Lukiškių aikštę siūlo paskelbti pagrindine valstybės aikšte

Buvęs užsienio reikalų ministras

Siūloma priimti Lukiškių aikštės Vilniuje įstatymą.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Siūloma priimti Lukiškių aikštės Vilniuje įstatymą.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 13, 2014, 1:10 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:12 AM

Seimo posėdžių sekretoriate įregistruotame projekte pažymima, kad „iki šiol nėra deramai įvertintas Lukiškių aikštės memorialinis statusas, o aikštės dabartinė būklė neatitinka jos istorinės ir galimos urbanistinės reikšmės“.

Straipsnyje dėl Lukiškių aikštės kaip pagrindinės statuso būtų įrašyta ir tai, kad ji „formuojama su laisvės kovų memorialiniais akcentais“.

„Lukiškių aikštė Vilniuje, kaip istoriškai susiformavusi vientisa, urbanistinė erdvė turi atlikti valstybinę reprezentacinę, Lietuvos laisvės kovotojų memorialinę ir visuomeninę (kultūrinę bei rekreacinę) funkcijas. Projektiniai sprendimai turi apimti ir suderinti šias tris funkcijas“, - rašoma projekte.

Taip pat įstatymu būtų nustatyta, kad „memorialiniai Lukiškių aikštės akcentai turi apimti ir atspindėti kovas už Lietuvos nepriklausomybę bei žuvusių kovotojų atminimą, 1863-1864 metų sukilėlių egzekucijos vietą ir jų atminimo įamžinimą“.

Pagal projektą, Vyriausybė būtų iki metų pabaigos įpareigota patvirtinti Lukiškių aikštės projektavimo ir sutvarkymo darbų programą, pagal kurią Lukiškių aikštė sutvarkoma ir Lietuvos Laisvės kovos įamžinamos ne vėliau kaip iki 2017 metų pabaigos, „deramai pasitinkant Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečio jubiliejų“.

„Istorikai, politikai ir aktyvūs visuomenės veikėjai sutartinai pažymi, kad Lukiškių aikštei dėl jos ypatingo istorinio statuso ir lokacijos dera būti pagrindine Lietuvos valstybės reprezentacine aikšte. Tačiau nepaisant tebesitęsiančios diskusijos apie ypatingą Lukiškių aikštės istorinį vaidmenį ir memorialinę, reprezentacinę bei visuomeninę reikšmę Lietuvos piliečiams, visi per pastaruosius keliolika metų pateikti įstatymų projektai ir nutarimai, skirti užtikrinti šiai erdvei deramą apipavidalinimą, yra blokuojami, vilkinami, o jų nuostatos - neįgyvendinamos“, - rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Konservatorius tvirtina projektą teikiantis, kad „biurokratiniai suvaržymai ir ligšiolinis atsakomybių nepasidalijimas negali ir neturi užkirsti kelio šios reikšmingos aikštės performavimui, kad ši išpildytų jai priskiriamą memorialinę ir reprezentacinę misiją“.

„Lukiškių aikštės likimu turi pasirūpinti ne vietos savivaldybė, o aukščiausios valstybinės institucijos, organizuojant ir prižiūrint Vyriausybei“, - tvirtina konservatorius.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų. Pernai buvo išrinktas nugalėtojas aikštės sutvarkymo pasiūlymui, jame numatyta vieta žuvusiųjų už Lietuvos laisvę kovotojų atminimo įamžinimo monumentui. Taip pat pernai buvo išrinktas Lietuvos laisvės kovotojų atminimo įamžinimo Lukiškių aikštėje Vilniuje konkurso nugalėtojas - projektas „Tautos dvasia“, vaizduojantis skrendantį paukštį.

Lukiškių aikštė susiformavo XX amžiaus pradžioje. 1953 metais čia pastatytas paminklas bolševikų lyderiui Leninui, 1991 metais jis demontuotas. Nuo to laiko aikštė nebuvo tvarkyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.