Paltu apsigobęs Vilniaus benamis – vienišius, gyvenęs miške

Šią savaitę po vilkiko ratais žuvo vienu Vilniaus simbolių tapęs benamis. Šį keistą vilnietį turbūt yra matę daugelis sostinės gyventojų. Kur jis gyvendavo ir kaip atrodė jo būstas? Socialinės pagalbos neieškojęs valkata buvo puikiai žinomas tiek paprastiems vilniečiams, tiek socialinių įstaigų darbuotojams.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Feb 16, 2014, 8:20 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:33 AM

Galima išskirti bent penkis įsimintinus Vilniaus miesto varguolius, kurie visada būdavo mieste. Tai Vilniuje gerai pažįstamas Vitas Marcinkevičius, dar vadinamas Dredu, Kunigaikštis Vilgaudas, įsimintinos išvaizdos Rožytė, žilabarzdis Pilies gatvės giesmininkas ir Užpustytasis arba Paltas.

Būtent Užpustytasis tamsų antradienio vakarą pakliuvo po vilkiko ratais. Policijos duomenimis, maždaug 40 metų vyriškį vilkikas kliudė jam einant važiuojamosios kelio dalies viduriu. Pareigūnai vyro tapatybės dar nenustatė, tačiau jau aišku, kad avarijoje žuvo Paltu ar Žmogumi-palapine pramintas Vilniaus benamis.

Jis išsiskirdavo tuo, kad mieste vaikščiodavo paltu apsigobęs galvą. Nesvarbu – žiema ar vasara, tačiau atrodydavo, kad vyriškis slepiasi nuo geliančio vėjo.

Miške susirentė lūšną

Šeškinės rajone gyvenantys žmonės žinojo, kad elgeta gyveno netoliese esančiame miškelyje. Ten jis buvo susirentęs nedidelę lūšnelę. Miške iš toli beveik nepastebima palapinė buvo padaryta iš kilimų ir linoleumo dangos.

Palto namai atrodė labai ankšti, akivaizdu, kad elgeta, norėdamas patekti į vidų, turėdavo įsliuogti. Palapinės prieangyje mėtėsi sportbačiai ir keletas striukių, o ant medžio pakabintame maiše buvo nemažai sudžiūvusių batono riekių.

Palipus kiek aukščiau, matyti nedidelė laužavietė. Nuodėguliai ir folija rodo, kad ten benamis ruošdavo maistą.

Miškelio glūdumoje esanti benamio lūšnelė yra lygiagreti su judriu gatvės ruožu, kuriame ir buvo partrenktas Paltas. Toje vietoje nuo Šeškinės kalno galima nusileisti tik labai stačiu šlaitu.

Benamis dažnai vaikščiodavo netoli Šeškinės kalno, o gatvę kirsdavo ten, kur jam patogiausia. Ukmergės gatvėje eismas yra labai intensyvus, ten nėra pėsčiųjų perėjų.

Taip yra todėl, kad ant Šeškinės kalno niekas negyvena, miške įsikūrę tik benamiai. Tai rodo galybė šiukšlių ir kai kur besimėtantys čiužiniai su polietileno draiskalais.  Kad keistuolis gyveno ant Šeškinės kalno, žinojo Šeškinėje gyvenantys ar dirbantys žmonės.

Tiesa, Paltas miške gyveno tik vasaros metu. Spaudžiant šalčiui, jis buvo įsikūręs apleistame pastate. Tačiau prieš daugiau nei savaitę Žvėryno rajone esantį namą nuniokojo ugnis.

Ugniagesiai-gelbėtojai ir pareigūnai įtarė, kad gaisrą sukėlė ten įsikūręs benamis. Tąkart jam pavyko išsigelbėti iš degančio pastato.

Pagalbos nesikreipė

Vilniaus savivaldybės rūpybos skyrius informavo, kad į juos keistasis benamis pagalbos nesikreipė. Taip pat jis nesilankydavo ir miesto labdaros valgyklose. „Ekklesia“ labdaros valgyklos darbuotojai sakė visada mieste matydavę šį benamį, tačiau į jų valgyklą jis neužsukdavo.

„Jį mes žinojome iš matymo. Gal ir keista, tačiau valgykloje jis nesilankė. Į socialinę tarnybą jis taip pat nesikreipė. Tačiau ir aš pati jį labai dažnai matydavau, galvodavome, kad žmogui reikėtų pasiūlyti ateiti, jam padėti“, – sakė Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ Socialinės tarnybos vadovė Snieguolė Rudzinskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.