Lietuvos reklama pasauliui: „Visi nusikaltėliai jau emigravo“

Lietuvos turizmo departamento vadovė Raimonda Balnienė turi keistą humoro jausmą – kviesdama į mūsų šalį užsieniečius ji pabrėžė, kad kartu su ekonominiais emigrantais per pastaruosius 20 metų iš Lietuvos emigravo ir nusikaltėliai, todėl turistai po Vilnių naktį gali vaikščioti drąsiai.

Valdininkai giriasi, kad užsienio turistai Lietuvoje gali jaustis saugiai.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotr.
Valdininkai giriasi, kad užsienio turistai Lietuvoje gali jaustis saugiai.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 25, 2014, 1:51 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:04 PM

Tokia žinia buvo skirta Didžiosios Britanijos, kuri pastaruoju metu su nerimu laukė naujos imigrantų, pašalpų prašytojų ir nusikaltėlių iš Rytų Europos bangos, gyventojams.

Naktį Vilniuje - saugu

„Mes pristatome Lietuvą kaip labai saugią šalį. Per pastaruosius 20 mūsų nepriklausomybės metų mes turėjome labai didelę emigraciją. Iš 3,5 mln. gyventojų netekome pusės milijono. Tai paprastai ekonominiai emigrantai. Kartu su jais, aš juokauju, mūsų nusikaltėliai emigravo taip pat.

Taigi mes esame saugūs. Nusikalstamumo lygis yra labai menkas. Naktinis gyvenimas labai įdomus, čia jūs galite vaikščioti naktį po miestą ir naktinius klubus ir nieko nenutiks“, – tokiais žodžiais britų turistus vienoje televizijos laidoje viliojo į Lietuvą R.Balnienė.

Vaizdo įraše, kuris internete buvo paskelbtas praėjusių metų rudenį, R.Balnienė labai džiaugiasi, kaip Lietuvoje plėtojamas turizmo sektorius. Esą dabartinė situacija valdininkus nuteikia optimistiškai, nes pagal turistų skaičiaus augimą mūsų šalis jau dvejus metus yra antra Europos Sąjungoje.

„Tai reiškia, kad vis daugiau žmonių atranda Lietuvą kaip turistinį maršrutą. Mes esame konkurencingi kainomis ir paslaugų kokybe“, – gyrėsi valdininkė.

Ji pasidžiaugė, kad į Lietuvą iš Jungtinės Karalystės yra daug žemų sąnaudų aviakompanijų skrydžių ir Didžioji Britanija pagal turistų skaičių ir jų išlaidas Lietuvoje patenka į pirmąjį dešimtuką. Tiesa, anot R.Balnienės, mums dar trūksta tradicinių aviakompanijų skrydžių iš Jungtinės Karalystės, nes šios kompanijos galėtų atgabenti turtingesnius turistus, kurie Lietuvoje žaistų golfą ir kitaip prabangiai pramogautų.

Trumpame interviu ji taip pat papasakojo apie Vilnių, seną, gražų miesto senamiestį ir jo architektūrą,  taip pat apie krepšinį, kuris yra antroji Lietuvos religija.

Daro gėdą Lietuvai

Viešųjų ryšių agentūros „Nova Media“ vyresnysis partneris Arijus Katauskas mano, kad šis viešumoje pasirodęs R.Balnienės interviu dar kartą parodė, koks yra chaosas bandant formuoti teigiamą mūsų šalies įvaizdį: yra prikurta daugybė įvairių abejotinų strategijų ir vizijų, Lietuvos vardu kalba kas tik nori.

Viešųjų ryšių specialistas mano, kad kalbomis apie emigravusius nusikaltėlius R.Balnienė diskreditavo šalį, nes jos humoro daugelis užsieniečių, matyt, net nesuprato. Oficialūs asmenys, kurie turi atstovauti Lietuvai, neturėtų tuo girtis.

„Prieš kelis dešimtmečius pas mus buvo santvarka, kai būdavo skelbiama, kad bet kuri virėja gali valdyti valstybę. Dabar mes turime situaciją, kai bet kas gali kalbėti valstybės vardu. Kalbant apie viešuosius ryšius tokia terminologija prasilenkia ne tik su logika, bet ir su sveiku protu.

Žiūrėkime, su kuo asocijuojasi mūsų tauta ir valstybė. Nesvarbu, ar emigravo, ar neemigravo nusikaltėliai, bet mes kalbame, kad mes esame tauta, kurioje yra daug nusikaltėlių, o emigracijos lygis yra toks, kad pasikeitė nusikalstamumas.

Mes galime viduje apie tai kalbėti, juk kiekviena valstybė  turi tam tikrų savo problemų. Po tokių pareiškimų kyla klausimas, kokią žalą valstybės reputacijai daro tokie valdininkai. Aš manau, kad jie daro ne ką mažesnę žalą nei tie patys nusikaltėliai, kurie emigravo“, – svarstė viešųjų ryšių ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.