Tyrimas dėl raginimų atplėšti Klaipėdos kraštą nebus pradėtas

Generalinė prokuratūra nepradės ikiteisminio tyrimo dėl raginimų atplėšti Klaipėdos kraštą ir

Praėjusią savaitę internete buvo vykdoma provokacinė akcija prijungti Klaipėdos kraštą prie Rusijos.
Praėjusią savaitę internete buvo vykdoma provokacinė akcija prijungti Klaipėdos kraštą prie Rusijos.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 19, 2014, 1:01 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:17 AM

Tokį sprendimą prokurorai priėmė išnagrinėję Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto bei kelių Seimo narių pateiktus prašymus dėl viename užsienyje registruotame interneto portale patalpintos anoniminės peticijos, kuria buvo siūloma pritarti Klaipėdos krašto prijungimui prie Rusijos. Kovo 11-ąją nuorodą į šią interneto svetainę paviešino Klaipėdoje registruota viešoji įstaiga „Būkime vieningi“, kuri skelbiasi turinti tikslą taip pat pakeisti pasaulį. Minėtą peticiją per keletą dienų internetu pasirašė keli šimtai asmenų, tačiau netrukus ši galimybė bei pati peticija buvo uždaryta jos anoniminio kūrėjo.

„Įvertinus baudžiamojo įstatymo požiūriu su šiuo įvykiu siejamus faktinius duomenis bei aplinkybes, nustatyta, kad šiuo atveju nebuvo raginta smurtu pažeisti ar pasikėsinti į Lietuvos Respublikos suverenitetą, teritorinį vientisumą, todėl pagrindo pradėti ikiteisminį tyrimą - nėra“, - teigiama Generalinės prokuratūros pranešime.

Pagal Lietuvos Respublikos baudžiamąjį kodeksą, baudžiamosios atsakomybės klausimas sprendžiamas tik tuomet, kai tokio pobūdžio raginimuose minima, siūloma šiems tikslams naudoti smurtines priemones ar kurti ginkluotas grupes, kurios neteisėtai veiktų prieš Lietuvos valstybę, nurodo prokuratūra.

„Aptariama informacija ir jos viešas paskelbimas internete vertintina ne kaip reali grėsmė prieš tai paminėtoms konstitucinėms vertybėms, o kaip tam tikras, moraliai nepriimtinas, net užgaulus mūsų tautai ir šalies visuomenei būdas išreikšti savo asmeninę nuomonę, politinę poziciją, kuri gali būti kitokia nei daugumos, nepriimtina absoliučiai daugumai Lietuvos visuomenės, galimai atspindi negatyviai jos ir mūsų valstybės atžvilgiu nusiteikusių kai kurių valstybių politikų ar tose valstybėse gyvenančių kitų asmenų nacionalistines, šovinistines nuotaikas, įžeidi ar net kelianti pagrįstą nerimą. Tačiau vien tokie subjektyvūs, emocinio pobūdžio veiksniai, kurie nulemia ir subjektyvų tokios informacijos vertinimą, teisės (baudžiamojo įstatymo) taikymo prasme negali būti suprantami ir objektyviai vertinami kaip pakankamas ir vienintelis objektyvus faktinis, o tuo labiau - teisinis pagrindas tokią informaciją ir jos paskelbimą vertinti kaip nusikalstamą veiką, atitinkančią Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 122 str. numatytos nusikalstamos veikos sudėties objektyviosios pusės privalomuosius požymius“, - rašoma prokuroro nutarime atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.