Kare dėl referendumo – ir violetinis frontas

Referendumo dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams šalininkams gal ir pavyko surinkti reikiamą parašų skaičių, tačiau kai kurie jų gali sulaukti problemų, susijusių su valdiškais namais.

Referendumo rengėjai piliečių parašus rinko ir įvairių miestų aikštėse.<br>D.Umbraso nuotr.
Referendumo rengėjai piliečių parašus rinko ir įvairių miestų aikštėse.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Feb 13, 2014, 6:53 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:47 AM

Vakar Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) vėl nepasakė galutinio žodžio, ar pakanka jai įteiktų parašų referendumui dėl žemės pardavimo užsieniečiams surengti. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Parašus tikrinantys rašysenos ekspertai nespėjo baigti darbo iki numatytos valandos.

Net nesulaukęs finalo VRK vadovas Zenonas Vaigauskas jau prabilo, kad dėl kai kurių galbūt suklastotų parašų komisija greičiausiai turės kreiptis į teisėsaugą.

Tačiau kova su teisėsauga – ne naujiena daugeliui referendumo rengėjų.

Nemažai jų – buvusios teisėjos įtariamosios Neringos Venckienės šalininkai.

Parašų skaičius – ties riba

Referendumo organizatoriai sugebėjo surinkti net 320 tūkst. referendumą remiančių piliečių parašų. VRK iš jų apie 292 tūkst. pripažino tinkamais, o per 10 tūkst. grąžino neesminiams trūkumams pašalinti.

Šiuo metu parašus tikrina rašysenos ekspertai, kurie turi įveikti net 72 bylas. Vakar jie baigė tikrinti tik daugiau nei pusę jų. Tad VRK galutinį sprendimą dėl visų parašų teko atidėti kitam pirmadieniui.

Parašų skaičius balansuoja ties 300 tūkst. riba, ir jeigu ekspertai išbrokuos bent kelis šimtus, svarstyklės pakryps referendumo nenaudai.

Priminė Baudžiamąjį kodeksą

„Teismo ekspertizės centro darbuotojai mano, kad didelį parašų skaičių surašė skirtingi žmonės. Vadinasi, parašai buvo tikslinami nesikreipiant į žmones arba anksčiau ne tie žmonės buvo pasirašę.

Abu atvejai skamba labai negražiai. Matyt, mums teks informuoti teisėsaugos institucijas, kad gali būti pagrindo manyti, jog nustatytas gana didelio masto dokumentų surašymas netinkamu būdu. O Baudžiamajame kodekse tai įvardijama kaip klastotė“, – vakar grėsmingai kalbėjo Z.Vaigauskas.

Priekinėse linijose – radikalai

Bet referendumo šalininkai neketina pasiduoti, o lemiamam mūšiui buvo pasirengę jau vakar.

Prie VRK patalpų planuotas piketas, o į salę ketino įsiveržti minia žmonių.

Komisija iš anksto nutarė riboti norinčiųjų patekti į vidų skaičių, nors per ankstesnius posėdžius tai ne itin apsaugojo rinkimų prievaizdų ramybę.

Referendumo rengėjai nuolat replikuoja, pertraukia kalbančius VRK narius, rėžia kalbas ir su žemėmis maišo kitaminčius. Šie radikaliai nusiteikę rėksniai šventai įsitikinę, kad kovoja su visas virvutes tampančia „sistema“ ir „valdžia“.

Viena ryški šios publikos grupė – aplink atsinaujinusią ir vadovybę pakeitusią Tautininkų sąjungą susibūrę kraštutinių nacionalistinių pažiūrų asmenys.

Kitas svarbus referendumo variklis – „Drąsos kelio“ lyderės, užsienyje pasislėpusios Seimo narės N.Venckienės šalininkai.

Bando veržtis į politiką

„Lietuvos ryto“ televizija išsiaiškino, kad daugelis „antipedofilinio“ fronto narių referendume įžvelgė gerą progą siekti politinės karjeros. Kai kurie jų per praėjusius rinkimus mėgino su „Drąsos keliu“ patekti į Seimą, tačiau nesėkmingai. Tad dabar mėgina pasinaudoti euroskeptiškų rinkėjų parama.

Viena ryškiausių iš N.Venckienės šalininkų būrio – palangiškė Neringa Jakelaitienė. Ši referendumo koordinatorė Palangoje labiausiai išgarsėjo tuomet, kai Seimas panaikino buvusios teisėjos teisinę neliečiamybę.

Seimo salėje ši moteris sukėlė isteriją prapliupusi grasinimais susideginti. Apsaugos darbuotojai ją besiblaškančią ir klykiančią tuomet turėjo nešte išnešti.

N.Jakelaitienė taip pat buvo nuteista už tai, kad apimta pavydo apipylė benzinu ir padegė draugą.

Panevėžyje referendumu rūpinasi „Drąsos kelio“ sąraše į Seimą kandidatavusi Rita Jusienė, Marijampolėje – kitas N.Venckienės šalininkas Egidijus Baltušis.

Vienas referendumo įpūtėjų Pranciškus Šliužas prieš metus irgi dalyvaudavo „violetinių“ mitinguose ir rėždavo ugningas kalbas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.