Į Lietuvą atvyko JAV viceprezidentas J.Bidenas

Antradienio vakarą Vilniaus oro uoste nusileido JAV oro pajėgų lėktuvas „Air Force Two“, kuriuo į Lietuvą iš Lenkijos atvyko JAV viceprezidentas Joe Bidenas. Per savo vizitus JAV viceprezidentas siekia parodyti paramą Baltijos šalims ir Lenkijai, kurios sunerimo dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje.

J.Bidenas į Vilnių atskrido antradienio vakarą. Trečiadienį numatytas jo susitikimas su Lietuvos prezidente.<br>M.Kulbio nuotr.
J.Bidenas į Vilnių atskrido antradienio vakarą. Trečiadienį numatytas jo susitikimas su Lietuvos prezidente.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 18, 2014, 8:07 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:46 AM

Per šiuos vizitus JAV viceprezidentas susitinka su Lenkijos ir visų trijų Baltijos šalių prezidentais. Pagrindinė pokalbių tema - santykiai su Rusija ir padėtis Ukrainoje.

Viešėdamas Varšuvoje J.Bidenas perspėjo Rusiją, kad jai gresia naujos sankcijos dėl veiksmų praryti Krymą ir pavadino juos tiesiog teritorijos užgrobimu.

„Rusijos politinis ir ekonominis izoliavimas tik didės, jeigu ji ir toliau eis šiuo keliu, o iš tiesų ji sulauks papildomų Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos sankcijų“, – sakė J.Bidenas per vizitą Varšuvoje, Kremliui paskelbus, kad nuo šiol jis Krymą laiko Rusijos dalimi.

„Rusija pateikė virtinę argumentų, norėdama pateisinti tai, kas yra tiesiog teritorijos užgrobimas“, – teigė J.Bidenas.

JAV viceprezidentas kaltina Rusiją, kad ši į demokratinius Ukrainos žmonių siekius atsakė „begėdišku kariniu įsiveržimu, tikslingai stiprindama etninę įtampą Ukrainoje“.

Taip pat J.Bidenas atskleidė, kad Vašingtonas svarsto galimybę siųsti rotacines amerikiečių pajėgas į Baltijos regioną  ir tokiu būdu užtikrinti kolektyvinę NATO sąjungininkių gynybą nuo Rusijos agresijos.

Pasak J.Bideno, minimos pajėgos galėtų dalyvauti pratybose sausumoje ir jūroje bei atlikti mokymo misijas.

Minimos rotacinės pajėgos būtų viena iš JAV svarstomų galimybių siekiant sustiprinti NATO, sakė jis.

Pasak J.Bideno, pastarosiomis savaitėmis JAV sustiprino savo rotaciją Baltijos regione pagal NATO oro erdvės kontroliavimo programą ir ragina kitas šalis taip pat stipriau dalyvauti šioje programoje.

Dabartinių įvykių kontekste, kai sprendžiami itin svarbūs Baltijos regiono saugumo klausimai, perbraižomos Europos sienos, JAV viceprezidento Joe Bideno vizitas į Lietuvą yra ne tik simbolinis, bet ir savalaikis, sako vyriausioji prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja užsienio klausimais Jovita Neliupšienė.

Anot jos, pastaruoju metu Lietuvos ir Baltijos šalių santykiai su JAV buvo akivaizdžiai labai geri ir plėtojami labai intensyviai, pernai rugpjūtį Vašingtone vyko trijų Baltijos šalių prezidentų susitikimas su JAV prezidentu Baracku Obama, viceprezidentu J.Bidenu.

„Džiugu ir labai svarbu simboliškai visoje šioje situacijoje, kai yra permąstomas regioninio saugumo klausimas, kai kyla neramumai dėl perbraižomų sienų Europoje, kai viena valstybė aneksuoja kitos valstybės teritoriją, (...) tai tokio aukšto JAV pareigūno vizitas į Lietuvą yra ypač svarbus“, – dar antradienio rytą interviu Žinių radijui kalbėjo J.Neliupšienė.

Kita vertus, J.Bideno vizitas yra galimybė aptarti regioninę situaciją, pasikeisti nuomonėmis, susitarti, kokių bendrų veiksmų pagrindu bus dirbama toliau.

J.Neliupšienė pabrėžė, kad šis J.Bideno vizitas yra vienas pirmųjų JAV viceprezidentų vizitų nuo 2006 m. Lietuvoje.

„Esu įsitikinusi, kad, keičiantis saugumo situacijai regione, vizitas yra labai savalaikis, ir JAV jau vieną kartą patvirtino, manau, kad dar kartą bus patvirtintas ir jų įsipareigojimas ginti Lietuvą remiantis NATO sutarties penktuoju straipsniu.

JAV buvimas svarbus saugumo požiūriu tuo, kad JAV jau dislokavo šešis papildomus naikintuvus, užtikrinančius Baltijos šalių oro erdvės saugumą“, – kalbėjo prezidentės D.Grybauskaitės vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.