Man ne vis viena, jei užsidega kaimyno namas

Jeigu nenorite skaityti, kaip 26 metų mergina aiškina jums gyvenimo tiesas, toliau nevarkite. Jeigu vis dar skaitote – nebijokite, neaiškinsiu kaip gyventi. Neturiu tokios teisės. Esu per jauna, o ir šiaip manau, kad apskritai niekas neturi tokios teisės. Visi savaip atrandame savo laimę. Pirmas sakinys skirtas tiems, kurie yra pikti ant viso pasaulio, ir bet kokią nuomonę priima kaip neigiamą.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Mar 11, 2014, 9:23 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:04 PM

Viena lietuvė, gyvenanti Londone, neseniai šiame portale ragino „kažko“ pasiekusius veikti. Nesu nei „kažko“ pasiekusi, nei priklausau tai kategorijai žmonių, kuriuos gerbiama emigrantė pavadino „sfinksais, pakilusiais iš pelenų“. Tarp kitko, apie tokius sfinksus apskritai nesu girdėjusi, tik feniksus. Bet čia ne apie mano neišprusimą.

Svetur gyvenanti moteris žmones, turinčius sėkmės istoriją, sutapatino su tais, kurių požiūris trumpai apibūdinamas „Man nesvarbu, kad kaimyno namas dega“ pasakymu. Sakyčiau, keistokas požiūris į pilietiškumą. Galbūt, jis toks „teisingas“ pasidarė nuo gyvenimo patogiai.

Pati porą metų studijavau Nyderlanduose. Šiuo metu jau vėl esu išsvajotoje Tėvynėje. Taip, išsvajotoje. Mama tikrai manęs neaugino kaip ypatingos patriotės. Mokyklos kursas irgi buvo standartinis. Tačiau kažkaip, per klaidą, išaugau žmogumi, besąlygiškai mylinčiu Lietuvą. Galbūt juoksitės.

Bet aš negaliu mylėti Tėvynės su išlygomis. Nelabai įsivaizduoju, kaip įmanoma sakyti: „Lietuva, tave mylėsiu, jei...“. Jei gerai gyvensime, jei algos visiems bus didelės, jei nebus nusikaltimų. Ir taip toliau. Dar sugalvokim pinigų prisispausdinti. O gal dar ir mokesčius sumažinkime, arba, dar geriau, panaikinkime! Juk viskas taip paprasta!

Ir viskas dar paprasčiau yra gyvenant svetur. Ten, kur gal žolė žalesnė. Iš ten pat, kur gyvenanti lietuvė nuo statinės gražiai mums paaiškino, kad mes, čia likę (mano atveju - grįžę) esame „patenkinti savimi“.

Patenkinta esu nebent dėl vieno: kad nepasakoju visiems sutiktiems, kaip Nyderlanduose buvo gera. Priešingai – gyvendama Vakarų Europoj, aplinkiniams pasakojau, kaip gera Lietuvoje. Mums, atrodytų, standartinės frazės, kad Lietuvoje graži gamta, ištaiginga architektūra ar skanus alus, užsieniečiams buvo pirmą kartą girdimos. Kodėl? Nes daugelis lietuvių nepraleidžia progos svetimiems aimanuoti, kaip pas mus blogai, šitaip paprasčiausiai atgrasindami juos nuo kelionių į mūsų šalį.

Po tokių pagyrų vienas draugas olandas jau kelis kartus lankėsi Lietuvoje. Nuolat internetu siunčia nuorodas į lietuviškos muzikos klipus, prašo išversti dainų žodžius, pats net bandė mokytis lietuvių kalbos. Tai yra tik menkas žodžių galios pavyzdys. Patys kuriame realybę aplink save. Ji nepriklauso vien nuo politikų, mokesčių ar nusikalstamumo statistikos.

Kiekvieną trūkumą matau kaip nišą. Tokių nišų Lietuvoje – labai daug. Ir man dėl to labai smagu. Turime retą galimybę kurti, statyti valstybę. Esame maža šalis, „kaimas“, kaip daug kas mėgsta sakyti. Juk tai – nuostabu!

Kaime visi vieni kitus pažįsta. O tai reiškia, kad pasiekti tai, ko nori, yra lengviau. Ir jau minėtai naujosios išeivijos poniutei galiu pasakyti tik tiek: man ne vis viena, jei mano kaimyno namas užsidega. Juk nuo jo gali užsiliepsnoti ir maniškis, ir visi kiti. Gal savanaudiška, tačiau dėl to pulsiu jį gesinti. Užuot tauškusi apie pilietiškumą iš už tūkstančio kilometrų.

Įsivaizduoju, kad daug kam sukels šypseną tokie mano žodžiai: „Jauno žmogaus naivumas“, „nepatyrimas“. O aš jums atsakysiu, kad nesu nei tokia jau naivi, nei tiek jau mažai patyrusi. Nesu iš turtingos šeimos, ką jau čia - nesu iš pilnos šeimos.

Studijuodama užsienyje pyragais irgi nesimaitinau. Bet per visus sunkumus išmokau niekada nepasiduoti. Kaip sakė Nyčė, ilgai žiūrint į bedugnę, ji pradeda žiūrėti į tave. Bet dantų pastos reklama sako, kad nusišypsojus, pasaulis nusišypsos tau. Aš renkuosi pastarąjį variantą. O jūs?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.