Žemės gynėjams referendumo rezultatas nerūpi

Nepriklausomybės aikštėje prie Martyno Mažvydo bibliotekos dega lauželis. Tiksliau, ne lauželis, o aukuras. Jį prižiūri saujelė gerai nusiteikusių entuziastų. Puikiai jie nusiteikę dėl to, kad dar užvakar juos išvaikė policija, tačiau dabar jie jau turi leidimą sergėti vadinamąjį Lietuvos laisvės aukurą.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

2014-03-13 17:13, atnaujinta 2018-02-15 11:05

Portalo lrytas.lt kalbintas dvidešimt vienų metų ugnies sergėtojas Deivydas teigė, kad tąkart, policininkams įžūliai bandant išvaikyti Lietuvos laisvės aktyvistus, pavyko nuo ugnies uždegti žvakę, nuo kurios vėliau ir įžiebė aukurą. „Budėsime čia tiek, kiek reikės“, – teigė vaikinas, žvelgdamas į po aukuru ant metalinės skardos stovinčias kelias laidotuvėms skirtas parafinines žvakes.

„Svarbiausia yra gyventi taip, kaip giedame himną, ir laikytis Dešimties Dievo įsakymų“, – paaiškino kitas Laisvės aukuro entuziastas Romualdas. Paklaustas, ar aukurą prižiūrinti grupelė nėra pagonys, susirinkusieji teigė, kad nepriklauso jokiai religinei grupei. „Mes esame bendrinio tikėjimo. Skirtingos religijos yra iliuzija“, – žarstydami amžinosios ugnies žarijas aiškino jie.

Portalui pasiteiravus, nuo ko gi lietuviai turėtų būti laisvi, šešiasdešimt penkerių metų Valdemaras trumpai paaiškino, kad „nuo niekšų“. „Tautos pasirinkimo laisvė yra ribojama. Mes siekiame to, kad tauta laisvai galėtų išsakyti savo nuomonę“, – čia pat pridėjo 41 metų Audronė. Anot jų visų, referendumo rezultatas nėra svarbus, svarbiausia, kad valdžia atsižvelgtų į tautos valią.

Susirinkusieji portalo reporteriams rodė nepažįstamų žmonių suneštas malkas ir maistą. Už suoliukų ant pievutės stovinčiose palapinėse jie teigė laikantys savo daiktus. Paklausti, po kiek valandų budi, vienas į kitą klausiamai žvelgdami referendumo šalininkai pasiskaičiavo, kad kai kurie nemiega ir po parą. „Budime, kiek galime“, – į ugnį žiūrėdami teigė jie.

Aukuro sergėtojas Deivydas teigė, kad iš pradžių planuojama aukurą deginti iki kovo 25-osios. „Tikrai būsime čia iki tol, kol Seimas pateiks sprendimą dėl žemės pardavimo“, – aiškino jis. „Ne dėl žemės, o dėl referendumo...“ – čia pat pataisė jį Valdemaras.

Aukuras buvo inicijuotas Kovo 11-osios signatarų Romualdo Ozolo ir Audriaus Rudžio. Vilniaus savivaldybei yra pranešta, kad iki penkiolikos asmenų nuolat budės prie aukuro Nepriklausomybės aikštėje, o nuo kovo 17 d. šis renginys vyks be šio apribojimo. Papildomai kreiptasi į savivaldybę ir dėl to, kad būtų leista surengti mitingą, todėl planuojama nuo kovo 17 dienos pradėti ilgalaikę protesto akciją. Siekiama, kad aukuras su Lietuvos laisvės ugnimi degtų iki kovo 25 d., paskutinės dienos, kai Seimas gali paskelbti referendumo dėl žemės datą kartu su rinkimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.