Provokacija apie prijungimą klaipėdiečius ir piktina, ir juokina

Keisti portalo užmojai

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Mar 12, 2014, 7:17 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:54 AM

Keisti portalo užmojai

Jame nurodytas dar vienas informaciją apie absurdišką politinę akciją neva paviešinęs autentiškas šaltinis - Klaipėdoje įsikūrusi viešoji įstaiga „Būkime vieningi".

Didžiausiu pasaulyje „laisvosios minties" portalu prisistatančio www.avaaz org užmojai išties didingi - „pakeisti pasaulio sąrangą, atvesti žmones į teisingą pasaulėžiūrą".

Beje, labai panašius tikslus deklaruoja ir beveik nežinomo pilietinio sambūrio „Būkime vieningi" aktyvistai. Juos gerai pažįsta Klaipėdos savivaldybės darbuotojai dėl įvairių socialinių problemų dažnai varsto kabinetų duris. Įstaiga leidžia ir platina laikraštuką, dubliuojamą interneto svetainėje.

Žinia apie niekinę peticiją internete bene labiausiai sujaudino VSD generalinį direktorių R.Griną - mikliai išplatintas pranešimas apie užmačias įskelti „diskusiją jautriais klausimais". Klaipėdos meras liberalas Vytautas Grubliauskas taip nesnaudė - kreipėsi šalies prezidentę Dalią Grybauskaitę, Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę prašydamas atkreipti dėmesį į „kurstančius nesantaiką, taikaus sugyvenimo įdirbį niekinančius išpuolius daugiataučiame mieste".

Po tokių pareiškimų Niujorke gūžtą susisukę „prorusiškieji gaivalai", tikriausia susigūžė. Užsimanę balsuoti už Klaipėdos krašto atplėšimą nuo Lietuvos rusofilai liko it musę kandę - peticija užblokuota.

Šmaikštūs komentarai

Laisvamaniams, provokatoriams, psichikos ligoniams nereikėtų liūdėti - portale www.avaaz.org jie gali kurti bet kokia pasaulį keičiančias peticijas nusispjaudami į prezidentų ir specialiųjų tarnybų nuogąstavimus.

Tiesa, kai kuriuos atsiliepimus dėl Klaipėdos krašto prijungimo prie Rusijos portale www.avaaz.org dar buvo galima perskaityti.

Vienas internautas, turbūt lietuvis, įžvelgdamas virš mūsų pakibusią gauruotą Maskvos leteną, sielojasi: „Rusakalbiai kurstomi atplėšti Klaipėdos kraštą ir prijungti jį prie Lietuvos".

Kitas komentatorius, matyt, Lietuvoje gyvenantis rusakalbis, pasaulio piliečiams pažėrė linksmesnių minčių: „Galima prisijungti ir prie Vokietijos, ir prie Norvegijos, bet žiemą tikslingiau šlietis ten, kur šiltesnis klimatas - prie Australijos. O dar geriau - nesipykti, adekvačiai reaguoti į visokiausius internetu platinamus paistalus".

Tuo tarpu V.Grubliauskas jau paragino Lietuvos piliečius „duoti atkirtį bet kokiems panašaus pobūdžio išpuoliams, kad ir kokia būtų jų kilmė bei tikslai".

Klaipėdos meras laukia ne tik lietuvių, bet vietinės rusų bendruomenės ir jai miesto taryboje atstovaujančių politinių partijų „aiškiai išreikštos pozicijos šiuo klausimu".

Grėsmės neįžvelgia

- Ką galvojate apie internete pasirodžiusią anoniminę peticiją? - „Lietuvos rytas" paklausė miesto taryboje Lietuvos rusų sąjungai atstovaujančio Viačeslavo Titovo, reikalaujančio, kad Klaipėdoje visi gatvių pavadinimai būtų rašomi ne tik lietuvių, bet ir rusų kalba.

- Nieko negalvoju. Kodėl turėčiau reaguoti į nesąmones? Internete jų pilna, kad bus kai pradėsime viską komentuoti. Per daug dėmesio šiam reikalui. Tegul D.Grybauskaitė komentuoja - ji įžvelgia daug grėsmių.

- Nuolat kalbate, kad Klaipėdoje rusai gyvena kaip antrarūšiai žmonės, neva pažeidinėjamos jų pilietinės teisės?

- Esu opozicijos atstovas, keliu rusams aktualias problemas. Antroji rusiška mokykla uždaroma. Kodėl turistinė informacija pateikiama angliškai, vokiškai, o rusų kalba ignoruojama, nors Klaipėdoje gyvena nemaža rusakalbių žmonių. Užsienio piliečiai gerbiami, o rusai - ne ?

- Gal siūlote šias problemas spręsti taip, kaip siūloma peticijoje - prijungus Klaipėdos kraštą prie Kaliningrado srities?

- Ne, nesiūlau. Demokratinėje visuomenėje reikia naudotis kitokiais instrumentais. Mes čia patys viską galime išspręsti be jokių pašalinių jėgų įsikišimo. Noriu, kad lietuviai, rusai, lenkai taikiai sugyventų, suprastų vienas kitą . Man nepatinka rusofobija - žmonės gąsdinami.

Mintis - nesąmonė

Viešoji įstaiga „Būkime vieningi" įkūrusi Miško kvartale esančioje prekyvietėje „Senjorų rojus". Joje nieko nebuvo. Kitas patalpas nuomojantys kaimynai sakė retokai matantys atkyvistus ir jų vadovus.

Sambūrio vadovas Martynas Burkauskas tvirtino nieko nežinąs apie jo informaciniais kanalais neva paviešintą peticiją: „Aš esu tik juridinis asmuo, nekalbu rusiškai, nežinau, kas tvarko interneto svetainę. Mintis apie Klaipėdos krašto prijungimą prie Rusijos - absoliuti nesąmonė".

Panašiai kalbėjo sambūrio Geopolitikos ir tarptautinių ryšių vadovu prisistantis klaipėdietis Dainius Šliauderis: „Jau pavargau nuo tų nesąmonių. Nežinau, apie kokią peticiją kalbama ir kas ją sukūrė. Gal kažkam knieti pakurstyti aistras, gal kažkoks idiotas pajuokavo. Žmogui duota galva ant pečių, kad pats atsirinktų, įvertintų viską.

Šiais laikais įsilaužti į serverius, šeimininkauti internete - vienas juokas. Nebežiūriu televizijų, nebeskaitai laikraščių ir kitiems patariu taip elgtis, jeigu nori gyventi ilgiau ir ramiau".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.