Kauno gatvės virto klampynėmis

Dėl statybų ir besiplečiančio verslo perspektyviu laikomas Aleksotas primena pelkyną. Atšilęs oras daugelio vietos žmonių gyvenimą pavertė košmaru: namų kiemai ir neasfaltuotos gatvės skęsta balose.

Vandens apsemta neasfaltuotos Valakų gatvės atkarpa – sunkiai praeinama.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vandens apsemta neasfaltuotos Valakų gatvės atkarpa – sunkiai praeinama.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Feb 16, 2014, 4:33 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:59 AM

Narsiečių, Kazliškių, Pirmosios ir Antrosios Birutės rajonuose gyvenantys žmonės nuo vasario pradžios imasi už galvų, nes per gatvėse telkšantį vandenį sunku praeiti ir pravažiuoti.

Julijanavos gyventojams nusibodo šalia gyvenamųjų namų kiemų šlaitais ir važiuojamąja dalimi srūvantys upeliai.

Žmonės skundžiasi, jog anksčiau sklypai ir gatvės būdavo užliejami prasidėjus pavasario potvyniams. Šįmet žiema rūpesčių pradėjo kelti gerokai anksčiau, nes atlydys stojo vos pasibaigus sausiui, rašo „Laikinoji sostinė“.

Bijo paskandinti automobilius

Dairantis net ir po ne pačias atokiausias Aleksoto vietas galima išvysti daugybę vandens užtvindytų sklypų, o kai kuriomis vandens užlietomis gatvėmis važiuoti drįsta tik visureigių vairuotojai.

Dėl vandens pertekliaus ypač vargsta Valakų, Dragių ir Armoniškių gatvių gyventojai.

„Valakų, kaip ir daugelis aplinkinių gatvių, net kai būna sausa, atrodo lyg po bombardavimo. Važiuojant moliu ir žvyru dengtu keliu reikia laviruoti tarp daugybės gilių duobių.

Dabar, kai gatvė virto ežeru, žmonės baiminasi, kad ja važiuodami nesulaužytų ar nepaskandintų automobilių. Drąsiai jaučiasi nebent tie, kurie turi visureigius ar dar didesnes transporto priemones“, – tikino aleksotiškė Janina Kebienė.

Gatvė – spąstai vairuotojams

Ne mažiau dėl vandens gausos kenčia Julijanavos gatvės gyventojai ir ja važiuojantys vairuotojai, rašo „Laikinoji sostinė“.

Nuo S.Dariaus ir S.Girėno oro uosto šlaitų sruvenantis vanduo apsėmė kone visą šios vingiuotos gatvės važiuojamąją dalį.

Dėl to slidi asfaltuotos gatvės danga tampa spąstais vairuotojams. Rytais ir naktimis ši vieta itin pavojinga, nes net ir spustelėjus nedideliam šaltukui gatvė virsta čiuožykla.

Nuo važiuojamosios dalies vanduo teka žemyn į pašlaitėse gyvenančių žmonių sklypus.

Dėl to šlaitai pamažu slenka, o vietos gyventojai į namus klampoja per gilias balas.

Žmonės tvirtino, jog prieš kelerius metus šlaituose virš važiuojamosios dalies buvo iškasti lietaus ir polaidžio vandeniui surinkti skirti grioviai.

Tuomet lietūs ir atolydis buvo nebaisūs. Per laiką grioviai užako ir užsiteršė, todėl problema dėl vandens pertekliaus vėl iškilo.

Vandenį renka į griovius

Aleksoto seniūnijos vyriausiojo specialisto Algirdo Guigos teigimu, bėdos dėl gruntinio vandens kaupimosi žemės paviršiuje įvairiose šios miesto dalies vietose žinomos nuo seno, nes rajonas labai kalvotas.

Padėtis ypač pablogėjo prieš daugiau nei porą dešimtmečių – kai vieną po kito pradėta statyti naujus namus ir ištisus kvartalus.

„Visos problemos kyla dėl neįrengtos arba sugadintos lietaus nuotekų sistemos ir aukšto lygio gruntinių vandenų.

Žmonės jas sprendžia aplink savo sklypus kasdami griovius vandeniui subėgti. Tačiau per smarkų atolydį jie ne visada gelbsti.

Nemažai nuo užsėmimo mėginančių apsisaugoti žmonių pakelia savo sklypus, dėl to dar labiau kenčia kaimynai“, – aleksotiškių bėdas dėstė seniūnijos darbuotojas.

Nors Aleksote pastaraisiais metais dešimtyse gatvių klojami vandentiekio ir kanalizacijos nuotekų tinklai, lietaus surinkimo kanalizacija šiuo metu įrengta tik keliose vietose: Europos prospekte, Technikumo ir Veiverių, H. ir O.Minkovskių gatvėse, dalyje Seniavos plento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.