištavo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos atstovams, kurie mano priešingai.

„Deklaravimas padėtų sukurti skaidresnę sistemą. Matytume viešajame sektoriuje dirbančių medikų ryšius su privatininkais, ryšius su giminaičiais, kurie gali daryti įtaką jų sprendimams. Yra atvejų, kai medikai ligonius siunčia į jų pačių įsteigtas bendroves“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo ministras.

Politikas taip pat pateikė ministerijos užsakymu pernai atliktų tyrimų duomenis, kurie rodo, jog ypač didėja neoficialus atsiskaitymas su universitetinėse ligoninėse dirbančiais medikais. Užpernai pinigų ar dovanų jiems nešė 16 proc. apklaustųjų, o pernai – 26 procentai.

Vis dėlto pagal kyšius ir dovanas pirmauja šeimos gydytojai, su kuriais vienaip ar kitaip atsiskaitė pusė visų apklaustųjų.

Anot V.Andriukaičio, kyšiai ar dovanos medikams buvo nešamos siekiant gauti kokybiškesnę paslaugą (53 proc.), o 5 proc. apklaustųjų aiškino taip elgęsi įkvėpti kitų pavyzdžio.

Dvejopas įspūdis

* „Eurobarometro“ tyrimas rodo, jog 95 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad šalyje korupcija yra plačiai paplitusi. Tai vienas didžiausių rodiklių tarp visų ES šalių.

* Tačiau tyrimą komentavęs STT vadovas Saulius Urbanavičius mano, kad Lietuvoje yra didelis atotrūkis tarp įsivaizduojamos ir realios korupcijos: „Jei pažiūrėtume kitą skaičių, kuris pozityvesnis, kiek žmonės turi asmeninės patirties, kiek juos asmeniniame gyvenime paveikia korupcija, Lietuva yra arčiau Europos Sąjungos vidurkio.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?