Karas prieš valdininkų armiją - be pabaigos

Vyriausybė vėl užsimojo atsikratyti ministerijoms pavaldžių mažų įstaigų. Bet nežinia, ar naujų bandymų retinti valdininkų armiją neištiks ankstesnis likimas – planai tiesiog sugulė į stalčius, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

2014-02-26 05:00, atnaujinta 2018-02-15 22:38

Šią savaitę baigiasi terminas, kai ministerijos Viešojo valdymo tobulinimo komisijai turi pateikti joms pavaldžių įstaigų, kuriose dirba iki 20 žmonių, pertvarkymo ir optimizavimo planus.

Iš 538 veikiančių biudžetinių įstaigų tokių yra 83. Nors dabar jose – neramios dienos, įvairių revoliucijų šios įstaigos jau yra regėjusios ir anksčiau.

Paprastai užmojai jas likviduoti anksčiau ar vėliau išsikvėpdavo. Tokia patirtimi galėtų pasidalyti ir prie Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) veikianti Lietuvos žemės ūkio biblioteka.

Uždarys, bet nežinia kaip

ŽŪM patalpose sostinės Gedimino prospekte įsikūrusioje bibliotekoje vos keturi etatai. Jai išlaikyti pernai buvo skirta per 200 tūkst. litų.

Lankytojų gausa biblioteka pasigirti irgi negali. Kaip tvirtino Žemės ūkio ministerijos Įstaigų ir įmonių veiklos priežiūros skyriaus vedėja Toma Tuzovaitė-Markūnienė, per savaitę skaitytojus galima suskaičiuoti pirštais.

Todėl Vyriausybės apsisprendimas dėl mažų įstaigų turėtų paliesti ir biblioteką. Tiesa, kol kas neaišku kaip.

Keitėsi tik terminas

Bandymai optimizuoti šios bibliotekos veiklą galėtų tapti ne itin sėkmingai vykstančios biurokratų medžioklės simboliu. Mat ją pertvarkyti mėginama jau ne vienus metus.

ŽŪM viešojo valdymo tobulinimo grupės 2014 metų veiklos plane numatyta, kad ketvirtąjį ketvirtį turi būti išnagrinėtas ir priimtas sprendimas dėl bibliotekos tolesnės veiklos optimizavimo.

Bet lygiai toks pat įrašas buvo ir 2013, ir 2012, ir 2011 metais. Visais atvejais užduoties tekstas nepasikeitė nė žodžiu, keitėsi tik įgyvendinimo terminas.

Nesivargina net planuoti

Daugelis kitų ministerijų nesivargino parengti nė planų, kaip tobulins savo veiklą. Taip pasielgė Švietimo ir mokslo, Aplinkos, Sveikatos apsaugos ministerijos. Energetikos, Kultūros, Teisingumo ministerijose veikiančios valdymo tobulinimo grupės šį užsiėmimą metė 2012 metais, Krašto apsaugos ministerija – dar anksčiau.

Pertvarkų planai išsamiai pateikiami tik Susisiekimo ir Ūkio ministerijų interneto tinklalapiuose. Pavyzdžiui, pastaroji pranešė, kad pirmąjį pusmetį bus reorganizuota Metrologijos tarnyba.

Koks šio reorganizavimo efektas? „Tarnybos funkcijos bus išdalytos Ūkio ministerijai, Metrologijos inspekcijai ir Nacionaliniam metrologijos institutui“, – pranešė ministerijos Pramonės ir prekybos departamento direktorius Kęstutis Masalskis.

Beje, institutas – naujai kuriama įstaiga. „Iš esmės visi buvę tarnybos darbuotojai pereis į kitas įstaigas. Nebent kas nors nenorėtų. Juk visos funkcijos išlieka“, – nusistebėjo K.Masalskis, paklaustas, kiek tarnybos darbuotojų po pertvarkos neteks darbo.

Iš pirmų lūpų

Virginija Baltraitienė

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkė

„Iš Saulėlydžio komisijos, kuri dabar yra pervadinta į Viešojo valdymo tobulinimo komisiją, tikėjosi labiau apčiuopiamų rezultatų.

Gaila, bet pasikeitė ne tik pavadinimas, bet ir tikslai, taip pat darbo rezultatai – jie ne tokie, kokių daugelis tikėjosi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.