Tremtinius menkinusiam B.Bradauskui - akistata su prokurorais

Per sovietų okupaciją 1940–1952 metais į lagerius ir tremtį išvežta buvo 275 tūkst. Lietuvos gyventojų.

B.Bradauskas teigė, jog tremtyje Sibire sovietmečiu gimę vaikai nepatyrė jokio streso.<br>V.Balkūno nuotrauka iš archyvo
B.Bradauskas teigė, jog tremtyje Sibire sovietmečiu gimę vaikai nepatyrė jokio streso.<br>V.Balkūno nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 14, 2014, 11:52 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:05 AM

Rašte generaliniam prokurorui Dariui Valiui J.Survila nurodo, kad B.Bradauskas viešai kalbėdamas šiurkščiai menkino Lietuvos gyventojus, patyrusius sovietų okupacijos metu įvykdytus nusikaltimus žmogiškumui.

Konservatorius prašo pradėti tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už viešą pritarimą tarptautiniams nusikaltimams, SSRS ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams Lietuvos Respublikai ar jos gyventojams, jų neigimą ar šiurkštų menkinimą.

Svarstydamas apie galimus pensijų kompensavimo finansinius šaltinius B.Bradauskas naujienų portalui delfi.lt teigė, jog tremtyje Sibire sovietmečiu gimę vaikai nepatyrė jokio streso, todėl valstybė neturėtų jiems mokėti papildomų išmokų.

„Susirinko chebra, paliudijo, kad partizanams nešė duoną, ir jau mokame. Tokios netvarkos yra labai daug. Reikia mokėti tik tiems, kurie iš tikrųjų patyrė stresą, kurie buvo išvežti į Sibirą. O dabar vaikai, gimę Sibire. Koks skirtumas vaikui, kur jam gimti? Aš pasikalbu su draugais, kurie gimė Sibire: ką tu, sako, mes ten kur kas geriau gyvenome negu Lietuvoj, nei mums ten svarbu kur ten tie tėvai Lietuvoje gyveno, nei ką. Baigė visi mokslus ir kiek nesugrįžo tų jaunų žmonių. Tai ką, mes turime juos surasti ir irgi pensijas mokėti?“ – kalbėjo B.Bradauskas.

J.Survila skunde prokurorams nurodo, jog pagal Asmenų, nukentėjusių nuo 1939–1990 metų okupacijų, teisinio statuso įstatymą, tremtiniais, be kita ko, pripažįstami ir asmenys, gimę tremtinių šeimose trėmimo metu ir tremtyje, jeigu bent vienas iš tėvų buvo tremtinys ir jeigu bent vienam iš tėvų buvo taikomos specialios įskaitos sąlygos arba buvo apribota gyvenamosios vietos pasirinkimo teisė (uždrausta grįžti ir gyventi Lietuvoje).

„Todėl Seimo narys B.Bradauskas, viešai ir užgauliu būdu teigdamas, kad nėra skirtumo tarp paprastų sovietmečiu Lietuvoje gimusių vaikų ir vaikų, dėl SSRS okupacijos ir vykdytų nusikaltimų žmoniškumui gimusių tremtyje (t.y. tremtinių), šiurkščiai įžeidžia ir menkina pastaruosius Lietuvos Respublikos gyventojus bei pačius nusikaltimus žmoniškumui. Didelė gausa viešai prieinamų Lietuvos istorikų darbų ir istorinės medžiagos aiškiai liudija, kokiomis kankinamomis, sveikatai ir žmogaus orumui ypač žalingomis ir ilgalaikius neigiamus padarinius paliekančiomis prievartinėmis nelaisvės sąlygomis teko gyventi tremtiniams. Dar daugiau, apibendrinantis ir tremtiniams priskiriamas B. Bradausko teiginys „mes ten žymiai geriau gyvenome nei Lietuvoje“ yra klaidinamas, iškreipiantis istorinius faktus ir skleidžiantis melagingą informaciją, šiurkščiai menkinantis Lietuvos tremtinius ir patį prievartinį trėmimą, kuris laikomas nusikaltimu žmoniškumui“, – teigia J.Survila.

Valdančioji Socialdemokratų partija kol kas nereagavo į viešus B.Bradausko svarstymus apie tremtyje gimusius asmenis. Anksčiau socialdemokratai buvo pasmerkę savo partijos kolegos viešus pasisakymus dėl valstybinių pensijų žydų gelbėtojams. Sausį B.Bradauskas pareiškė, jog kompensacijas nuo nacių persekiojimo žydus gelbėjusiems Lietuvos piliečiams turėtų mokėti ne Lietuva, o Izraelis.

B.Bradauskas taip pat sulaukė daug kritikos, kai pernai per tarptautinę konferenciją Seime uždraudė rodyti kadrus apie sovietų agresiją Sausio 13-ąją, kad nepatogiai nepasijustų kviesti Rusijos diplomatai.

Per sovietų okupaciją 1940–1952 metais į lagerius ir tremtį išvežta buvo 275 tūkst. Lietuvos gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.