Kriminalistų vadui A.Matoniui savo noru pasitraukti neleidžiama

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkui Algirdui Matoniui, kuris buvo sustabdytas galimai neblaivus už vairo, neleidžiama savo noru trauktis iš pareigų, kol nebus atliktas tarnybinis patikrinimas. 

Šeštadenį svarbus pareigūnas buvo sučiuptas išgėręs.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Šeštadenį svarbus pareigūnas buvo sučiuptas išgėręs.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 24, 2014, 10:32 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:23 AM

„Jis kaip ir norėtų tokią valią išreikšti, bet tvarka yra truputį kitokia. Prašymas netenkinamas, kol neatliktas tarnybinis patikrinimas“, - pirmadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė Policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis. 

Pasak Policijos generalinio komisaro, tarnybinis patikrinimas turėtų būti atliktas „pakankamai greitai“. Jis turėtų atsakyti į klausimą, ar A.Matonis savo veiksmais diskreditavo pareigūno vardą. 

„Jeigu tarnybinio patikrinimo metu bus nustatyta, kad jis savo veiksmais diskreditavo pareigūno vardą, tai kaip ne kartą buvo pasakyta, deja, nepriklausomai nuo nuopelnų, laipsnių, indėlio, visiems esame vienodi, tokiu atveju - atleidimas iš tarnybos už pareigūno vardo diskreditavimą“, - sakė S.Skvernelis.

Prognozuoja atleidimą iš darbo

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas neigiamai vertina Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko Algirdo Matonio, kuris buvo sustabdytas galimai neblaivus už vairo, elgesį ir mano, kad aukšto rango policijos pareigūnas privalės pasitraukti iš tarnybos.

„Vertinu blogai – Lietuvos respublikoje įstatymai galioja visiems“, – pirmadienį žiniasklaidai sakė vidaus reikalų ministras.

D.A.Barakauskas pabrėžė, kad A.Matonio atžvilgiu pradėtas tarnybinis patikrinimas, atskleisiantis įvykio aplinkybes, jo girtumo laipsnį ir kitas detales. Tačiau ministras jau dabar prognozuoja, kad A.Matonis bus atleistas iš pareigų.

„Šiuo metu vyksta tarnybinis patikrinimas, kuris atsakys į visus klausimus. Aš manau, kad jo laukia atleidimas iš tarnybos. (...) Kadangi komisaras vairavo neblaivus, jam bus pritaikyti tie patys įstatyminiai reikalavimai, kaip bet kuriam Lietuvos piliečiui, taip pat kaip pareigūnui, kuris užėmė tokias aukštas pareigas“, – sakė D.A.Barakauskas.

Važiavo tarnybiniu automobiliu

Kriminalinės policijos biuro viršininką sustabdė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos pareigūnai - eiliniai policijos patruliai.

„Jie padarė tai, ką privalėjo padaryti - reagavo į informaciją. Baimių laikai jau praėjo“, - BNS sakė policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas nėra nušalintas nuo tarnybos. Pasak R.Požėlos, nušalinimas netaikomas, nes A.Matonis yra įtariamas ne baudžiamuoju, o administraciniu nusižengimu, be to, pagal savo pareigas jis negalėtų daryti poveikio tyrimui.

Policijos departamentas informavo, kad šeštadienio vakarą apie 21 val. 15 min. Vilniuje, Vilkpėdės ir Tūkstantmečio g. sankryžoje, buvo sustabdytas tarnybinis automobilis „Škoda Superb“.

Jį vairavo ne tarnybos metu neuniformuotas, įtariama neblaivus Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis.

Jis atsisakė tikrintis blaivumą, todėl tyrimams buvo paimtas jo kraujo mėginys.

 Atsisakymas pasitikrinti girtumą Lietuvoje prilyginamas vairavimui esant sunkiam girtumo laipsniui.

Pasak R.Požėlos, alkoholio kiekio matuokliu A.Matoniui nustatytas vidutinis girtumas - 1,71 promilės alkoholio. Kriminalinės policijos biuro viršininką sustabdė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos pareigūnai.

Daug kartų skatintas

A.Matonis vidaus reikalų sistemoje tarnauja nuo 1991 m. rugsėjo 2 d. Tarnybą pradėjo Druskininkų miesto policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus jaunesniuoju inspektoriumi. Nuo 2005 metų balandžio 11 d. paskirtas Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininku.

Tarnybos metu A.Matonis buvo daug kartų skatintas. 1998 m. spalio 23 d. apdovanotas 2-ojo laipsnio Vidaus reikalų ministerijos atminimo ženklu „Tėvynės labui“, o 2000 m. rugsėjo 15 d. – 1-ojo laipsnio Vidaus reikalų ministerijos atminimo ženklu „Tėvynės labui“.

2002 m. sausio 16 d. Lietuvos Respublikos Prezidento dekretu apdovanotas Vyčio Kryžiaus 5-ojo laipsnio ordinu, 2003 m. gegužės 13 d. – 2-ojo laipsnio policijos pasižymėjimo ženklu „Angelas Sargas“, 2004 m. spalio 18 d. apdovanotas vardiniu šaunamuoju ginklu, 2006 m. gruodžio 4 d. – 1-ojo laipsnio policijos pasižymėjimo ženklu „Angelas Sargas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.